A meggazdagodás titka öt szóban

A meggazdagodásról könyvtárakat összeírtak, pedig igazából a titka roppant egyszerű: egyetlen, öt szóból álló mondatban meg lehet fogalmazni az abszolút tuti megoldást…

Nem csigázom tovább, leírom ezt az öt szavas mondatot:

Költs kevesebbet, mint amennyit keresel!

Mintha egy szemernyi csalódottságot látnék a szemeiben? Valami trükkösebbre számított? Pedig ez az alfa és az omega. Még soha senki sem gazdagodott meg úgy, hogy többet költött, mint amennyit keresett. Miért van az, hogy az emberek nagy tömegei mégis megpróbálják, minden nap módszeresen mindenüket elverni? Fogalmam sincs. No jó, azért sejtéseim vannak. Lényegében az egész reklámipar azon gondolkodik, hogy ezt az öt szót kiverje mindenkinek a fejéből. MOST olcsóbb! MOST kétszer annyit kapsz! MOST ingyen légkondival! Vedd meg MOST!

Most tegye a szívére a kezét a kedves olvasó: megszenvedett a pénzéért? Naná! Keményen küzdött érte? Hajaj! Elviselte a kiállhatatlan főnöke minden rigolyáját, túlórázott, hajtott, a bele is kilógott. Akkor most miért veri el azt a szegény pénzt amiért ilyen kemény megdolgozott mindenfajta kacatra? A maradékot meg berakja infláció alatti kamatra a bankba? Legalább egy szerény részét fektesse már be a jövedelmének, az is elég lenne ahhoz, hogy később élete legnagyobb céljait valóra válthassa…
Igazából van egy nagy titka a gazdagoknak (azon kívül, amit leírtam, hogy kevesebbet költenek, mint amennyit keresnek), és ez így hangzik: Nem csak az ember dolgozhat a pénzért, hanem a pénz is az emberért!

Az hiszi ez valami trükkös dolga a gazdagoknak? Távolról sincs így! Ezek a lehetőségek mindenki számára adottak. Kérdezze meg orvosa és gyógyszerésze helyett pénzügyi tanácsadóját!

359 hozzászólás

 1. ferso

  Csak annyit kérdeznék: tisztességes munkával van esély a meggazdagodásra? Szerintem nincs. Ügyeskedni kell, de az meg nem tisztességes.Szerintemm Ha van 500 ezer ft-om, mit lehet vele kezdeni? Ha van.

 2. csiki

  Van igazság abban amit leírt.Még azért egy dolgot hozzá kell tenni: “pénzt csak pénzből lehet csinálni”!!!!!
  És még valamit: “aki dolgozik annak nincs ideje pénzt keresni”!
  Lehetne még sok sok “okosságot” írni, de egy biztos, manapság csak magunkra számíthatunk.

 3. dr. Tóth András

  Kedves ferso!
  Természetesen meg lehet gazdagodni tisztességes munkával, sőt főként úgy lehet. Ha alkalma adódik rá, feltétlenül próbáljon meg egyszer tisztességesen dolgozni.
  Ettől eltekintve azért nem csak az ember dolgozhat a pénzért hanem utánna a pénz is az emberért – mi meg pont ezen vagyunk…

 4. ferso

  Tisztelt Tóth András!
  Félreértett, én nem azt mondtam, hogy én tisztességtelenül dolgozom,csak arra céloztam, hogy manapság a tisztességes munkából nem könnyű megélni, hát még meggazdagodni. 35 éve dolgozom, többnyire az oktatásban, ott a meggazdagodásra esély sincs. Üdvözlettel – ferso

 5. dr. Tóth András

  Sajnos manapság minden fiatalnak tudnia kell, hogy élete során legalább 5-6 különböző szakmája lesz. Ez különösen igaz a pedagógusokra. Egyre kevesebb gyerek születik. (No ez rajtam nem múlt, 6 gyerekem van.) Tavaly pont annyi gyerek ment első általánosba mint egyetemre. Ez azt jelenti, hogy felére csökken kb. 12 év alatt a gyerekek létszáma az iskolákba. Ebből következik, hogy minden második pedagógusnak más munkát kell keresnie. Még szerencse, hogy a pedagógus szakma elég univerzális és rengeteg helyen van szükség olyanokra, akik tudnak emberekkel bánni. Az én szakmámban is kb. 15-20% eredetileg pedagógus volt.

 6. Noresz

  Üdv.

  Szerintem buta dolog azt gondolni, hogy csak az a “tisztességes”, ha bérért dolgozik az ember. Az is tisztességes, ha a pénz dolgozik az emberért. És abból meg lehet gazdagodni.

  Noresz

 7. Endor

  Nagyon egyszerű, hogy miért költ többet az ember annál, amit megkeres. Pl. azért mert nem elég az, amit megkeres. Kevés ember hajlandó arra, hogy évtizedekig remeteéletet éljen valami olcsó lepusztult munkásszállóban, hogy legyen később megtakarított pénze. Ennél mégiscsak élhetőbb megoldás az, hogy eladósítja magát 20 évre, de lesz saját lakása, kocsija, stb., és normális életszínvonalon élhet. De a törlesztőrészletek mellett persze nem jut megtakarításra. Az igazi megoldás az lenne, hogy többet keressünk, mint amennyi a kiadásunk.

 8. Geri

  Sajnos egy bizonyos jövedelemszint alatt valóban nehéz félretenni, valamennyi pénz kell a fizikai léthez, az emberi körülmények közötti életmódhoz, azt nem lehet a végtelenségig lecsökkenteni.
  Szerencsére én jobb helyzetben vagyok, de pont az a gondom, hogy akkor most éljek jobban vagy a jövőre gondoljak.
  A jövedelmem nem olyan rossz (legalábbis azt gondolom, az átlagoshoz képest). Kb. havi 240e. A legtöbbet a lakásra költöm, hiteltörlesztés+rezsi, az nagyjából 60e. Másik 60-at meg az egyéb kiadásokra. Szóval kb. 100-120-at félre tudok rakni havonta. Már fel is gyülemlett kb. 3 misi.
  Sajna autóm nincs, így nagyon csábító a gondolat, hogy elverjem autóra, de ép ésszel tudom, hogy nem lenne jó lépés. Egyrészt oda lenne a megtakarított pénz, másrészt az autóval bejönne egy csomó új kiadás, szóval után még kevesebbet tudnék félretenni, ha egyáltalán. Igazából nincs olyan nagy szükségem autóra, úgyhogy asszem egyelőre maradok a takarékprogramnál :) Még növelem kicsit az összeget.

 9. ferso

  A pénz csinál még több pénzt.És akinek nincs? No comment.

 10. indi

  Annak ott van az üzletkötés, kereskedelem, illetve az olyan vállalkozások beindítása, amelyhez nem kell pénz. Sok ilyen van.

  És persze ha mindez nem lenne elég ötlet, akkor az MLM szerű vállalkozás építés is megtérűlő…

 11. Gyuri

  Az id pnz! (Time is money) Porschm ugyan nincs mg,de idm annl tbb!!!

 12. Gyuri

  Bocsánat,de az előző írásom olvashatatlan lett véletlenül…

  Az ido penz! (Time is money) Porschem ugyan nincs meg, de idom annal tobb!

 13. Gyuri

  Szia Geri! Orulok, hogy neked jobban megy anyagilag!!! En csupan brutto 60 ezret kapok kézhez ebben a honapban! Nem panaszkodom, mert a kozeljovoben valoszinuleg tobb lesz!!! Hogy miert? Mert a cegunk’ megegyezett egy pest megyei kisvaros onkormanyzataval bizonyos dolgokrol! Turelemjatek az egesz! A dolgok csak jobban alakulhatnak!!!! Amugy egy vilaghiru szervezetnel dolgozok momentan!! (Zarojelben megjegyzem,hogy a jotekony,humanus elvek szerint mukodik a brancs” azaz az intezmenyunk.persze minden apro bevetelnek nagyon orulunk!!) Hal’Istennek sajat autoval rendelkezem!!!Nagyon szeretek vezetni,csak az a franya draga benzinar ne lenne!

 14. Ági

  A mi köreinkben az ember azért költ többet mint amit megkeres, hogy a rezsit(dézsma) kitudja fizetni.Amint valamennyit megtudna sporolni, a kiadás “egyenesarányban emelkedik. A szünetben kellene valami nagy ötlet, hogy megfordíthassuk a sorrendet.

 15. Imre

  Kedves ferso (és a többiek)!

  Előrebocsátom, hogy semmilyen pénzügyi “végzettségem” nincs, az most más kérdés, hogy mérnöki szemmel nézem a világot. Én is pedagógus vagyok idestova 40 éve. Lehet, hogy szerencsém van, meglepően magas nyugdíjam (igaz, hogy 1991 és 1999 között rengeteget dolgoztam) mellett jelenleg is főállásban dolgozom. Válásom miatt újra kellett kezdenem 1990-ben, hál’isten talpra is álltam, sőt sikerült valamennyit megtakarítanom. Neked is javasolnám, hogy – mivel feltehetőleg nemsokára nyugdíjba mész -, szállj be egy önkéntes nyugdípénztárba. Innen kiveheted a pénzed, ha nyugdíjba mész vagy, vagy, ha ez hamarabb történik meg, legalább 36 hónapos tagsági viszony után. Nem kell nagy havi befizetést vállalnod, de év végén érdemes úgy kiegészíteni, hogy – ezt most nem tudom pontosan – kb. 420 ezer legyen az évi befizetésed. Ennek az összegnek a 30%-át a számládon jóváírják. Számolj minimál évi 5 % hozammal, ez a jóváírással 5 évre biztos meghozza a 100%-ot. Ez azért már nem semmi….. Jelenleg is önkéntes nyugdíjpénztári tag vagyok, így a várakozási idő 3 év. Ez így egy teljesen biztonságos középtávú befektetés 3 évre kb. 40-50% hozammal (hacsak ferkóék! itt nem változtatnak, de ezt nem hiszem, mert a nyugdíjasokhoz csak nem mernek hozzányúlni). És mi legyen az esetleg már meglévő megtakarításokkal. Ha a biztonságra mész, jelenleg kb. 6%-ot lehet elérni diszkont kincstárjegyekkel, ez azért még mindig több, mint a banki kamat.
  Más: figyelve a BUX hatalmas zuhanását, elmúlt hétfőn beszálltam egy befektetési részvényalapba (költség mindösze 500 Ft tranzakciós díj). Minden nap figyelem a BUX, a CETOP 20 és a RAX (ezek tőzsdeindexek) alakulását, sőt a nemzetközi indexekét is, de a beszállás óta (6 nap alatt) a befektetett összeg 10%-ot hozott. A dolog kissé kockázatos ugyan, de nem valószínű, hogy ilyen komoly odafigyelés mellett 1 nap alatt elússzon a nyereség. Ha az indexek kissé esnek, a befektetést rögtön el lehet adni, vagy megfontolni a hosszútávú (néhány éves befektetési) stratégiát.
  Azt viszont hozzá kell tennem, hogy pl. plazmatévém nincs, ezeket amúgyis ki lehet dobni a digitális TV adásra való áttéréskor (tipikus példája a felelőtlen költekezésnek).

 16. lelildi

  Kedves Noresz!
  Nem az tisztességtelen, hogy a pénz dolgozik az emberért, hanem HONNAN AZ A PÉNZ, AZ A FELESLEGES PÉNZ, ami az emberért dolgozik.
  Üdv. lelildi

 17. Oroszné

  Nekem sem volt pénzem, de rá találtam egy nemzetközi üzletre, amelyben a tőke: a kapcsolatok és az idő. Nem kellett csak 40000,-Ft-ot befektetnem, ráadásul 6 hónapos garanciát is vállalt a cég. Eltelt azóta 2 év És a havi jövedelmem-MÁSODÁLLÁSBAN- hat számjegyű. További üzlettársakat keresek a bővítéshez!
  Sok sikert mindenkinek! ,,A lehetetlen nem létezik,csak olyan ember, aki a siker előtt feladja”

 18. Lina

  T. Oroszné

  Ön miben “utazik”, hogy másodállásban elmondása szerint ilyen jól keres? Lehet, hogy engem is érdekelne.

  Üdv: Lina

 19. Árpi

  Mindenki a befektetésből szeretne még több pénzt ami nem baj, csak tényleg úgy tűnik, ez az egyetlen módja, hogy összejöjjön valamennyi a nyugdíjas, esetleg beteges évekre.
  Én már évi 7% hozammal is megelégednék, de a kamatadó eddigi reményeimet is elfújta. Mi a megoldás? Persze próbálkoztam én is Imre által említett befektetéssel, csak részemről pont ez a probéma: mikor szálljak ki? Ha jó az index, nem adok el, hátha jobb is lesz, ha rossz, akkor meg várom hogy jobb legyen. Tipikus ?!
  Ezért épp a biztos fomák felé fordultam volna, de a kamatadó miatt épp azt látom, hogy megint a kispénzű, nem feltétlen kockázat vállalásra képesek kerülnek hátrányos helyzetbe.
  Az önkéntes nyugdíjpénztári hozam lehetőséget még talán érdemes alaposabban megvizsgálni.

 20. Kata

  T.Oroszné !

  Legyen szíves tájékoztatni a másodállásáról, engem is érdekelne, mivel jól jönne egy kis plusz pénz.
  Köszönettel: Kata

 21. Miklós

  T. Oroszné !
  HA elárulná, mi a nagy lehetőség és mi kell hozzá (képzettség, nyelvtudás, stb), hálás lennék.
  Üdv:
  Miklós

 22. Elizabeth

  T. Imre, Oroszne es a Tobbiek!

  Vegigolvasva a hozzaszolasokat, szinte Mindnyajukkal egyetertek.
  En is ugy kezdtem, hogy hitel-hitel hatan volt, 3 gyermeket neveltem fel egyedul. Felretett penzecskem nem sok volt, pedig azt meg en is tanultam, hogy “a penz csinal penz”. A gyerekek kirepultek, az evek elszalltak es jott a feketemunka es a munkanelkuliseg. “Tulliskolazott” letemre (kozgazdasagi erettsegi, kb 16 eves ECDL vizsga, +programmozo) beultem a gepsorba. Majd ujbol munkanelkuli statusz. Menj dolgozni, ha kellesz epp a gyartosoron, ha nem? nagy ugy!
  Vilagga mentem! Amerikaba cselednek!!!!!6 napos, napi 12-14 ora kemeny fizikai munka. Szabaido max. 12 ora (1 nap?). Nincs mozi,szinhaz, barat!!!!!Hajnaltol-keso estig kemeny melo.
  Csinaltam 5 evig, lelkileg-fizikailag teljesen lerobbanva, de boldogan mentem haza az idos szuleimhez, gyerekeimhez es 3 unokamhoz. Dolgozni? Igen. Beultem ujra a gepsorba, termeszetesen minimalberrel (3 honapra volt igeny ram, rank), majd ujbol munkanelkuli statusz. Szinte minden hirdetesre jelentkeztem, ahol erettsegi volt a minimum elvaras. MEG CSAK valaszt sem kaptam!!!! Soha, sehonnan!!!! (Ettol fuggetlenul a mai napig olvasom a JobMonitor allasajanlatait). Azt hiszem ezekutan termeszetes, hogy a megtakaritasom lassan a vege fele kozeledett. Lezartam ismet a lakasom.
  Ujbol leptem, ujbol Amerika! Szerencsem volt, beengedtek!
  Talan kibirok meg 5 evet (60 eves leszek akkor)maganyosan, elszigetelten, mert itt CSAK dolgozni lehet, de azt sem akarhogy.

  Most eppen azert boklaszodom az interneten, hogy a megtakaritott kis penzecskemet, hogyan tudom ugy forgatni, hogy a nyugdijas eveim zokkenomentesen teljenek. Magannyugdij penztari tag vagyok.
  Az Onkentes nyugdijpenztart nem ismerem, megkeresem! Koszi Imrenek a hozzaszolasat.
  Erdekelne Oroszne “mellekallasa” is!!!, de ugy latszik, hogy nem igazan ad tajekoztatast. Lehet, hogy NINCS is????
  Udv. minden hozzaszolonak: lizi520315@yahoo.com

 23. Jóskapista

  Oroszné mellékállása szerintem “ügynök”, kilincselhettek házról-házra. Még mindig nem ezen a földön éltek??

 24. Watch

  “ha rossz, akkor meg várom hogy jobb legyen. Tipikus ?!”

  HIBA! Ha rossz, akkor venni kell mert olcsó…

 25. hajnal

  Lassan megöregszünk párommal együtt és 18 éves korunktól dolgozunk becsülettel és mégsem tudtunk meggazdagodni.Azon tűnődöm ,mit vétettünk,milyen országban élünk,mikor jön el az az idő,hogy becsületes munkából meglehessen élni????????
  Sajnálom a gyermekeinket nem születik mindenki seftelő ügyeskedő mások jóindulatát kihasználó génekkel.Tudom már hol a baj még minket rosszul neveltek.A szüleink arra tanítottak becsületesen élni nehéz,de jó , becsülets munkából meg lehet élni.MÁR RÉG NEMIGAZ ! AZÉRT MÉG MUNDIG REMÉNYKEDEK !!

 26. 1stet

  Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
  Ezúton jelzem minden kedves hozzászóló és “érdeklődő” felé, hogy:
  A nem tudás, nem dicsőség!!!!!!!!!!!
  Igen!!!!
  Azt tapasztalom (nem csak itt, hanem az Életben is), hogy nagyon sokan NEM AKARNAK VÁLTOZTATNI(!!!!) a saját életükön. Sírni, panaszkodni egyszerűbb. Körül kel nézni, tájékozódni, TANULNI(!!!!), CSELEKEDNI(!!!!)
  Tudom, ez nehéz, kellemetlen, ciki. De működik.
  El kell dönteni, hogy élni akarunk, vagy panaszkodni. Előbbi kellemesebb, utóbbi “kényelmesebb” (gondolják, pedig nem).
  A gazdagot a szegénytől nem a tisztesség választja el! (sajnos ez is így van, tessék utána nézni: van tisztességes gazdag/jómódú és sok tisztességtelen szegény is)
  Tenni kell a jóért, nem várnia sűlt galambot!
  A lényeg (mert gondolom, sokan ezt várják):
  1, Igen, ügynökösködéssel is lehet (sokat) keresni, csak nem túl egyszerű. De megtanulható és kifizetődőbb, mint sírni…
  2, Aki ma (2006), még komolyan úgy gondolja, hogy bérből és fizetésből fog “tisztességesen” megélni, az kezeltesse magát!! Ez a XXI.század!! kedvenc példámmal: járjunk lóval, nehogy éhen haljanak a patkoló kovácsok…
  Emberek! Azzal kell foglalkozni, ami MA(!) működik. Igen, váltani kell, és tessék tanulni!!!
  3, Ha valaki akar valamit tenni ez ügyben, itt egy példa (aztán kíváncsi leszek, hányan vágnak bele…):
  http://www.101sikerakademia.hu (bocs a reklámért!)
  Ergo: nem sírni, hanem előre menni és TANULNI!
  ui: ha valakit megsértettem, az szándékos volt. Ébresztő.

 27. 1stet

  Még egy dolog, a személyes példa:
  katonatisztként végeztemm 1991-ben, ráadásul műszaki pályán. (nem olyan, amit manapság keresnek a “top managerek”-nél..)
  3 gyerekem van (+2 virtuálisan örökbefogadott: thaiföld+Africa)
  Elváltam, 2000-ben költöztem vidékről Bp-re. Nem egészen egy év mulva megszünt a munkahelyem, miközben albérletben laktam, és jelentős adósságom volt.
  Jelenleg (is) bérelt lakásban lakom, felső középkategóriás autóval járok, évente többször nyaralok. És szinte minden hétvégén a gyerekeimmel vagyok (BP-Veszprém).
  Meg még sorolhatnám, csak az már dicsekvésnek tűnne (bár talán már ez is).
  A lényeg: olyan helyzetből, amivel egyesek az utcára kerülnek, és homless-ként vegetálva sajnáltatják magukat, nekem sikerült az átlagos fölé emelkednem.
  Ja, és nem szakadok bele a munkába (korábban sem).
  És még innen is van felfelé! Tanulok is folyamatosan!
  köszönöm a figyelmet. ;)

 28. szemi

  Kedves Mindenki!
  Magyar ember szeret panaszkodni és várni,hogy “majd lesz valahogy”.Aki egy kicsit is elgondolkodik és meghallja az idők szavát elkezd a saját és gyerekei jövőén gondolkodni.Igenis meg lehet találni a megtakarítási és munkalehetőségeket.lehetőségeket.Ha kevés a pénzem nem fogok a Tescóban hitelkártyára vásárolni.Nem veszem meg a második, harmadik tévémet,nem veszem meg a polcokon kínálkozó üdítőitalokat ,előre gyártott ételeket nem dohányzom stb.A kényelmi dolgokra kiadott pénzt el lehet tenni és különböző befektetésrkre fordítani.Gondolok az önkéntes nyugdíjpénztárakra,különféle biztosításokra,amihez adómentesen juthatunk hozzá és örökösödési illeték sem terheli.Lehet dolgozni kulönféle mlm rendszerekben is ami valóban működik.Sajnos van egy rossz hírem is.Megszokásainkat fel kell adni.Jómagam vállalkozni kényszerültem(4gyerekkel egyedül)és nem csak egy lábon állok.Hagyományos vállalkozás mellett Oroszné típusú másodállást is kerestem. Nem vártam a sült a galambra,mert a családot etetni,ruházni kell,számlák jönnek. Ha férjem halála után sajnálom magam akkor én gyarapítanám azoknak a táborát akik azt tartják,hogy majd a dolgok maguktól megoldódnak.Hát üzenem,hogy NEM így van!Tenni kell érte.

 29. Kokas Peter

  Kedves Dr. Toth Andras,

  Meg nem jartam ezen a forumon, de ahogy atolvastam, mindenkeppen hasznosnak tartom, hogy valami penz-gazdalkodasi kulturat olvassanak az emberek.
  Valoban a szemelyi hitelek -es az, hogy egy aruhazban mar a mosogepet is arra veszik, elkepeszto kepet fest a hazai tarsadalom anyagi helyzeterol es szemleleterol.(no meg az, hogy a hitelezesi osztalyon olykor nagyobb a sor mint a penztaraknal…)
  En vallom, hogy akkor lesz az embernek megtakaritasa, ha tobbet keres, mint amennyit kolt.
  Es nem az a fele erdekel, hogy tobbet sporoljak, mint amennyit keresek.
  mert amugy mi ertelme van az eletnek, legyen penzem, amikor mar 60-80 eves leszek ? Es emlekezzek a nagy sporolasok hostettire, milyen jo volt,amikor mindenki jo kocsival jart en busszal, es faltam az olasz felvagottat az ABC elött,mikor masok ettermekben unnepeltek a hetkoznapokat….szerintem a jelenre kell torekedni..jo kajakra, jo kocsikra, jo eletre…..es a futoanyagot a PENZT ´…tolni kell bele 1000el, es ami aranyszabaly, mindig legyen megakaritasunk..minden egyes honapban !!! ez nagyon fontos….

  Udv mindenkinek, Peter

 30. Marcsi

  Emberek! Be ne dőljetek már Oroszné másodállás legendájának:)
  Rengeteg ilyet láttam és hallottam már! Általában rébuszokban beszélnek a mesés vállalkozásukról, amibe szinte semmit nem kellett befektetni, és csak úgy dől a pénz. Azután rávesznek, hogy hallgasd meg a szuper üzleti ajánlatukat. Elmégy egy leputtyant lakásba, ahol elmondja az illető, bár Ő még csak most kezdte, de máris szuperül keres vele, de aki Öt szervezte be, az aztán már rettenetes vagyonnal bír, stb,stb,stb. Ja és persze ez olyan vállalkozás, ahol még dolgozni sem kell, hanem majd mások keresik meg a pénzedet!:) Csak az a baj, hogy én még csak elmondásból hallottam ezekről a szupergazdagokról, de sosem láttam, és az ismerőseim közül sem látott ilyen személyt senki. Azután hónapokkal esetleg évekkel később találkozom az illetővel, még mindig ugyan azzal a tragaccsal járja a várost. Nem egy, és nem is kettő ilyet láttam, szóval én már ezt nem veszem be.

 31. darázslajos (olajos)

  Kedves Tóth András! Ha Ön gazdag, minden jó tanácsát megfogadom. Egyébként is imádom a recepteket!

 32. Méri

  Marcsinak:
  Bizony, léteznek ilyen vállalkozások, ha nem is milliomosok, de az átlagnál jobban megélnek belőle.(És rendes adófizetők!)
  Hja, keserves meló ez! Nem is mindenki vállalja, na meg kevesen alkalmasak is rá.Egyszerűen nem való mindenkinek.

  Nyilván a jó kereset ígérete jóval több embert csábít az MLM-rendszerekbe, mint aki valóban marad és csinálja is rendszeresen. Buktatója az, hogy aki ész nélkül sokféle ilyenbe vág bele, az elvesztheti a hitelességét az ismerősei körében, így valószínű, hogy halálra is lesz ítélve az új vállalkozása, legyint rá mindenki.

  Persze, elegánsabb megköpködni azokat, akik bevállalják, hogy valami újba fognak, hogy ajánlatokkal bombáznak idegeneket a saját telefonszámlájukról, de nem biztos, hogy minden ilyen ajánlat szemét és csak a pénzünket akarja kiimádkozni a zsebünkből.

  Divatos panaszkodni is, szidni Trianont, a kormányt, politikát, a zsidókat, a világot, a szomszédot, a házastársat, a gyereket, stb. Egyszerűbb mindig mást felelősségre vonni, mint magunkat.

  Jó várni a csodát, ami tündér alakjában berepül az ablakon és karitatíve pont engem ölel át, majd udvariasan firtatni kezdi 3 kívánságomat! Miért is pont engem, mikor többmilliónyian rínak ugyanilyen szívbemarkolóan körülöttem?…

  Biza, sokan vagyunk olyanok, akiknek már inkább csak “rövid távon” érdemes tanulniuk, mert mire megyünk egy újabb diplomával, mikor “élemedett” korunk miatt sehol sem kellünk?
  Végig lehet gondolni, hogy milyen segítségre számíthatunk, ha saját maguk nem vesszük kezünkbe a sorsunkat!

  Erre jó az MLM-rendszer, persze nem mindenkinek.
  Az embernek le kell gyűrni a félelmeit, a gátlásosságát, sokat-sokat tanulnia, hogy kezdjenek jönni a sikerek.
  Mert itt nincs mese: a siker pénzt jelent, nem lehet a kudarcot a hülye kollégákra, főnökre fogni. Kemény meló ez.
  Minden tiszteletem azoké, akik hittel, szorgalommal, kitartással csinálják.

 33. Yrrah Renáta

  Tisztelt Tóth András!

  Költs kevesebbet, mint amennyit keresel…. éppen ezt próbálom hónapról hónapra de sajnos nagyon nehéz. Sok a kiadás, rezsi stb… ha minden jól megy, van, hogy sikerül megspórolnom 10 ezer ft-ot. Magánnyugdíjam már van, fizetem 5 éve. Szeretnék valamit kezdeni azzal a pici pénzel ami megmarad. Bementem az OTP-hez hogy ajáljanak valamit, ahol mindenféleképpen lakástakarékosságit akartak rám tuszmákolni. (Lakásom már van.) 8 évre le kellene kötnöm, és ha valami miatt meg kellene szakítanom, akkor kemények a levonások. Ha lejár a nyoc év nem biztos, hogy szabad felhasznánásra vissza is kapom az egészet. Na jó, lakástakarékosságit hanyagoljuk. Elmentem egy másik pénzintézethez a takarékszövetkezetbe, ahol azt mondták ilyenekkel nem foglalkoznak, menjek vissza az otp-be. Akkor most én kérdem, lehet hogy tényleg otthon egy befőttesüvegbe kell tárolni azt pénzt hónapról hónapra???? Vagy tud esetleg valami jobb tanácsot adni nekem??? Nagyon várom a válaszát!
  Tisztelettel: Yrrah Renáta

 34. Tomi

  Kedves olvasók!

  Örülök hogy rábukkantam erre a fórumra, ugyanis sok féle vélemény fogalmazódott meg mint látom kedvenc témámmal, az MLM-el kapcsolatban! Akinek még van türelme, olvassa végig, rövid leszek!
  Úgy gondolom, mindenkinek igaza van! Bevallom, átestem én is a nagy várakozáson, mitévő legyek, hogy szerezzek pénzt. Ugye olyan szar érzés tudni, hogy vannak nagy kopaszok, meg újgazdak tinik, meg mélyen benyalós senkik, akiknek csak úgy jól megy! És gazdagok! Hát nyilván nem úgy gazdagodtak meg, hogy “Kevesebbet költöttek, mint amit kerestek”. Nono.. Ha valaki keres havi 80-at, még ha a teljes összeset is megspórolja se fog soha az életben sok 50-100 milliós villában lakni, se 15-20 milliós limuzinnal hasítani.. Csodálkozom hogy még vannak olyan magukat “pénzügyi tanácsadónak” nevező emberek, akik ilyet kijelentenek! Enyhén szólva is nevetséges! Aki ezt akarja, aki élni akar, és napi szintű anyagi ogndokkal küzdeni, egész életében vágyakozni arra amit sose érhet el, tenni kell, és nem csak spórolni! Ha nincs pénz, nincs miből megspórolni.
  Visszakanyarodva MLM-hez! Csak az állít olyat hogy kamu, lehetetlen és hogy ne dőljünk be, aki csalódott, mert béna volt, neki nem sikerült! Harag van benne, vagy csak egyszerűen nem volt szerencséje, mert rosszba kezdett. Ráadásul rossz esetben az MLM fogalmával sincs tisztában. Egy jó MLM cég igenis működik! Ugyanazt csinálja mint egy átlagos cég, csak nem a TV reklámra költ milliókat, meg plakátokon kampányol, hanem kihasználja a jóhiszemű emberek szokásait, azt, hogy ha valami bevált, úgyis elmondjuk majd ismerőseinkenk. Cserébe ezért, a reklámra költendő pénzt, visszaforgatja ezekbe az “ügynökökbe”. Beléptem én is ilyenbe! Nem vagyok még milliomos, talán nem is leszek, de józan ésszel és iskolai tanulmányaiműra alapozva tudom, hogy az üzletnek működnie kell!! Nagy múltú céget választottam, akik nem sötét szobába vittek, és a már meggazdagodott embereket sem dugták el, hetente nyilvános fórumokon lehet velük találkozni, tanácsot adnak, feltáratlan embercsoportokhoz irányítanak, segítenek! A dolog működik, csak csinálni kell! Befektetnek nem kellett, postaköltségem volt, meg kicsi rendelésem, összessen 8000-et költöttem rá, de a cuccokat azóta is használom, tehát nem érzem magam átverve. Hogy miért nem vagyok gazdag? Tudom.. Mert keveset fogallkoztam vele, és nem olyan jó a meggyőző képességem. Miután ezeket a hibákat felismertem, utánajártam, képeztem magam, jobban megy a dolog. Ha folytatom, lehet belőle siker! Aki akarja, kipróbálja, nem lesz átverve. Csak egy dolgot nem szabad elfelejteni, az MLM NEM PIRAMIS!
  És még egy.. Kinek mi a gazdag? Én akkor érem magam majd anyagilag gazdagnak, biztosítottnak, ha nem kell lesnem a kártyám értékét, hogy mennyi maradt, mennyi mehet még el, nem kell várni 11-ét, vehetek ha akarok holnap egy másik TV-t, ruhát, autót, elmehetek utazni, pihenni, jobb orvost választani, egészségesebb kaját venni a boltban, és még sorolhatnám. Csak ennyit akarok, anyagilag normális, rendezett életet! Ha akarom, egyszer sikerülni fog! Akár az általam választott MLM-el, akár bármi mással! És én nagyon akarom!

 35. Péter

  Sziasztok!

  26 éves mérnök vagyok, a keresetem 110.000Ft havonta nettó. Sokat kell melózni érte, meg nagy a felelősség is. Egy ismerősöm aki 2 évvel korábban végzett az egyetemen azóta 500-at is megkap. Van valamilyen vállalkozása. Nem tudom hogy a fenébe csinálta, hogy pár év után ilyen jól megy neki. Pedig ő is úgy kezdte mint én. Nekem mindíg azt mondják hogy nagyon kell érteni ahoz, amire vállalkozni akarok. Ő sem értett jobban semmihez. Hogy van az hogy valakinek bejön mégis?

 36. Péter

  Szia Tomi!

  Én voltam egy MLM megbeszélésen. Nagyon sok rosszat és sok jót is mondtak erről. Nem nagyon tudom már eldönteni. Sok kérdésem is van ezzel kapcsolatban. Pl: mi van ha nem tudok egyetlen embert se beszervezni a piramisba?
  Na de ez a fórum nem MLM, így nem kérdezek erről többet.

 37. Dani

  MLM cégnél lehetsz te magányos farkas csak azzal olyan kereseti lehetőséget hagysz ki ami nagyon sokat számít..
  Jómagam is próbálkozok ilyen helyen.. bár ilyen helyeken azt mondják nosza kezd el egyből én inkább kivártam figyeltem és meg akartam érteni ezt azt.. így viszont most már nagy terveim vannak..
  Az a vki aki annyit keres vmit lehet jól csinál.. nagyon sok összetevője lehet. Motiváció, céltudatosság, jó kollégák és szakemberek..stb stb

 38. Tomi

  Kedves Péter!

  NEM PIRAMIS! Ezt nem lehet elégszer elmondani. Hogy miért nem, arra megvan a pontos válasz, és törvény pontosan elkülöníti a piramist az MLM-től! A piramis törvénytelen, a tagok jövedelme kizárólag az új tagok beszervezéséből száramazik (belépési díjak) míg az MLM-ben valamilyen terméket, termékcsaládot értékesítenek, amit te ténylegesen megvásárolsz, elhasználsz, akinek pedig a segítségével vetted, némi jutalékot kap utánad. Itt a kulcs!! Ha az az ember ügyes, sok embernek megmutatja, eladja, akkor sok jutalékot kap! Sok kicsi sokra megy, és ha vki ügyes, jó beszélőkével rendelkezik, fantáziadús kreatív ember akkor bizony sokat elad! Ilyen egyszerű. Kérdésedre válaszolva, amelyikben én vagyok, semmi nincs ha egyet se szervezel be. Tag maradsz, saját magadnak rendelhetsz, használhatod. Ha valaki akár egy év múlva belép alád, akkor ott lesz. Csak ennek nincs értelme, kivéve azt hogy használod a cuccaikat.

 39. mizsi

  Kedves Dani!

  Tomi leírását kiegészíteném azzal, hogy szolgáltatást is értékesíthetsz MLM-ben (pl. telefonos szolgáltatások, tanácsadás stb.) Így akár pénzügyi tanácsadóvá is válhatsz…

 40. dr. Tóth András

  Az MLM-ről megvan a magam véleménye. Nem tudom hogyan, de ha a meggazdagodás szóba jön, mindenki két dologgal áll elő: az MLM-el és a tőzsdézéssel. Véleményem szerint ez a két legnehezebb útja a meggazdagodásnak. Az MLM lényege, hogy valami olyat nyújtunk a végfelhasználóknak, amit a rendszer a tizedéért vesz meg. Különben nem lehetne fenntartani és pénzelni a piramist. Lehetőleg olyan dolgot kell árulni, amit rendszeresen fogyasztanak (táplálék kiegészítő, vitamin, stb.) és valami divatos, látszólag fontos dolog. Aztán kidolgoznak rá egy szívdöglesztő forgatókönyvet, amivel a könnye is kicsordul mindenkinek, hogy hogyan tudott eddig e nélkül élni – és már mehet az aratás.
  Őszintén szólva, nekem ilyesmihez nem lenne gyomrom. Sokan mondják, hogy már láttak olyanokat, akik milliomosok lettek MLM-ből. Én meg már láttam olyat, aki egyetlen nap alatt vesztette el az 500 fős MLM hálózatát és nagy veszteséggel ki kellett belőle szállnia.
  Higgye el mindenki – nem akarok dicsekedni – nekem és a csoportomnak sok gazdag ügyfele van. Jó néhány nagyon gazdag. De egyik sem MLM-en gazdagodott meg. Ugyanakkor kérdezze mindenki végig az ismerőseit – szinte minden családban van valaki aki kipróbálta az MLM valamelyik formáját és nagyot bukott.
  Tudom ezzel a véleményemmel nem leszek népszerű, hiszen az MLM alapja, hogy a munkatárs, szinte agymosottan áradozzon a dologról – mert egyébként nem működne.

 41. Tomi

  Kedves Tóth András!

  Épp ellenkezőleg, én nem vagyok elvakult MLM-es, és egyetértek az Ön véleményével (ebben), mert láttam rá példát. Nyilván aki bukik, bukott, valamit elrontott. Általában a telhetetlenség és a szükséges egyéb ismeretek hiánya a probléma oka, valamint bizonyos szempontból nem egészséges emberi személyiség az, ami a bukást okozza, de jelzem, ez nem csak az MLM-re vonatkozó dolog, hanem érvényes az élet minden területére is! De a siker itt is ugyanúgy elérhető, mint bárhol máshol!
  Ön azt mondja “kidolgoznak rá egy szívdöglesztő forgatókönyvet, amivel a könnye is kicsordul mindenkinek, hogy hogyan tudott eddig e nélkül élni”.. Teljesen igaz. de miért? A TV reklám nem erről szól? Csak ott talán több pénz és képzett szakember van ezt palástolni..

 42. Dani

  MLM rendszerben működnek (pénzügyi)tanácsadó cégek is!Avagy MLM szerű rendszerben.. :O

 43. magyartarka

  Yrrah Renátának…

  Csodálkozok a leveleden. Te hol laksz? Az OTP-n és a Takarékszövetkezeten kívül van még biztosan 50 másik pénzintézet, ahova lehetne fordulni. Az OTP-ben a pultnál nem foglalkoznak befektetésekkel, az nem tanácsadásnak való hely sem. Nézd meg a honlapjukat, ha nem akarsz másik bankhoz menni. Minden le van írva. Egy tanácsadóhoz csak úgy lehet menni, hogy Te előtte jól felkészülsz, mert különben biztos, hogy rád sóznak valamit, ami biztos, hogy nem a Te érdekekedet szolgálja, legalább is addig, amíg nem Te fizeted a tanácsadást, hanem a pénzintézet az eladott terméke után.
  Azt hiszem a lakástakarék lényegét sem értetted meg. Nem kell okvetlen lakásra költeni és a mai viszonyok között jól kamatozik. Ami pedig a 8 évet illeti… Az itt ajánlott befektetések is hosszú távra szólnak és semmi garancia nincs rá, hogy nem kevesebbet kapsz vissza.

 44. Rita

  Üdvözlöm a Fórum résztvevőit. 10 éve vagyok biztosítós de igazából mindíg a befektetések érdekeltek, csak valahogy nagyon kevés embert érdekelt a téma. Az volt a tapasztalatom, hogy aki szeretne valamilyen formában félretenni annak kenyérgondjai vannak, akinek van már 5-10eft. lehetősége az fázik a betétkönyvön kívüli formáktól. Egyetértek azzal aki nyugdíjpénztárban, lakástakarékban gondolkodik. Akinek ettől kicsit több van annak EURO-s befektetést ajánlok, havidíjas formában.

 45. Dani

  Rita!
  miért euro-s?ezt kifejtenéd?

 46. Mit csinál egy pénzügyi tanácsadó? - dr. Tóth András pénzügyi tanácsadó oldala

  […] Most jön viszont a dolog legnehezebb része – legalábbis számomra. Ugyanis a megoldást úgy el kell magyaráznom, hogy az ügyfelem megértse és átlássa. Ez nem olyan egyszerű egy olyan országban, ahol semmilyen pénzügyi alapismeretet sem tanítanak az iskolában (meg persze máshol sem) a kamatos kamat is csak matematikaórán érdekességként kerül szóba, hogy a befektetési alapokról, meg ilyesmikről meg szót se ejtsek… És mint mindenütt a világon, ahol nincs tiszta tudás, ennek a helyét babonák töltik be. Hogy mondjak egy példát: itt van például “A meggazdagodás titka öt szóban”. Az emberek többsége teljesen meglepődik rajta, pedig abszolúte magától értetődő. Csak addig verik a bankok az emberek fejébe, hogy vegyél fel hiteleket, hurrá de jól fogsz élni, hogy az emberek már teljesen beveszik… Szóval ez a munkánk tényleg legnehezebb része, amikor el kell magyaráznunk, hogy hogyan lehet egy olyan pénzügyi modellt megvalósítani, az Ön életében, amivel minden anyagi problémáját megoldjuk a következő évszázadra. […]

 47. darázslajos (olajos)

  Kedwes Thóth Andráás!

  Wan egy fallrengtő ötletem, amit mások is eredetinek vélnek, de én kishitű vagyok a megvalósításában, nem tjúdom
  mit tegyek? Fekteccek bátran tőkét az elképzelésemben és kisérletezzek, vagy vegyek néhány szakmai tanácsadót havi
  munkabérért (had vigyék a fölös pénzemet, hátha érdemes csapatot építeni). Bár a rossz nyelvek azt is mondják: “Isten őrizzen a szakértőktől.” Mondta, Cupa Misi. Nos a lényeg, hogy én beindúlnák, de nem merek. Ötletgyárosnak vél a környezetem, mielőtt dívatba jött volna az innováció szó, én már körberöhögtem fél euróópát.
  Nincs bizalmam. Kérem a segítségedet!
  Üdv. Olajos

 48. vica

  Tisztelt dr.Tóth András!

  Véleményét szeretném kérni, abban, hogy ez év márciusában férjemmel lekötöttük a pénzünket hosszútávra( 3 évre) különféle befektetési alapokba. Ő el kezdett félni attól ,hogy a jelenlegi politikai helyzet miatt tönkre fog menni a bankunk ( K&H)és elúszik a pénzünk.Mindenféleképpen ki akarja venni a bankból a pénzt, olyan jelszóval, hogy inkább otthon a párna alatt tartja, mint hogy az állam elvegye tőlünk.Kérem írja le álláspontját ilyen és haasonló
  problémákkal szemben.
  Előre is köszönöm

 49. Balázs Pál

  Egy gazdag ember egyszer azt mondta, hogy: nem azért vagyok gazdag, mert sokat keresek, hanem azért, mert keveset költök.
  Ez nem egészen így van!
  Egy háziasszony a kosztpénzből nem tud kispórolni egy 600-as Mercedes árát.
  Gazdag akkor tud lenni valaki (általában), ha sokat dolgozik, és azzal a munkával sok pénzt keres.

 50. elfmage

  Vica: van olyan hogy beva ez egy alap ami a ksbefektetőket védi egy-egy bank vagy pénzügyi intézmény becsődölése esetén.
  Ha jól tudom ez az összeghatár ameddig ez az alap védi a 6mFt. teljesen hasonlóan működik az oba nevű alaphoz ami a banki betétekre vonatkozik (ez kicsit közismertebb).

  Balázs Pál: Mentalitás az alapkérdés, mert sok olyan 200-300eFt os fizetésű embert láttam már aki fogyasztói hitelekkel a nyakán és anyagi viszonyait meghaladó kocsival éldegél (jól) addig amíg a jólfizető állás meg nem szűnik.
  Na akkor vége a világnak…
  Ezzel szemben ha az ember képes 1-2-x mFt-ot összerakni több év alatt akár, akkor több lehetőség is megnyílhat előtte.
  Egyrészt lehetnek olyan befektetések ahol előny ha van cash amihez nyúlni tud (egyszeri alkalmak inkább septeléses jellegű dolgok, de akár nagyobb ingatlan bizniszek is lehetnek). Ha esetleg valami gubanc van akkor van “ideje” egy jobb lehetőség felkutatására és nem kell egyből szenet lapátolnia hogy éhen ne haljon…

  A 600-as mercedesek vagy maffiapénzből keletkeznek, vagy apuci megdolgozott pénzét forgatva keletkezik, vagy apuci veszi a sok pénzéből, vagy hitel van rajta és amit összeomlika bevételi oldal megy is vissza a banknak.

  Egy valamirevaló vállalkozónak mire saját maga összerak egy jobb autót 3-6 évet tuti keményen kell dolgoznia hogy a vállalkozása felfusson, aztán már visszavonulhat igazgatónak ha megfelelő embereket válogat maga alá. Azok a suhancok akiket időnkét lehet ilyen kocsikban látni nem ide sorolandók…

 51. Dezy

  A meggazdagodás a legtöbb ember számára létező lehetőség! Minden embert csak kishitűsége akadályozza ebben. Én tudok egy lehetőséget és közhírré is teszem itt.
  1. Legyél minden általad nem alaposan megismert munkalehetőségre nyitott és ne legyenek előitéleteid!
  2. Ismerj meg minél több lehetőséget a magas pénkeresetre és ne azt várd, hogy a saját szekmádban majd egyszer, talán megfizetnek!
  3. Csak olyan munkalehetőséget vegyél komolyan, ahol valaki a neked felajánlott munkakörben az elmúlt fél-egy éven belül nagyon magas jövedelemre tett szert és az a valaki nem lényegesen okosabb, szebb, jobb nálad!
  4. Gazdálkodj a pénzzel és ne szórd el nagyvonalúan.

  Ennyi kell ahhoz, hogy alapod legyen a gazdagsághoz, a többi, hogy hol, milyen módon kakatoztasd a megkeresett és el nem költött pénzedet, már másodrangú illetve részletkérdés.

 52. Shongo

  Dezy!

  Ez így piszok jól hangzik, de elfeledted, ahhoz, hogy egy igazán pénzes munkahelyre kerülj, 2 dolog kell: a legfontosabb a kapcsolati tőke, ill. a munkakör betöltéséhez szükséges képzettség, szakértelem.

 53. Shongo

  Szerintem a meggazdagodáshoz általánosan az alábbiak szükségesek:

  1. A kapcsolati tőkédet a lehető legjobban használd fel!

  2. a kínálkozó lehetőségekkel élj!

  3. Merj kockáztatni, belevágni vmi újba!

  4. De sose fejetlenül tedd, mert annak hatalmas bukás lehet a következménye.

  Kicsit konkrétabban!

  1. Találj ki újat, amire senki nem gondolt még, vagy nem mert belevágni!
  /pl Rubik Ernő, Bill Gates/

  2. Ha biztosra akarsz menni, fektess olyanba, amire folyamatos, vagy növekvő igény mutatkozik!
  /pl kocsma, ingatlanügyletek/

  3. Ha hosszabb távon gondolkozol, indíts el vállalkozást, amelyre ma még annyira nincs, de a nem is olyan távoli jövőben nagy kereslet lesz!
  /pl ilyen területek a környezetvédelem, hulladékhasznosítás, alternatív, mejújítható energiák/

 54. nemtom

  Apámnak egy váltás ruhája sem volt, mikor hazajött a Szovjet hadifogságból. Nagyapám vagyona is államosítva lett.

  Mégis kapott örökséget: szorgalmat, és mentalitást.

  Számára az volt a természetes, hogy akármennyire kevesünk van, nem élhetünk fel mindent.
  Nem hagyott ugyan élete végén nagy vagyont ránk, csak egy kis családi házat, de a pénzhez való hozzáállását mindhárman örököltük.
  Eleinte bosszantott, ha láttam mások hogy szórják ki a pénzüket az ablakon. Ismerőseimnek gyakran adtam olyan tuti tippeket amiket én magam megcsináltam, de mintha a falnak beszéltem volna. Pedig aprólékosan elmagyaráztam mit miért.

  Szerintem áttörni ezt a fejbéli “BERLINI FALAT” nehezebb, mint a betonból készítettet!

  Szóval gyönyörű feladat M.o.-n tanácsadónak lenni, van hová terjeszkedni.

 55. GeorgeO

  Aki meggazdagszik, az a MEGGAZDAGODÁSHOZ ért!
  Olvass olyan könyveket – elsősorban – amik erről szólnak! (ha erre vágysz!)
  Nagy igazságnak tartom a 46-os véleményt! Sok probléma van ebből! Csak magunkkal tudjuk kezdeni! Ne a TV-t nézd! Informálódj! Okosodj!

  Ha nem vagy hajlandó tágítani a gondolkodásmódodon, ha nem
  vagy hajlandó átlépni a kényelmi zónád határát, egyszóval
  ha nem mersz és nem akarsz változni, akkor ne várd hogy az
  életed jobb legyen!
  Hogy is várhatnál más/jobb eredményt az életedtől holnap,
  ha ma is ugyanazt teszed mint eddig???????

  Vagy pénzt keresel, vagy kifogást! A kettőt együtt nem
  lehet!

  Valaki fentebb mondta, hogy “a kamatadó elmosta minden reményét!”
  ÉBRESZTŐ!! Nehogy már feladd!!!!!!
  Ez egy ötleted volt, nem jött be. Legyen még száz másik is!
  Ennél többet ér az életed! Ne add fel az első ötlet
  halálakor! Azt akarod, hogy a kormány döntse el, hogy jól
  élhetsz vagy nem???!!!!!!!

  Újra: A gazdagok a meggazdagodáshoz értenek!
  Nem a “törvényes-nem törvényes” kérdésről van szó!
  Érts Te is hozzá, aztán már rajtad múlik, hogy ezt Te tudod-e legálisan csinálni!
  Én eleve csak a törvényesről beszélek!

  — MEG LEHET LEGÁLISAN GAZDAGODNI! —
  Sok olyan van, aki nem így lett az, de ők engem NEM ÉRDEKELNEK!
  Azért mert valaki gyilkolásra használt egy KONYHAKÉST, még nem fogom kidobni a sajátomat! (mert sokan eképpen teszik)
  Lelkem rajta, tudom e törvényesen használni!

  — MEG LEHET LEGÁLISAN GAZDAGODNI! —
  Szerintem a gazdagok nem azt nézik, melyik dolog miben
  tökéletlen, hanem cselekednek. Semmi sem tökéletes! Ők
  megszervezik, hogy a tökéletlen dolog az ők szándékukat
  segítsék előre! Te meg várod a “csodát”! Majd valaki, majd
  az állam! Lehet, hogy segít, de csak Rajtad keresztül tud,
  ha Te is segítesz magadon!

  Ha az alkalmazkodást elvével tekintek erre, azt mondom:
  – a szegények nem ismerik fel a helyzetet,
  – a meggazdagodók felismerik, alkalmazkodnak és saját
  hasznukra fordítják,
  – a gazdagságba beleszületettek pedig tudják hogyan kell
  azt maguknak legalább megtartani!

  A történelem már bizonyította, hogy mindíg a:
  nagyobb, erősebb, gyorsabb, okosabb, bátrabb, kitartóbb,
  talpraesettebb, kreatívabb, jobban informált NYER!
  Ha azonosak a feltételek! Ha nem, akkor NEM ismerted ELÉGGÉ a helyzetet! De ha megszokás szerint adottnak hisszük a
  FELTÉTELEKET, amit a másik ember teljesen más elemekből,
  érez ugyanilyen jogon FELTÉTELEKNEK, akkor rajtaveszthetünk!
  Ha nem ismered meg az ÉRVÉNYBEN lévő “játékszabályokat”,
  átverve fogod magad érezni, míg a másik fél azt fogja
  mondani meglepődve, hogy ez nem is így működik!
  Hát legyél Te is a felsorolt tulajdonságok valamelyikének
  birtokosa! Legyél okosabb, ha az kell, legyél bátrabb, ha az
  kell! Tudd mikor melyik kell!
  Ezt nem a TV-sorozatokból fogod megtanulni!

  A dolgokban nem az számít ki tehet RÓLA,
  hanem hogy Te tehetsz ÉRTE vagy ELLENE!

  MLM-ről:
  Az MLM az egyik legszemélyiségpróbálóbb tevékenység
  manapság! Ezért hallod a sok negatív véleményt!
  Nem csodálom, hogy annyi embert kudarc ér! Ez nem
  jótékonyság, ez vállalkozás! Azokat keresik akik
  hajlandók tenni a sikerért, de ez senkire sincs ráírva!
  Így meghívnak mindenkit, akit tudnak! Engem is, Téged is!
  – Ez az esélyegyenlőség, nem az, hogy mindeki szájába ételt teszünk! Az jótékonyság vagy szolidaritás! NE KEVERD ÖSSZE!
  Nem zárnak ki, hogy Te nem csinálhatod! Csinálhatod, de nem könnyű!

  Nagy gazdagsághoz nagy dolgok kellenek! Panaszkodás, a szomszéd Mari, meg az “ángyom” véleménye LEPKEFING ehhez!
  Ne homokra építsd a házadat, mert elsűllyed!

 56. Anikó

  Én egy kicsit spirituális oldaról közelíteném meg a dolgokat. Mostanában egyre több ember fordul ezekhez a dolgokhoz itthon és külföldön egyaránt. Miután elég sokat olvastam az energiaáramoltatásról és nézelődtem a világban (főleg az interneten) azt látom, amit eddig is tudtunk, hogy a magyar ember borzalmasan pesszimista és negatív. Ahogy itt olvasom a hozzászólásokat a “honnan, nincs, semmi, kevés” szavak rengetegszer előfordulnak. Nem akarok okoskodónak tűnni, de talán azt már mindenki hallotta, hogy a “hasonló a hasonlót vonzza”. Ha negatívan gondolkodunk, a pénz és minden más jó, menekül előlünk. Miért is érezné jól ott magát, ahol nem szeretettel, nyitottan és pozitívan várják? Az univerzum energiája pozitív és oda megy és ott még többet halmoz fel magából ahol pozitívan gondolkodnak.
  Ugye ismerős, az akinek van, annak még több lesz, a szegénytől meg az a maradék is elvétetik mondás?.
  Nem mondom, hogy az utcán nőttem fel és hála nem is intézetben. Elvált szülők gyerekeként akkor lett talán jobb, mikor dolgozni kezdtem. De elvesztettem a munkámat és volt olyan hónap, amikor napi 80 Ft jutott élelemre. (Mindennap egy kiló kenyér és minden másnap egy liter tej. Ebből éltünk ketten.) Ez ’95 -ben volt. Fogalmam sem volt róla, hogy ha vége a hónapnak mi lesz. De bíztam benne,hogy találok munkát. A legvégső esetben, gondoltam, elmegyek egy multihoz szalagra. Hála az égnek nem így lett. Az első hónapot negatívan zártuk. Hónapok hosszú sora után elérkeztünk, hogy a bevételek egyenlőek lettek a kiadásokkal. 10 év kellett ahhoz, hogy most elmondhassam, bár alkalmazott vagyok továbbra is, de most van csak! pár havi plussz jövedelmem. Nincs a házban semmilyen luxuscikk. Egy mobilom és egy számítógépem van, mely a munkámhoz kell. Naponta ingázom a munkahelyemre 140 km-et, bár megtehetném, de nem adósítom el magam autó vásárlással. Én tehetek ról, hogy itt tartok? Igen, én. Semmivel sem lett jobb vagy rosszabb a helyzetem attól, hogy ki volt kormányon. Amit elértem és amit nem, azt magamnak köszönhetem. Márt gyáva voltam, lusta voltam,nem használtam ki a lehetőségeket és még sorolhatnám.
  Ezt csak azért írtam le, hogy mindig van kiút!
  A múltkor egy történész mondta, hogy a rendszerváltáskor egy nagyon fontos dolgot elfelejtettek megmondani nekünk, ti. innentől fogva nem az állam gondoskodik rólunk, hanem magad uram. Az, amit akkor választottunk (a piacgazdaság, kapitalizmus) erről szól. De kérdem én, mi volt az “átkosban”? Sokan elfeledkezünk, hogy mennyi mindenünk van ahhoz képest, ami akkor volt. Télen csak alma volt, sorba álltunk banánért, narancsért ha egyáltalán jutott, mire odaértünk. Könyvek alig voltak, inkább könyvtárba jártunk.
  Külföld, balatoni nyaralás? Álomkategória volt. Sokan mondják, hogy akkor boldogabbak voltak. Miért? Mert boldog egyszerűségben éltek, hogy úgysincs lehetőség a szabadságra? És lett? Igen. Most boldogok az emberek, hogy szabadság van? Hogy több a lehetőség? Frászt. Sőt!
  Kicsit szerintem nézzünk vissza kb. 20-30 évet és mondjuk el a gyerekeinknek is, milyen jó dolguk van. Kicsit pozitívabban kellene látni a világot, legalábbis ahhoz képest, ami mögöttünk van.

 57. Kotisz

  Sziasztok! Érdekes és sajnos sajnálatra méltó hozzászólásokat is találtam itt. Meglátásom szerint ebben az országban szánalmasan alacsony a pénzügyi, befektetési kultúra. Miért is lenne ez másképp, hiszen az iskolákban bár kitűnően megtanultunk magasugrani, hurkapálcikákat ragasztgatni füzetekbe, megtanultuk hol bányásznak bauxitot és esetleg deriválni, de az alapképzések messze mentesek voltak mindennemű pénzügyi témától! Hogy hogyan tegyünk szert bizonyos összegekre, hogyan tartsuk meg és netalántán hogyan fialtassuk, a szerencsésebbek csak szüleiktől, a többség senkitől sem tudhatta meg, sőt nem is hallottunk ilyen “problémákról”. Jó reggelt emberek!!! Lássatok is ne csak nézzetek mint hal a szatyorban, a sorsotok a TI kezetekben van!!! Lassan mindenki asztalán ott áll az internet, tájékozódjatok! Ha nem vagytok megelégedve az életetekkel, csak egyvalakit hibáztathattok! Na ki az? Vagy törődjetek bele, vagy lépjetek ki vagy VÁLTOZTASSATOK! Itt valahol már olvastam, de mélységesen egyetértek egy idézettel miszerint akár elhiszed hogy meg tudod csinálni, akár nem, igazad lesz! Könnyű irigykedve nézni a szomszéd csilli-villi kocsiját hogy persze neki könnyű mert vállalkozó stb., tessék utána csinálni! Egy vállalkozó (neve is mutatja) folyamatosan kockázatot vállal, sokszor, sőt állandóan olyan dolgokat is hajlandó megtenni, nélkülözni, amiket egy átlagember SOHA nem lenne hajlandó! Mindenkinek nyitva áll a világ, lehet cselekedni. Most!

  A másik problémát abban látom h. az emberek gazdagok akarnak lenni, de maguknak sem fogalmazzák meg pontosan mit is jelent ez számukra. Van aki 10e forinttal a zsebében már gazdagnak érezné magát és ismerek olyat aki sok millióval a számláján (kocsi, lakás mellett) szegénynek érzi magát. Ne csapjuk be magunkat, mindenkinél van gazdagabb, de az a leggazdagabb aki a saját maga által kitűzött célt elérte! A pénzre viszont ne célként tekintsünk hanem eszközre mely segít megvalósítani álmainkat. Tűzd ki a célod és ne nyugodj addig amíg el nem érted. Ha nem sikerük csak magadat hibáztathatod.

  A pénzügyi tanácsadók megítéléséről csak annyit, hogy a már említett tájékozatlanságból adódóan nem mindenki számára elismertek, pedig gondoljunk csak bele : ha elromlik az autónk, szerelőhöz megyünk, ha megbetegszünk orvost keresünk. Ha ki kéne bányászni a beletört kulcsot a kamra zárjából lakatost hívunk. MIÉRT NE KONZULTÁLNÁNK PÉNZÜGYI TANÁCSADÓVAL HA MEGOLDANDÓ ANYAGI PROBLÉMÁNK VAN?

  És ne feledjétek közben azért élni az életeteket sem, mert az életben nem a megérkezés hanem az út számít.

  Sziasztok, egy cégtulajdonos vállalkozó szellemű ember, aki mellesleg boldog, és megelégedett.

 58. Ewing

  Valószínűleg itt sem leszek kedvenc de azért elmondanám azoknak az embereknek akik oly annyira sikerre vágynak,hogy nekem sikerült, legalábbis sokan így látják.Én azok közé tartozom akinek nem az a problémája, hogy semmi sem elég, de soha nem érzem azt, hogy most hátradőlhetek.Viszont azt sikerült elérnem hogy rengetegen utálnak irigységből a másikfele az embereknek nemes egyszerűséggel azt hiszi hogy loptam a sikereimet a többiek viszont csak simán azt gondolják hogy szüleim által teremtett egzisztenciával rendelkezem.Mostanra eljutottam odáig hogy már nem akarom mindenkinek elmagyarázni hogy én dolgoztam meg minden sikeremért és én kockáztattam olykor mindenemet,hogy most talán bejön valami.Hát bejött és ott tartok hogy szégyellnem kell és titkolnom kell sikereimet mert ma az a jógyerek aki nagyobbat tud sírni.A gyönyörű kocsimat is legszivesebben eladnám mert már nem örömmel és büszkén ülök bele, hanem rossz hangulatban,pedig erre vágytam gyerekkorom óta.Aki valaha is volt, vagy éppen még most is sikeres,az érteni fogja hogy miről írtam le keserű tapasztalataimat,aki meg nem,az valószínű hogy természetesen most is utálni fog ezért a pár soromért.Annak viszont akit még nem ejtett rabul teljesen az irigység és a rosszindulat annak talán elmondhatom hogy a sikeresség nem feltétlenül hordozza magával a boldogságot és az örömet sem.Amúgy nem vagyok egy megtört ember és a családi életem is tökéletes csak emberek közé nem megyek szívesen.Bízom benne hogy senkit sem bántottam meg mert nem ez volt a célom csak úgy éreztem hogy egy ilyenfajta hozzászólás is elférhet ezen a helyen.Sziasztok.

 59. Anon Imrus

  Ewing: Ne legyél pesszimista, az egyik legszimpatikusabb hozzászólás a Tiéd volt. Te vagy az egyik példa arra, hogy a pénz nem boldogít.
  Szerintem meg kell találni a harmóniát. Legyen annyi, hogy ne legyenek gondjaim, több nem kell. Kell másoknak is. Az oroszlán sem terít le két vadat egyszerre, csak amennyit megeszik.
  Sajnos ma Magyarországon élesek az ellentétek. Nagyon sok a szűkös keretek között élő, akik egyre szúrósabb szemmel nézik a Mercivel közlekedőket.
  Sokan írnak itt arról, hogy spórolni kell. Ezt halljuk a 70-es évek óta. Milliók könnyebbülnének meg, ha úgy éreznék, hogy érdemes dolgozniuk, mert JÓL megfizetik őket a becsületes munkájukért.
  Ezután jöhet az az öt szó: “Költs kevesebbet, mint amennyit keresel!”
  Én “csak” egy melós vagyok, talán jónak mondható átlagkeresettel, és szomorú vagyok mindezek miatt.
  (Bocsánat a szóismétlésért!)
  Köszönöm

 60. Minor

  Egyetértek.Ma Magyarországon az a menő aki csóró, unatkozik és sír. Mondhatni jómódú családban élek, szüleim még karácsony napján is dolgoznak.Az egyik legjobb nevű egyetem mellett egy főiskolát is bevállaltam levelezősön. Szabadidőmben sokat dolgozom.Ha kell,bevállalom a legaljább diákmunkákat is,vagy elmegyek télen vásárra árulni,nem csak az egyetemen tanultakat hasznosítom magas órabérért.23 éves diákként van saját! autóm, most gyűjtök lakásra,mindezt 2 iskola mellett.Nagyon sokszor ajánlottam bármilyen általam elvállalt munkát az ismerőseimnek, nekik fontosabb volt a hétvégi buli, nem akartak hidegben árulni,nem vállaltak esti munkát,nem esett jól megtanulni az adott program használatát és még sorolhatnám..Az ismerőseim nagy része bizonyos órabér és bizonyos kényelmi feltételek alatt még a kisujját sem mozdítja meg, még akkor sem, ha az adott időintervallumra csak egy kis tévénézést tervezett.Ez itt a megoldandó probléma.Ha az ember akkor is dolgozik amikor a másik nem, akkor valószinüleg több pénze lesz,mint annak a bizonyos másiknak.Persze lehet választani a sírást is,ha az a kényelmesebb…

 61. Gábor Zsolt

  Sziasztok!

  A gondolkodás kényelmetlen, mert utána cselekedni kell.
  Ezért nagyon nem akarják megismerni a siker titkát. Szimpla énvédelem.
  Van egy rétege a társadalomnak, aki rossz helyzetben van és nem tud segíteni magán. Rajtuk segíteni kell. De van egy réteg, aki tudna, de nem akar. Nekik szól ez a lap…

  Zsolt

 62. jános

  Kedves András!
  Nagy kiváncsisággal olvasom irásaidat. Ilyen szakszerű, lényegretörő irásokat magolni kellene az Ügyfeleknek.
  Remélem ezt teszik és Neked, ill. csapatodnak nagyon-nagyon sok ügyfeled van, akik befektetett tőkéjük után tisztességes hozamot tudhatnak magukénak. Ezeknek az embereknek lesz miből nyugdíjba menniük, lesz orvosra pénzük, az unokák is kaphatnak ebből ajándékot.
  stb.
  Magamról annyit, hogy egyszerű biztosítási üzletkötő vagyok egy nagy bizt. társaságnál. Az általad említett unit-link tipusú biztosításokat kötöm az ügyfeleimnek. A bent lévő rendszeres és eseti díjakat megbizásuk alapján magam menedzselem. Hozamok: 2004 – 36%, 2005 – 43% és 2006-ban ezideig 26%.
  Sajnos a mottó az, hogy valahonnan félretett pénzből tudok én is pénzt csinálni. Ezt már az elején meg kell érteni az Ügyfelemnek.
  Mondhatom nagyon elfoglalt vagyok, amennyiben lenne rá lehetőség, szívesen találkoznék Veled, egy rövid beszélgetésre.
  Üdvözlettel
  János

 63. A Jani

  Na emberek, remélem megtanultátok (tanultuk)!
  Ha gazdag akarsz lenni:
  Költs kevesebbet, mint amennyit keresel!

  Mondok én is egy bölcsességet, amit
  mindenkinek meg kell szívlelnie!

  Ha sokáig akarsz élni:

  Sose hagy abba a lélegzést!

  Mert ugye aki lélegzik, az nem hal meg!

  :-)))))))))))))))))))))

 64. A Jani

  Bocs a szarkazmusért.

 65. Gabi

  Szerintem az emberek lusták meggazdagodni….. Félnek… Nagy gátlásokat kell legyőzni…. Merni,kockáztatni és végül NYERNI!!!!!!

 66. Luciano

  Tisztelt dr. Tóth András Úr!

  Már annyi könyvet, tanulmányt, újságcikket elolvastam ezzel a témával kapcsolatban, és mind ugyanazt mondja: spórolni! Ezért új dolgot Ön sem talált ki. Jó lenne már, ha egyszer valaki azt is kitalálná, hogy 70%-os gázáremelés, 7%-os infláció, 20%-os tömegközelekési drágulás, 15-20%-os élelmiszeráremelés, 4%-os járulékemelés és kb. várhatóan 15%-os reálbércsökkenés mellett az egyszerű ember hogyan tegyen félre bármennyit is? És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a jelenlegi “államháztartási katasztrófahelyzet” miatt bármikor összeomolhat a forint, aminek az lesz az erdménye, hogy egy fabatkát sem fog érni a pénzünk. Jó, persze: tartsam a megtakarításomat devizában! Ha-ha-ha. Ötletekkel tele van a padlás, de nézzünk szembe a valósággal! Ameddig az embernek nincs legalább 500.000-1.000.000 Ft megtakarítása, addig nem is érdemes befektetésekről gondolkodni (mert kiröhögik a bankban). Ezek a könyvek onnan indulnak ki, hogy mit kezdjünk a megspórolt pénzünkkel. De hogy hogyan jutok el addig, ameddig ezt a pénzt megspórolhatom? Nos erre nem sok ötletet láttam még! A neveltetésünkből hiányzik a pénzügyi kultúra és tájékozottság, az emberek többsége a saját adóbevallását sem tudja önállóan kitölteni. De az a fiatal, aki úgy indul neki az életnek, hogy a szülők semmivel sem tudják támogatni (még a tanulmányaira is hitelt kell felvennie), annak hiába lesz az átlagnál nagyobb fizetése – mindent a nulláról kell kezdenie. Így aztán kérdéses, tud-e valaha is félretenni befektetési célból pénzt.

 67. Frici

  Tisztelt dr. Toth Andras ur!

  Addig amig az orszag ekkora szarban van mint most,addig az orszagban eloknek csak alom marad a meggezdagodas.
  Csak egy pelda:ha en 10ezer ft -ot tudok feretenni havonta a fizetesembol az lesz az evvegere 120ezer tegyuk fel hogy maga ezt a penzt valami oriasi bravur utan megduplazza.En nagyon boldog leszek hiszen mar 220ezer ft-om van az evvegere.
  Es ekkor megszolalbennem a kisordog.Te marha minek orulsz ,hogy majd 10-ev mulva lesz 2.220ezerft -od .Mennyi is egy lakas ,egy auto egy akarmi.REMENYTELEN!
  Legalabb 3szor kellene megszuletnem ahoz hogy egyszer letegyek valamit az asztalra a jelenlegi kondiciokkal.
  Na ezert vagyok en Angliaban!
  Es nehogy azt hidjek hogy itt az emberek penzugyi zsenik es ezert olyan gazdag itt mindenki.
  Egy szart!
  Egyszeruen ha valakinek van rendszeres munkaja akkor omlik ra a penz.Itt a cegek ugyteletomik az alkamazottak zsebeit penzzel hogy ha teszem azt Szombaton bekellene jonni valakinek dolgozni akkor a fonok szinte konyorog hogy”Bela”
  legalabb te gyeremar be duplafizetesert dolgozni.
  Itt mar nem eri meg duplafizetesert dolgozni!
  Egy angol vizvezetekszerelo forintban 1-1.2milliot keres
  Hadj ne mondjam hogy mi hol tartunk az ugynevezett fejlett nyugathoz kepest.
  Es meg valami az on szisztemajarol.Ha en egy sotet afrikai orszagban dolgozom egy bananultetvenyen napi 150-ft ert.
  Megtudja mondani nekem hogy mikor lesz ebbol a fizetesembol sajat bananultetvenyem?
  De ha Angliaban dolgozom vizvezetekszerelokent feleannyi fizetesert mint egy angol akkor….Erre nem kell valaszolnia mert erre en is tudok valaszolni.
  Ugyanis mar van egy Braziliaban 3ev sem kellett hozza.
  Egyszeruen vannak orszagok amellyek orok sikerre vannak iteltetve es van Magyarorszag amely sajnos nem tud igerni semmi jot az ott eloknek.
  Tisztelettel!

 68. Virág elvtárs s.k.

  Az öt szavas ötlet jó……ezek szerint én meg vagyok gazdagodva….. csak nem látszik rajtam…..

  Üdvözlettel:

  Virág elvtárs
  s.k.

 69. Socrates

  A siránkozóknak, gyáváknak és kispénzűeknek

  Az állam eladja a tulajdonában lévő MOL részvényeket. A kisbefektetők részvényvásárlását segítendő, max. 75 darab részvény erejéig az állam minden részvényhez 2000 Ft kedvezményt ad (ennyivel kevesebbet kell majd fizetni a véglegesen megállapított árnál, amelyet az aktuális tőzsdei ár függvényében állapítanak meg a jegyzés lezárulása után). A jegyzés 2006. nov. 21-én indult, és 2006. dec. 1-ig lehetséges 25500 Ft-os limitáron; akár 1 db részvény is jegyezhető. A MOL részvények legalacsonyabb tőzsdei ára 17700, legmagasabb ára 26665 Ft volt az elmúlt 12 hónapban (Napi Gazdaság, 2006. nov. 27.) A részvények kárpótlási jegyért is jegyezhetők.
  Az ügylet közép- és/vagy hosszútávú befektetésként gyakorlatilag verhetetlen. Persze utána kell járni, hogy hol jegyezhető (HVB, IEB), meg kell érteni, hogyan képzik a végleges árat, mik a feltételek (2007. áprilisáig nem adhatók el a kedvezményesen jegyzett részvények), ki kell számolni, mennyi részvényt érdemes min. jegyezni ahhoz, hogy az ügylet az értékpapírszámla vezetési költségének meg a tranzakció jutalékának levonása után is megérje, no és nem árt 2-3 könyvet elolvasni arról, hogyan működik a tőzsde, mi a kockázat és a haszon.
  Tehát nemcsak pénzt kell áldozni, hanem időt és energiát is. Ez utóbbiak nélkül viszont a világon semmi nincs.

  Sokféle módon lehet pénzt csinálni, a fontos az, hogy mindenki megtalálja azt a módját, amely számára elfogadható. A pénzcsinálás leggyorsabb útja, a nagybani kábítószercsempészet és a fegyverkereskedelem nem való mindenkinek. Hál’istennek, hogy a többség nemcsak hogy csapnivaló fegyverkereskedő, ingatlanspekuláns vagy kurvapecér lenne, de a gyomra sem venné be a pénzszerzés effajta módjait.
  Ez azonban nem jelenti azt, hogy számukra nincs út a pénzszerzéshez, csak azt, hogy más utakat kell találniuk. A pénzügyekben való jártasság, a tőzsde, a befektetési alapok, a kamat, az infláció, stb. működésének megértése, a saját pénzügyek, sőt az egész életünk átgondolása nem spórolható meg.

  Weöres Sándor bölcsessége, mint annyi másra, a pénzügyekre is igaz: “Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

  Egy egyszerű állampolgár (pénzügyi képzettség nélkül), aki vette a fáradságot

 70. Béla

  Kedves András,

  Több cikk átolvasása után jutottam el ide. A többi nagyon izgalmas, tanulságos és – gondolom – hasznos volt, de ez az egy valahogy kilóg a sorból és alulról üti a szintet.
  A cikkeben leírtakkal önmagukban egyet tudok érteni de a cikk címéhez semmi közük nincs!
  Olvasás közben az volt az érzésem, hogy valaki “feltatlálta a spanyol viaszt”. Hát persze, hogy maximum csak annyit lehet költeni amennyi bevételed van. De ez nem a meggazdagodás “titka” hanem az eladósodás elkerülésének a “titka”.
  Ennek ellenére azt hiszem fogok időpontot kérni.

  Üdv
  Béla

 71. Dárdai Ildikó

  Kedves Dr Tóth András! Nagyon tetszenek az írásai. Világosak, érthetőek, humorosak. Azt hiszem az Ön tanácsaiban lehet bízni. Kívánok jó egészsében , derűs életet Önnek! Üdvözlettel D.Ildikó

 72. Wolf Gábor

  Nekem is van egy receptem a meggazdagodásra, a “Born Yesterday” c. filmben hallottam, és még 10 év után is a fülemben cseng:

  A gazdag vállalkozó egy csóró tanárt bíz meg azzal, hogy a butuska csinibaba feleségét kikupálja.

  A gazdag megkérdezi a tanárt, hogy “és mennyi pénzed van?”
  – “Á, sosem tudtam ügyesen félretenni a pénzt!” – feleli a tanár
  Mire a gazdag: “A pénzt nem félretenni kell, hanem csinálni!”

  ÁÁÁÁÁÁ!

  Szóval a 7 szavas recept a gazdagságra:
  “Csinálj több pénzt, mint amire szükséged van!”

  Rossz hír: sajnos bérből nem lehet pénzt csinálni, nem lehet meggazdagodni. Lehet jól élni, “normálisan”, de gazdag sosem leszel.

  Nekem a legjobban tetsző módszer a vállalkozás. Nem igaz, hogy csak annak nyitott ez, akinek van pénze, én is a nulláról kezdtem, mint sok cégépítő társam (sőt, mínuszból, 3 havi “állástalanság” után)

  A vállalkozásban az a szép, hogy a Te kezedben van a sorsod, és míg egy állásban valaki másnak az álmát építed, itt a sajátodat. És a befektetett munkád, majd pénzed megtérülése is sokkal jobb. De az elején van egy vacak rész, amit túl kell élni, és ez szerencsére annyi embert tántorít el, hogy utána már kicsi a verseny.

  Velem megtörtént az a szerencse, hogy egy állásomól kirúgtak, és emiatt döntenem kellett – nem mindenki ilyen szerencsés. A legnehezebb egy kényelmes de közepes jövedelmű állásból felállni, és azt mondani, hogy “kilépek, mert mától vállalkozom!”

  Pedig ha tudom, amit ma tudok, akkor ezt sokkal korábban, még valamelyik kényelmes állásomból is megtettem volna.

 73. Hajni

  Kedves Wolf Gábor!

  Nagyon jó az írás. Addig én is el jutottam, hogy vállalkozni kellene.De mit kéne csinálni ez a nagy kérdés.
  /már 2 éve munka nélkül, és kilátás sincs munkára/Sajnos olyan embert sem ismerek akinek lenne valami épkézláb ötlete.
  Annak azért örülök, hogy Önnek legalabb sikerült.
  Boldog Karácsonyi ünnepet.

  Üdv. Hajni

 74. Dorogi László

  Kezdem 65. Gabinak “… az emberek lusták gazdaggá lenni…”, azért a szorgalmon kívül néha más is kell! Ezzel együtt nem rosz tanács, legfeljebb keveseknek jön be az
  51.Dezy Gazdagodás 4 szabálya, ami válasz a 66. Luciano Megtakarításból meggazdagodni kérdésére is.
  Tudás-szorgalom, de mire-merre-miért?
  Az MLM rajongóinak szólva:
  34. Tomi MLM-jével is egyetérthetünk, ami bár piramis felépítésű, igaz attól nem piramis játék, hogy árualapot terít, marketing munkát végeztet a belépőkkel. Ez a rendszer tanítja valamire (amit épp ott a legjobbnak látszik) az új belépőket, sőt érdekelt azok megszabott MLM pályán való sikerében is és néha van aki jól megél belőle, de
  40. Dr. Tóth A is igazat mond, mert a disznóbb MLM-ek kihajítják, aki nem teljesíti az elért elvárásokat, azért az ilyent az első alkalommal észre érdemes venni, mert erre alapozni a jövőt rémes felelőtlenség!
  Az MLM gyűlölőinek mondanám: épp a
  40. hozzászóló ad reklámot a hagyományos sikerlehetőségekre, miközben azt a napi élet rendkívül jó ismeretében, nagyon-eléggé kiterjedt kapcsolati és pénz-tőke birtokában lehet nagyon keveseknek elérni. Ők nem egy piramis csúcsán élnek?
  De vajon miért erkölcsösebb az apuci pénzén vett hagyományos nagyker cég, ahova sohasem megy be, és az ország értékesítési piramisa csúcsán élősködik? És onnan nem lehet némely MLM módjára kirúgni sem… Ennek ellenkezője tényleg erkölcsös, ha minden erejével a legjobbat teszi cégében úgy önmagának, mint az országnak, ha van ilyen.
  Minden régi és új emberi szervezeti rendszer piramis felépítésű, ám nem mind alapja a csalás, legalábbis csak részben az, esetleg teljesen az! Demján úr létrehozta a Skálát, időben eladta, azóta megszünt. De amikor tiltották a Tungsram eladását a konkurrenciának, akkor ő osztrák bankkal társulva megvette, féléven belül nem államiként már eladhatta 20 milliárdos felárral a konkurrenciának. Csalás ez? Ha igen akkor gazdasági bűnözőről, ha nem csodálnivaló sikeremberről beszélünk aszerint, hogy a törvény képes-e elítélni, vagy még nem képes erre.
  T. 40. hozzászóló valóban ez a tömegek jövőbeli reménysége?
  Pl. ön miért nem tudta ezt meglépni? Rólam nem is beszélve… de
  Minden MLM felöl gondolkodónak:
  Van ezen új elképzelésekben legalább 2-3 lényegesen jobb a hagyományos piramisoknál 1. érdekelt az elindító minden belépő javuló teljesítményében, 2. tanítja a belépőket arra, amit a legjobbnak vél a rendszer önmaga fenntartásában, 3. munka nélkül senkinek sem igéri az eredményt (bár gyakran kicsire igérik és teljesíthetetlenre követelik a munkaidőt)
  Van hibája is az MLM-nek, némelyik rablóként a világ legtávolibb végébe repíti a pénzünket, és mi miből fizetünk azután, és ezzel nem törődik, vagy aki nem képes csinálni, az kiléphet általában baj nélkül bár veszteséggel.
  De a hagyományosnál a honlap létrehozója 1. példájából derül ki, hogy bárkit bármikor kirúghatnak megkérdezése nélkül is!
  És a nagyok sem törődnek a kicsik létezési gondjaival sem.
  És ez önpusztító hibája minden hagyományosnak.
  Ez tehát nem rosszabb az MLM esetében, sőt ennél önálló véleményalkotásra kényszerít. Ismerek valakit, aki közel 10 évig lelkesedett az egyik első MLM értékesítésért, és majdnem elérte az örökjáradék első fokozatát, mire rájött, hogy ezt mégsem neki találták ki.
  Azonban ezzel lehetne emberibben is felépíteni rendszert, ahol a belépőknek reálisan elérhető, és a sor legvégén is maradó előnyöket kaphatnak, mert mindenki az utolsó belépő magasabb jövedelmében érdekelt,
  és ez hagyományos rendszerben mindmáig szinte kizárt, vagy, ha létezett, akkor mára kihalt!
  Én kidolgoztam ilyen felépítést, azonban vagy pénzem kevés a létrehozásához (és társakat keresek hozzá), vagy a létező tudásom mellett sokoldalú programozói tudást már nem szerezhettem (és társakat keresek hozzá), ha lenne nem kellene pénzem legyen.
  Mert a tudás hatalom és
  mindegyik 34., 40., 51., 60., 65., 66., 67. hozzászóló ezt feszegeti a maga meglátása felöl.
  Senki sem tudhat mindent azonban,
  erre példa a 22. Elizabeth amerikás magyar, aki úgy éri el a nyugdíjas kort, hogy USA-ban dolgozik néhány évet, és itthon kérdezi az itteni szakértőt, hogy mit tegyen a pénzével.

  Én feltételezem, hogy a szakértő úr azoknak tud jó tanácsot adni, akik valamiképpen eléggé nagy megtakarításhoz juthatnak, mert arra volt-van tudásuk
  azaz a szlogenje is úgy szól:
  “Költs kevesebbet, mint amennyit megkeresel!”, ez több itt kérdezőnek megfelelő,
  de a csodaváróknak más messiások kínálják ugyanezt, de fordítva: “Keress többet, mint amennyit költesz!”
  Csakhogy a csodáért kitartóan küzdők némelyike belehal, mások elérhetőbb csodáknál lenyugszanak, és nagyon keveseknek valóban bejön. (Tudás-Egyéniség-Szorgalom-Végtelen kitartás)
  Tömegeknek azonban a meggazdagodás képtelenség,
  ezen honlap azért jó, mert létezhető eredményesség mellett vázol fel, segíthet hozzá logikus élet-“biztosításhoz” aktív életkorunk utánra!
  A tömeges megoldás teljesen más szemlélet elterjesztésével lehetséges, amelynek az általam felismert és megfogalmazott természeti erkölcsi kényszer elve a lényege: “Gazdagíts, hogy Gazdagodhass!”
  Ennek eredményeképpen a legjobban szervezve összehangolt, harmóniába rendezett tömeges emberi önmegvalósítás a lehetséges végeredménye,
  amelyben
  feltételezem
  (és egyúttal megfogalmaztam a legnagyobb létezhető szabadság fogalmát),
  “Ha mindenki a legjobbat tehetné, amire képes önmagáért, és mindenki másért, és ezért mindenki minden emberséges módon segítené” (amúgy önérdekből ám),
  – akkor az lenne a legnagyobb szabadság, ami emberségesen elképzelhető,
  az ekkor keletkező legtöbb, legjobb termék és újdonság a legnagyobb fejlődést hozná magával,
  és a földön keletkezhető összegzett profitmennyiség is maximalizálódna,
  miközben ma…
  A hagyományos rendszerek rabló lovagok logikájával nyomorékká kirabolják az emberek tömegeit, még egymást is gyilkolják a magasabb profitrátáért,
  de amikor a gyengébb cégrészek embereit kirúgják, akkor fel sem fogják, hogy gyilkolják a fizetőképes keresletet éppúgy, mint az összes keletkezhető profitot is.
  Ha mindent egy gyárban termelnének meg akár 10 milliárd ember számára, és ott 1 ember és 1 kutya teljesítene szolgálatot, akkor csak az ember-kutya páros “BÉR”-e terhelné a költséget,
  de akkor csakis 1 Kutyaember vásárolna, és annak része lehetne az összes földi profit is,
  ami majdnem nulla! Ezért nevezem ezeket a tőkéseket profitzabáló profitgyilkosoknak!
  Nos én a kikerülhetetlenül uniformizált termékű óriásgyárak mellett létrehoznám a helyi fejlesztés rendszerét, ami a világ minden részén a helyi igények-kultúrák fejlesztő megőrzőjeként
  megtermeli azt a jövedelmet, ami az elvben maximális kereslethez lehetséges.
  Ezzel a mai lepukkantott világgazdaság a mai összes földi profit akár 10-szeresét is kitermelhetné!
  Azaz mindenhol emberibben, nyomortól mentesen élhetne mindenki
  DE vigyázat ki a gazdag, vagy mi ad biztonságot a teljes életünkre az két teljesen más kérdés!
  László1945

 75. Suzuki 1200

  A saját példám

  A 80-as évek végén végeztem agráregyetemen. Volt egy MZ motorom, egy bőrönd ruhám. Egy állami gazdaságban kezdtem munkásszállón egy pusztán agronómusként 5500 Ft fizetéssel. Egy év után megnősültem, asszony tanítónő, kaptunk szolgálati lakást a faluban. Parasztház, vaskályha, de fürdő WC a házban. 1991-ben elmentem Németországba farmgyakorlatra. 4 hónap, nagy harc az asszonnyal itthagysz-elmész szart lapátolni 300 DM-ért. Nem igaz nejem 300 DM +teljes ellátás ! Ott dolgoztam, nyelvet tanultam, igaz előtte már jól tudtam németül. Vettem a volt NDK-ban egy megkímélt Zsigulit hogy könnyebb legyen hazahozni a kapott és vett cuccot. Hazaértem a kivilágított Hamburg után az itteni sötét brikettfüstös faluba. Elhatároztam – lépni kell ! Közben jött az első gyerek, szerencsére a zsiguli árán megvettük a szolgálati lakást kb 100 e Ft-ért. Pályáztam, sikerült egy német céghez bekerülni. Eladtuk a falusi lakást áron felül, vettünk egy balatoni városban egy lakást áron alul. Szerencsére a feleségemnek volt egy panellakása egy vidéki kisvárosban, 54 m2 ott laktunk. A német cég nagyon jó volt, szolgálati Passat Combi, adómentes napidíj, évvégi bónusz cashban valutában zsebbe.
  Az egész fizetésem ment megtakarításba. Szerényen de jól éltünk, 2 lakás, 2 gyerek nem mentünk sehová csak az após borospincéjébe üdülni a Balatonhoz. 97-ben lett 8 millánk, kellene valamit venni, Vettünk egy svábhegyi lakást, amire ma is a legbüszkébb vagyok. 3/4 cashben 1/4 rokoni hitel, mind visszafizettük. 2000-ben váltottam, magánvállakozás majd egy új cég. A régitől jó végkielégítés. Itt a Hawai, 3 lakás, 2 gyerek mi kell még? Hát elmenni a régi panelből mert még mindig ott laktunk négyen két szobában. Kis ráfizetéssel vettünk egy sorházrészt, berendeztük, itt lakunk.
  Van ingatlanban tekintélyes vagyonunk, vettem egy motort 2 milláért, eladtam az öreg MZ-t, meg is könnyeztem 20 év után. Lehet szorgalmas munkával, takarékoskodással többre jutni. Nem kell szívbajosnak lenni, időben váltani, nyelveket tanulni, ha kell gondolkodás nélkül költözni új helyre. Ésszel kell élni, amit megéri meg kell venni, ami sokat ér el lehet adni.

 76. csabor

  Tisztelt Hozzászólók!

  Előrebocsátom én az MLM pártolója vagyok. Van heti 40 órás állásom heti 8 órás másodállásom és hobbiként az MLM.
  A Tóth úr keményen megbírálta ezt a rendszert, de ha belegondolunk Ő maga is egy ilyen rendszert üzemeltet. Szolgáltatást veszünk tőle, Ő befekteti a pénzünket és ha sikeres joggal elvárja tőlünk hogy ajánljuk ismerőseinknek.

  Ez így működik, ami helyes.

  Aki az MLM- re teszi az életét az lehet, hogy belebukik, mert görcsösen akarja, ha teszem fel Tóth úr kiáll a Blahára és mindenkit megszólít: “adjon nekem havi 10.000-et és 40 év múlva visszakap 100 milliót, belebukna. Ugyanis nem hiteles, de ha szép céget épít fel, szép íróasztal mögül fogad és jó szakamberekkel veszi körül magát, esetleg a neten népszerűsiti magát rendben van működik.

  Az MLM- től ne várjatok csodát ne adjátok fel addigi életeteket, de próbáljátok ki, jól nézzetek körül, hogy milyen MLM cégről van szó. Piacképes-e a terméke, a cég régóta a piacon van-e, a termékek eladása és ajánlása a határokon kívűl is könnyen megoldható-e.

  Vannak olyanok akik ebből milliókat keresnek évente sőt akik havonta. Tóth úrral ellentétben én láttam ilyet nem is egyet. Én nem kápráztatok el senkit, a terméket fogyasztom és közvetlen környezetemből, akik látják rajtam a változást (egészség)megkérdeznek, hogy mitől lettem olyan amilyen. És én megmutatom. nem tukmálok senkire semmit, de ha valakit érdekel elmondom hitelesen, hogy hogyan működik. Jelenleg a havi bevételem 10%-a az MLM- ből jön. Amiért ma már effektíve nem dolgozom meg. valamikor valakinek elmondtam egy terméket ami nekem bevált és bátran ajánlottam neki is és azóta ő is használja és nem tőlem veszi, hanem közvetlenül a cégtől. Házalok vele ? Nem. Csak magamnak vásárolok másnak soha, ő is szeretne? megmutatom hol veheti meg. Ennyi.
  Ami fontos olyan céget keressen aki ezt ki akarja próbálni, amely a jövedelmet nem teszi függővé bizonyos elért szintek újra teljesítéséig, mert az olyanba tényleg bele lehet bukni.

  Konklúzió: az MLM-et ne kezdje el az aki nem éri el a középosztály alsó szintjét, szegény ember ezt nem tudja hobbiként kezelni, a görcsösség pedig mondtam hova vezet.
  Ne kezdje el az aki ettől rövid távon csodát remél: ez ugyanúgy munka, méghozzá kőkemény, az ismerősöm 4 hónap érte el a havi nettó 300.000-es jövedelmet, de Ő ezért kőkeményen megdolgozott. Láttam a határidő naplóját minden este programja volt munka után.
  Ne kezdje el úgy hogy a termék számára nem bizonyított, nem fogják mások elhinni neki.

  Ki kezdje el?

  Aki nem fél tőle csupán csak azért mert valami új dolog és nem megszokott.
  Akinek van biztos állása és jó jövedelme.
  Az MLM tanulási lehetőség: én elvégeztem a jogot 600.000 ft tandíjért, nem ebben dolgozom de ma sem sajnálom az érte kiadott pénzt. Ebbe az üzletbe 100 ezret fizettem ki (amiért egyből terméket kaptam) és soha többé nem kell teljesítenem semmit hogy tag maradhassa.

  Mondja meg valaki hogy mit veszítettem? Semmit. A 100 ezret elfogyasztottam a családommal és 2006. júliúsától minden hónap 15-én landol a számlámon a jutalék.

  A lényeg jól válaszd meg a céget!!!

  Sok sikert mindenkinek.

  A

 77. roberrtto

  Én jelenleg harmadéves főiskolás vagyok gazdálkodási szakon, levelező tagozaton.Egy éve keresek munkát, de sajnos semmi.Az igazság az, hogy belefáradtam egy kicsit.
  Dolgoztam gyárba, ott egy hét után szerettem volna elmenni suliba, ki is rúgtak.Hébe-hóba újságot hordok ki.Ha valaki tudd egy jó munkát vagy lehetőséget ajánlani azt megköszöném.E-mail címem:tothir@freemail.hu

 78. zsolt

  uraim az bizonyos hogy pénzt csak pénzből lehet csinálni !
  de milyen pénzből ? sajna a tisztességes munkát itt kishazánkban nem igen honorálják tisztességesen , legyek én bármilyen tisztességes a munkám során. ha meg sokat “pattog” az ember ,úgy rúgják ki ,hogy a lába sem éri a földet ! ha valaki csórónak születik , jó az esélye hogy az is marad . ez szinte törvényszerü folyamat.
  a “kirukkolásra”némi tőkére van szükség ! ez persze nem azt jlenti hogy rögvest milliókat kell birtokolni, csupán a megfelelő pénz birtokában , a megfelelő helyen és jó időben kell tartózkodni . magyarul pl. valamit “olcsón” megvenni ,és tisztességes haszonnal tovább adni . vagy egy olyan eladható terméket létrehozni ami piacképes és még senki nem találta azt ki. vagy pl. egyszerüen jóhelyre születni és ezt kihasználva sokat tanulni hogy mindezeket a későbiekben kamatoztatni tudjuk életünk során . szerintem a tanulás az egy jó befektetés , csak hát manapság ez a dolo is kemény forintokba mérik ! ergo, “a kígyó megharapta saját farkát” , és az eredeti kiindulásomhoz vissza térve , ismét a tőke jelenti a kezdő problémát !

  nem tudom hogy pl. 500e huf spórolt pénzel mit is lehet kezdeni .

  a tanuláshoz vajmi kevés, a befektetéshez meg ugye tanulni kell a dolgok mikéntjét.
  és ha az ember “rosszlóra”teszi a kis megtakarított pénzecskéjét , bizony egy kompltt családi költségvetés megy csődbe akár több évre is .
  hogy is van ez akkor ?

 79. Dani

  Ne tegyen rossz lóra.. Vagy ha ez megtörtént várja meg míg jó lóvá érik ;)
  Sokfajta befektetési mód van… aki fél a kockázattól az fektessen be nagy hányadban biztonságosan.. most különösen jó lehetőségek vannak erre..
  Nem kell egyből a kifogást keresni és a kibuvót és csipőből elutasítani mindent

 80. Csillus

  Kedves András!

  Mennyi pénz lenne a minimum amivel el lehetne kezdeni?
  Mibe fektetné be?
  KB. Mennyi idő alatt, lehetne megsokszorozni?

  Cél: egy átlag lakás ár!!!

 81. Joker

  Jó Napot Mindenkinek!
  Én mindössze annyit szólnék, hozzá a témához, hogy az emberek mindig csak mentegetőznek és kifogásokat keresnek. A havi nettom 90e Ft (nem sok)és mondom tovább: 5 éve elhatároztam, hogy minden hónapban félre teszek egy bizonyos összeget. Akkor 25e Ft-ot kerestem és havi 5E Ft-ot félre tettem. Kemény volt és meg kellett húzni a nadrágszíjat, de szigorúan betartottam! Most 30e Ft-ot rakok félre havont. Ha valaki utána számol, akkor kb 1 millió Ft jön ki! Nem igaz!!! Nekem most kb 2,5 millió Ft-om van. Hogyan lehetséges?
  1, Előszőr is nem bíztam a szerencsére semmit. A részvényeket zsákbamacskának tartottam, de az ember csak attól fél, amit nem ismer. Ma már nekem is van egy kevés (kb 150e Ft értékben)
  2, Bankbetétekbe raktam a pénzem, de előtte és azóta is folyamatosan figyelem a bankbetétek mozgást-emelkedését. Ezt akár az újságból is követheti az ember, vagy neten, vagy ahogy én kezdtem: minden nap bementem a bankba (útba esett) és megnéztem a táblázatot (5 perc).
  3, Ha az ember félre tesz előbb-utóbb megtanul spórolni. Így amikor hó végén még maradt pénzem azt nem költöttem el!
  4, Nem a pénz tesz boldoggá – ezt sokan nem értik – sajnos!
  5, Néha vállatam másodállást, de az nagyon kimeritő két munkát vagy többet végezni egy nap. Az ember csak belefárad mindenbe rossz kedvűvé válik és pénzt költ.
  6, Az élet folyamatokból áll. Mindennek van valami következménye, jó vagy rossz! Ezt sem szabad elfeledni!
  Tévedésbe ne essen senki, nem sanyargattam magam! Csak tudni kell mi az amire szükségünk van és mire nincs! Pl. Nem kell: cigi, alkohol, cola, chips, gyors büfés kaják. Ezek rengeteg pénzt felemésztenek! Persze uralkodjunk az egyéb vásárlási kényszerünkön is! Nem kell mindennap több ezreket elköltenünk! Mellesleg megemlitem: sokkal egészségesebb is vagyok mióta spórolok.
  Még annyit, hogy, aki csak mentségeket keres magának az sosem fog elindulni ezen az uton!
  Lehet, hogy az én módszerem lassú, lehet, hogy nem a legjobb, de nekem egy forint tarozásom nincs. Én is lakásra gyűjtők, de a mai hitelek elfogadhatatlanok!
  Remélem vannak akiknek tudtam segiteni! Sok sikert kivánok mindenkinek! Joker

 82. Lupus

  ferso – ha masokat dolgoztatok, akik tobb penzt termelnek nekem, mint amennyit kifizetek nekik, akkor az tisztessegtelen?

  szerintem ad1. munkat adok neki, es o tisztessegesen dolgozhat, en meg meg tisztessegesebb vagyok, mert munkahelyet teremtek
  ad2. nem biztos, hogy engem megkerulve, ugyanazt a munkat meg tudna szerezni, tehat, mindketten jol jarunk, nincs ‘lehuzas’

  akkor most?

 83. Erzsike

  Végigolvastam az összes hozzászólást.A sokszínű vélemény, maga az élet. Igen, nehéz dolog a megélhetés -takarékosság tengelyén egyensúlyozni. Legtöbb hozzászólás az MLM -ről szól. Én is kipróbáltan kb másfél évig dolgoztam benne, anyagilag kicsi volt a hasznom. DE! Rájöttem, hogy arra az alpigazságra, hogy mindenfajta szolgáltatás hasonló elven működik, csak éppen az eladható termék más- és más. Tehát kiszálltaltam az MLM-ből, mert alapítottam egy pici vállalkozást, és a tanult módszert kicsit átértékelve hasznosítottam. Ennek tíz éve, és ma már ez a pici vállalkozás meghozza azt a hasznot amit elvárok tőle. Nem élek milliomosként. Erre viszont megvan a reményem, mert vannak többféle apró befektetéseim is, amelyek az idők során beérnek. Magamról annyit,rokkant nyugdíjas vagyok, hallássérült. 37 éve élek boldog házasságban, két felnőtt gyermekem van, unokám. Férjemmel a közös életünket anyagilag a nulláról kezdtünk. Vágyunk, álmunk rengeteg! A 37 év szakadatlan munkában telt el, úgy hogy mellette folyamatosan tanultunk is, igaz a gyerekek miatt felváltva, de tanultunk! Ugyanis 15 éves koromban egédmunkásként kezdtem dolgozni. Célom volt, mégpedig:a gyermekeim ne lakjanak albéreletben- mi két évig laktunk albérletben-, legyen mindenkinek saját háza, iskolája, pénze,autója. Óriási volt az igényünk. és most 37 év után mindenkinek saját családi háza van, autója minden gyerekemnek, pénzünk, ami jelenleg külünbözö befektetésekben van. És az idők szavának engedve, egy pici vállalkozásom is van. Ma már hobbiból dolgozom. Megjegyzem, emberségünk, tiszteletünk mások iránt ebben az irdatlan sok munkában sem veszett el! Mindezt úgy végeztem el, hogy nem hallottam, sem az iskolában, sem máshol. De akartam, és férjemmel – Ő nem hallássérült, nem beteg- vállvetve közösen harcunkat az örökös szegénység rémével fenyegetetten- megvívtuk! Mindezt úgy hogy keveset kerestünk, de soha semmit feleslegesen nem költöttünk,
  minden év elején megterveztük, az elvégzendő feladatok listáját, évvégén számba vettük mit sikerült elérni, Idők során minden célunk így valósult meg. Fegyelmezetten,
  másként nem tudtunk volna kitörni a szegénységből. Jelenleg 60 – 63 évesen, egészségünk kiváló. Tehát nem rokkantunk bele, sem szellemileg sem fizikailag! A csáldi összefogás is töretlen.

  Ma,miután Dr.Tóth András rovatát rendszeseren olvasom, megint másként értekelem – átértékeltem a pénzhez, befektetésekhez való hozzáállásomat. Köszönet érte.
  Azoknak akik reménytelennek látja a helyzetét és a
  jövőjét, nekik üzenem, nincs reménytelen helyzet, legyenek nyitottak, és amíg nem tapasztalják a dolgok másik oldalát,ne zárkózzanak el a másfajta gondolkodástól. Ha a
  valamire vágyik, és folyamatosan igénye van rá,
  akkor a pénz is meg lesz. Igaz itt is az idő az,ami befolyásolja a vágyunk teljesülését. Kérdés, hogy ki mit ért gazdagság alatt? Dr. Tóth András mint tanácsadó, biztosan tud receptet erre is, de! a pénzhez való hozzáállást, a pénz kultúráját mindenki magában hordozza
  azt bővíteni fejleszteni kell. Tehát csodát senki sem várjon saját személyes közreműködése nélkül.

 84. dr. Tóth András

  Amikor a lapot terveztem, sokat gondolkodtam, nyissak-e mindenki számára hozzászólási lehetőséget. Néha egy-egy agresszívabb hozzászólás miatt még mindig vannak futó kétségeim. De amikor az előző hozzászólást elolvastam, rájöttem, az ilyenek miatt érdemes. Köszönöm.

 85. Kazal Kolos

  Igen, nagyon fontos gondolat: Költs kevesebbet, mint amennyit keresel. De meg is fordíthatjuk: keress többet, mint amennyit költesz. A gond sokszor az, hogy a munkához való hozzáállás nem megfelelő. Ne gondolja azt senki, hogy munka nélkül is megy. Még csak egy jó ötlet sem elegendő! Dolgozni kell!

 86. Bölcs Salamon

  “Rosszul jár ,aki másért kezességet vállal
  az van biztonságban, aki megmenekül tőle
  A csinos asszony becsületére van férjének
  de aki nem jóravaló, gyalázat trónja
  Azok, akik lusták szegények maradnak
  a szorgalmasok gazdagságra jutnak”

  Példabeszédek 11.15-16

 87. zsolt

  sok ilyen sikertörténetet kellne olvasnunk.
  igazán jót tenne a lelkünknek .
  tetszett és örömmel töltött el az őszintesége !
  Gratulálok a sikeres boldog családhoz !
  öszintén kívánok sok erőt és egészséget a továbbiakhoz !
  és B.U.É.K mindenkinek !

 88. Tőzsde

  Mondjuk tényleg ez a vásárlási mánia, nagyon gáz ami Magyarországon van. De ez a megállapítás szerintem is
  igaz. Költs kevesebbet, mint amennyit keresel :) Ezt
  csinálom :))

 89. ErzsiAnyó

  Végigolvasván(először járok itt) a hozzászólásokat, csatlakozván druszámhoz: mindíg van lehetőség, csak a rendszerváltás óta gyökeresen megváltozott ezek köre, tele vannak buktatókkal, kockázatokkal(ebbe jogrendszerünk is beletartozik.
  Röviden(időrendi sorrend nélkül9: 0-ról indúlva mindíg dolgoztam, és tanúltam, most csak felsorolom:testnevelő tanár(10 év), gyerekruhakészítő kisiparos(10év), ingatlanközvetítő(7 év), Networkmarketing vállalkozás(vezetői szntig, 6 év), gépkocsivezető szakoktató(MHSZ, 3év),taxis(3év, mellékben), büfés (MAFILM, 3 nyár, úszó edző 1 nyár a főiskola mellett),ezek mellett elvégzett egyéb tanfolyamok: PC-felhasználó/OKJ, fotós(analóg, digi), photoshop,ing. közvetítői, úszó és vívó edzői.
  9 év házasság után válás(pénz és egészségtelen lakáskörülmények, lakásnélküliség eredményeképp), egyedül felneveltem mára 2 dilomás fiamat(programozó és szobrász), méghozzá úgy, hogy a magam rabjaként főleg éjszakánként dolgoztam, nappal igazodtam az ő idejükhöz megfelelően sokoldalu, és kiegyensúlyozott körülményeket teremtve számukra
  Hogy miért kellet ennyit váltani, az hosszabb fejtgetést igényelne, de hogy mégis miért keresem továbbra is a lehetőségeket: mert most tartok ott, hogy mivel nem tudom, hogy meddíg élek,jó lenne megtartani az elért színvonalat, vagy legalább az utódaim örökölhetnék. A megtakarításokat bizonyos idő alatt fel is lehet élni,mindent eladogatni, majd putriban végezni. A 87-es törvény miatt, 30,500.-Ft lesz diplomástul a nyugdíjam, de az is 2,5 év múlva(62 évesen, mert fél évvel később születtem), és a rendszerváltás óta max. feketén takarítok, ill. 5 évig egy kisfiút fuvaroztam az iskolába, meg vissza, (tekintettel pár bukásomra, ahol megtanúltam, hogy hiába ismeri el a bíróság ügyvédi szerződéssel “biztosított” befektetésedből származó adósaim tartozását, azt már behajtani soha nem fogja)A feltételes módu jövedelmek(biztosítás, MLM, ingatlanközvetítés)nem csak rajtam múlik, higgyétek el én aztán tudom. Persze ezekkel max a munkámat(+időt) buktam, miközben rengeteget tanúltam és persze megtakarításaim vannak a termékek használatával, ez is valami.
  Most mindenképpen kikérem dr.Tóth András tanácsát, honlapja, és ez a fórum veletek motívált erre.
  Ha feltartottalak, bocsi, ha kérdésed van, válaszolok, én nem vagyok Oroszné, találtam pár nagyon jó lehetőséget is, ezeket még csak kóstolgatom, de benne van pár év kutakodásomba, és nem kell alám lépnie senkinek.
  Ja, és a legfontosabb tanács(nem én találtam ki) csak ösztönösen alkalmaztam, amikor még ment a szekér: minden jövedelmed 10, ha nem megy, legalább 5 %-át tedd félre,nmintha nem lenne, mert olyan nincs, hogy ne tudj annyit keresni, hogy úgy tekintsd, mintha annyival kevesebbet kerestél volna!

 90. Sheila

  Én is az MLM-hez szeretnék hozzászólni, mivel csalódottan láttam, hogy Tóth András úr is becsatlakozott azok táborába, akik olyasmiről alkotnak véleményt, amihez – úgy látom – egyáltalán nem értenek. (Persze, ez magyar sajátosság.)
  Nem minden cégnek kellenek könnyfakasztó sztorik ahhoz, hogy el tudják adni a termékeiket, mint ahogy nem minden cég fillérekért veszi meg a termékét (tekintve, hogy a napon érlelt gyümölcsökből és növényekből, természetes alapanyagokból, fitokémiai komponensekből álló vitaminok és más termékek hatványozottan drágábbak, mint a gyógyszergyárakban összekémiázott, soha be nem épülő vagy fel nem szívódó, olykor semmit nem érő műanyag társaik). Nemrég váltottam céget (egyszerűen csak azért, hogy egy sikeres, de telített piacról a Világ Legjobb Network Marketinges Vállalatának kezdésénél ott lehessek).
  Én ennek a szakmának rengeteg mindent köszönhetek:
  – egészséget,
  – személyiségfejlődést,
  – anyagi jólétet (bár csak egy 180 nm-es szerény kis házunk van és Vectrával járunk, mert iszonyodok a 600 nm-es villáktól és a 30 millás luxusautóktól, amik szerintem nem is nagyon valóak a kátyus budapesti utcákra),
  – olyan fullextrás színvonalú amerikai ajándékutat, ahol egyetlen éjszaka többe került, mint egy havi korábbi fizetésem, mellesleg kuwaiti milliárdosokkal lakhattam egy szállodában, s utazhattam egy liftben vagy ehettem egy asztalnál, mindez nyilván sokat segített abban, hogy erősítette gazdagság-tudatomat,
  – munkám során olyan családoknak segíthettem – bábáskodva lelki és szociális felemelkedésükben -, akik örökre hálásak lesznek ezért, s mára a nyomorból gyönyörű családi házig jutottak,
  – együtt zokoghattam telefonban járókeretétől megváló, már bot nélkül is járni tudó nénivel, felgyógyult rákossal, 11 évi meddőség után gyereket szült asszonnyal, és ez tett örökre elkötelezetté e munka mellett.

  ENGEM SZEMÉLY SZERINT MÁR NAGYON RÉGÓTA NEM ÉRDEKEL A DILETTÁNSOK DEHONESZTÁLÓ VÉLEMÉNYE! Jókat mosolygok magamban, és Tonk Emil marketing-tréner gondolata jut eszembe: “Magyarország a 10 millió MLM-szakértő országa, nálunk mindenki nagyon ért hozzá… bár nem értem, hogy akkor miért nem keresnek ebből legalább havi 2 millió forintot.”
  Őszintén szólva én azért kezdtem el MLM-mel foglalkozni, mert kiszámoltam, hogy a fizetésemből hány év alatt tudnék annyi pénzt félretenni, hogy a potom 15 milliós bankhitelünket visszafizessem. Persze, lehetett volna bármilyen más vállalkozásom is. De momentán 100 ezer forintnyi tőkebefektetéssel “csak” erre futotta! Nincsenek kintlévőségeim, nincs logisztika, lusta vagy tolvaj személyzet, nyugodtan alszok, nem üldöz az APEH, sem a maffia, igaz, nem is vagyok milliomos, csak egy icipicit gazdagabb az átlagnál.
  A véleményemet mondtam el.

 91. csabor

  Sheila!

  A világot érdekek mozgatják és tévhitek uralják. A Tóth úr érdeke az hogy a befektetések eredményessége kápráztassa el a tisztelt hallgatóságot (és mivel ez az ő oldala van is benne ráció és jogosultság) ugyanakkor osztom a véleményed, mivel igazi vezstenivalót nem látok az MLM struktúrában, ha az jól felépített és amiben te vagy az a legjobb.

  Tudom mert én is abban vagyok(PLF csak más sorrendben). Én azt mondom mindenki próbálkozzon valamiben: ingatlan, tőzsde, MLM, mert előbb utóbb mindenki rájön hogy az élet felelősség.
  Felelünk magunkért a párunkért és a gyerekeinkért. Tehát igaza van Tóth úrnak amikor a befektetésekről beszél de nincs igaza amikor az MLM- ről beszél.

  És kedves Sheila igazad van neked is, de ne felejtsük el soha az érdekeket és a tévhiteket.

 92. Muchodinero

  Kedves hozzászólók! Olvasom itt a sok MLM-s okosságot. Bevallom én azért nem vágtam bele, mert nem természetem az ilyen és a matematikájától se tudok szabadulni. Attól, hogy a három a 14-en az már négymillió. Tehát 14-15 szint már egész Magyarország kereső népességét fedi. És akkor mindenki benne van! Tehát jól jár aki kezdi, meg még alatta néhány szint (szerintem jó esetben 11-12), aztán roló. És ez olyan, mint a filmeken. a főszereplő mindig túlél, a mellékszereplők közben hullanak, ki emlékszik már rájuk… Aki sikeres volt, az persze mondja, aki nem keresett vele, az csöndben van, egyrészt szégyelli, másrészt már rég mást kénytelen csinálni. Tehát itt ezek a hozzászólások (Oroszné, Sheila) csak a jéghegy csúcsa. Ugyanaz, mint a tőzsde. Kockázat. Valakinek bejön, valakinek nem. Ez csak utólag derül ki, viszont mindenkit előre hitegetnek… Nem szeretem azt a sikert, aminek előrelátható valószínűsége csupán néhány százalék – miközben nekem meg azt szajkózzák, sugallják hogy 100!

 93. Muchodinero

  Wolf Gábortól kérdezném: a vállalkozása elindításához mi volt az alap? Gondolom nem a pénz. Ötlet? Szakma? Családi példa? Nem akarok indiszkrét lenni, és ötletlopó sem, de hasonló cipőben járok, mint Ön korábban és én is vállalkozásban gondolkodnék, csak ugye minden kezdet nehéz. Ön hol fogott hozzá? Már ha szabad tudni. Előre is Köszönöm.

 94. Muchodinero

  Ezért lett okos nemzet a magyar!
  Mert itt mindig csak úgy sikerül közelébe jutni mások számára természetes dolgoknak (pl. az angol színvonalnak), hogy minden tehetségünket, találékonyságunkat, energiánkat latba vetve “kiügyeskedünk” valami közelítő erdményt. Miközben az angol alapból a kertjében röhög a medencéje partán koktéllal a kezében(valahol nem Angliában esetleg). Szóval teher alatt nő a pálma. (Csókolom nem lehetnénk esetleg végre nem pálma?)
  És miért teheti meg ezt az angol? Mert tehetséges politikusai, hódítói voltak, míg világ a világ. Gyarmatai, rabszolgái, olcsó munkaerő, eredeti tőkefelhalmozás. Hát innen van az ő eredendő jólétük. Nekünk meg onnan, hogy Mohács… (És visszakanyarodva az elejéhez: a nemzet többsége értelmes, találékony. Csak a politikusaink síkhülyék és ez már tradíció sajnos. Így amit mi felépítünk, azt ők sec perc alatt lerombolják. Újra és újra. Mennyit tehetnénk félre havonta, ha az adók csak 10%-15%-kal kisebbek lennének?!)Na de ez nem politikai fórum, úgyhogy abba is hagyom. Bocsi

 95. csabor

  tisztelt Mucho…!

  Igen érdekes nevet válaszoltál, én maradok a Mucho-nál. Az MLM hozzászólásod kicsit sántít. A te logikáddal az autószalonok is csődbe mennének: ha évente az országban 200.000 autót adnak el az 10 év alatt 2 millió, 50 év alatt 10 millió.
  Az MLM is úgy működik mint az élet mindes más szegmense; lüktet ritmusa van, vannak új generációk és vannak örök kétkedők, a matematika csinos tudomány de az élet minden dolgát nem lehet vele megmagyarázni.

  Az autószalonok sem fognak bezárni ne aggódj.

  Csabor

 96. Nagyné

  Tisztelt Hozzászólók!

  Előszőr léptem be erre a lapra-rettenetesen elszomorító-
  de nem lehet megállni szó ill.írás nélkül./két dipl.nyelvvizsga,-jelenleg takarítok gazdag,módos családoknál/
  De mi van akkor ha az élet mellé ad mást is.Nekem az édesanyámat /39990Ft nyugdíj/akirnek 24 órás felügyelet kell.
  Erről nem olvastam,hogy mikor és mennyit dolgozzak, amit és bármit szívesen csínálok.A nap nekem is 24 óra bármilyen fura is. Üdv minden kedves hozzászólónak .54éves tenniakaró.

 97. Keffer

  Üdv Mindenkinek!

  Olvasgattam a hozzászólásokat. Nos, én mérnök is vagyok, meg gazdasági végzettségem is van, meg pénzügyi tanácsadással is foglalkozom, meg szerencsére jól is keresek, és mindezeken felül még a pénzem is dolgozik helyettem. Szóval végigolvasva sok hozzászólást, én a nagy többségnek a lakáskasszát tudom ajánlani, mivel ott állami garanciával adnak 30 (!) %-ot a befizetett összegre, és már 4 év után lehet mozdítani a megtakarítást. A nyugdíjrendszerben én szíveseben preferálom a nyugdíjelőtakarékossági számlát, mert arra az önkénteshez hasonlóan szintén jár a 30% SZJA-visszatérítés, csak éppen értékpapírokba kerül a megtakarítás, így hosszú távon többet hoz.

 98. radirpok

  Kedves Keffer,

  remélem, csak viccből írtad, hogy pénzügyi tanácsadással is foglalkozol, mert több ferdítést is leírtál a lakáskasszával kapcsolatban. Egyrészt, legkorábban valóban 4 év után lehet hozzáférni a betett pénzedhez, de csak lakáscélra (tehát általános befektetésnek nem jó), 8 év után már valóban bármire felhasználható, csak sajnos a 30%-os állami támogatás (pedig milyen jól hangzik) 8 éves időre már csak 8% körüli bruttó hozamot eredményez (ezt nem én találtam ki, lásd pl. a fundamenta táblázatát: http://www.fundamenta.hu/hu/hozam/).
  A lakáscélú, nem lakásvásárlásra, hanem felújításra fordítható megtakarítással pedig sajnos közvetlen tapasztalatom van, szülői támogatásnak indult lakáskassza formájában, többet buktunk rajta, mintha simán betettük volna a bankba (köszönhetően a feltételeknek, és a magyarországi viszonyoknak – meg nyilván a saját bénaságunknak is, de saját kárán tanul az ember).
  Tehát éppenhogy nem a nagy többségnek ajánlható ez, hanem az elenyésző kisebbségnek, aki valamilyen speciális ok miatt jobban jár ezzel a megtakarítással, mint bármi mással.

 99. Matejka Gábor

  Üdvözlök mindenkit!

  31 éves informatikus hallgató vagyok, az én tapasztalatom az, hogy a szellemtudományok tanulmányozása (1-2év minimum), az egyik olyan forrás amivel a semmiből el lehet indulni. Több olyan kutatás is van ahol tisztességes munkával,lehet több jövedelemhez, vállalkozásnál megrendelésekhez jutni. Természetesen ezeket nem munkáltatók fogják ajánlani és véletleül sem munkaközvetítéseknél fordulhat elő.

 100. Zoli

  Üdvözlök mindenkit!

  34 éves vagyok,100%rokkant nyugdíjas:40 000 ft, van 2 gyermekem.Érdeklődni szeretnék mennyi pénzt kellene befektetnem hogy az dolgozzon helyettem?

 101. Lacika

  Szia Zoli!
  Bármennyit fektetsz is be, az már helyetted dolgozik.
  A kérdés az, hogy mennyivel szeretnéd kiegésziteni a családi kassza jelenlegi bevételét?
  Biztonságos befektetéssel számolva évi nettó 6-7 százalékkal számolhatsz, aki ennél többet igér, az többé-kevésbé kockázatos befektetést ajánl, ami a Te esetben szerintem súrolná a hazárdjáték fogalmát.
  A jelenlegi kamatok mellett tetemes összeget kell befektetni, hogy abból esetleg meg is lehessen élni.

 102. triatlonos

  Megtakaritás a rendszeres bevétel és kiadás pozitiv egyenlege. Nekem van olyan idős rokonom, aki a 120-as nyugdijából 20-t költ. Az embereknek a fejlődéssel változik az igényszintje. Fiatalabb koromban “padlóváltós Wartburg kombin” álmodoztam, most pedig ennél lényegesen jobb autót szeretnék lecserélni. Ez már fogyasztói társadalom, és nehezen tudunk szelektálni a dolgok között. Magyarországon mindenki dolgozhat, ha akar – de ennyiért! Azt kell eldönteni, hogy milyen igényem van, és az ehhez szükséges pénzt milyen munkával tudom előállitani, vagy mennyi pénzem van, és ebből milyen életszinvonalon tudok élni. Az utóbbi egyszerübb lenne, de a csábitás nagy! A tanulóim gyakran mondják, hogy van egy nagyszerű lehetőség: 0 Ft befizetéssel, és már viheti is, “pont annyi van nálam”, tehát ezt nekem találták ki. Aztán már nehéz magyarázni a THM-ről.

 103. Recluse

  Sajnos nem értem, hogy ki lát még lehetőséget ebbe a lakáskassza féle megtakaritásokba, Állami garancia?? Speciel én teszek az állami garanciára, inkább bizok egy biztositói tőkegaranciába, vagyis egy unit-linked befektetésbe. A biztonságos hozamrol meg csak annyit hogy csupán hozzáértés kérdése az hogy az emlitett 6-7 %nak a többszörösét tudjuk realizálni, és nem is kell hozzá nagy tudomány csupán Tóth úr cikkeit kell olvasni, vagy talán kikérni egy szakértő véleményét. Én jelenleg az avivába hiszek (sanghai, maharadsza részvényportfolió, ami egyesek szerint zsákbamacska :D) Tavaly megcsinálta az 52 %ot, garancia nincs rá hogy idén is lesz annyi, de inkább legyen bizonytalan 52%-m mint biztos 6-7%. Aki az elkövetkezendő 5-6 évbe szeretne jelentős hozamokra szert tenni az bizzon kínába és a követendőire. Elnézést ha kicsit elkanyarodtam a témától, de egyszerre reagáltam jo pár hozzászolásra.

 104. FulMonn

  ,,A lehetetlen nem létezik,csak olyan ember, aki a siker előtt feladja”

  Kedves Oroszné, ez olyan brókernetes volt.. :D

 105. Recluse

  és azzal mi a baj?

 106. synde

  Valaki tud megoldást?2005-ben mentem nyugdíjba,ezért megszünt az adózott jövedelmem,viszont így nem tudom visszaigényelni az életbiztosításom utána 20 % adókedvezményt.A nyugdíjam mellé nekem most ez is jól jönne.

 107. Sissyke

  Kedves Recluse es tobbiek,

  Aviva tenyleg jo. teny hogy a tavolkeleti tozsde a legkockazatosabbak koze tartozik, de folyamatos hozamot biztosit, legalabbis hosszabb tavu befekteteskent. Nem mellekesen Biztositast is tartalmaz, igy a befizetesek utan adokedvezmeny veheto igenybe.
  nekem igaz hogy csak kisebb (havi 20000FT) lakaskasszam van, a kisrokas kivitelben, de allami garancia ide vagy oda ev vegen szo nelkul kiperkaltak a 30%allami reszt, ami maris megdobja az alapvetoen nem tul magas kamatot. sikerult jo konstrukciot talalnom, igy szabad felhasznalasu a 8 ev vegen az osszeg.
  mindenkinek csak ajanlani tudom, hogy nezzen korul a piacon. havi 10-20 ezer befizetesekkel mar egesz jo konstrukciokat lehet talalni.

  sok sikert

 108. Recluse

  Én hallottam már a rókáról eltérő véleményeket, egyszer én is majd elkezdtem ott dolgozni de szerencsére lebeszéltek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz, de nekem mondjuk nincs rá szükségem, és az ismerőseim is akik megkötötték lakásfelújításra mindeféle hülyeségbe belekötött a cég hogy erre meg arra nem lehet költeni meg stb, a saját pénzét az embernek ne szabályozza, hogy mire költi!!! Én is állok majd egy lakáscsere előtt de eszembe sincs a lakáskasszához menni, inkább egy halaszott tőketörleszésű hitelt veszek fel az unit-linked megtakaritásomra..

 109. manó

  Család anya vagyok és a családi kiadást bevételt is én kezelem. Havi 20000-30000nél többet nem tudunk megtakaritani. Mit ajánlanak ennyi kevés pénz gyűjtögetésére. Addig tudok spórolni amig kicsik a gyerekeim, de hogyan. Köszönöm a segitseget.

 110. Recluse

  Kedves Manó!!!

  Havi 25eft megtakaritásssal számolva azaz évi 300 eft al már el lehet kezdeni egy tőkeképző programot, és mire gyermekei megnőnek és eljutnak olyan korba amikor már tényleg nagy kiadásokat kell forditani tanulásukra és sok más egyéb dologra. Ha ezt most elkezdi akkor ezzel az összeggel sok év mulva gyermekei jövő biztos lesz. Mondok példát is. Évi 300e ft 20 éven át átlag 14 %al számolva kb 25 millió ft, abból azért lehet őket tanittatni és még lakásra is futja :D

 111. f

  Ezek olyan szép számok, de nekem mindig az ugrik be vajh mit fog érni az a 25mill 20 év múlva ????
  (elég bele gondolnom mennyi is volt az a 25 milla 20 évvel EZELŐTT !) …..

 112. Recluse

  Nekem meg az ugrik be kedves f hogy az infláció előbb utóbb minimális lesz és ne nézd azt hogy 20 éve mik voltak, szóval kicsit tájékozodj mielőtt ilyen hülyeségeken izgulsz

 113. Recluse

  Be kell rakni a pénzed a bankba és megnézheted ott mit fog érni…

 114. dr. Tóth András

  A sokévi átlag 12,8% AZ INFLÁCIÓ FELETT. A témáról részletesen az Értékpapír alapú befektetések biztonságossága című cikkben olvashat.

 115. namename

  Érdekes! Csak beírtam a NYESZ -t a keresőbe és itt kötöttem ki. Észrevétlenül elillant 1-2 óra az olvasgatással.
  Asszem rendszeresen olvasgatok még itt, aztán csak lesz valami sejtésem arról hogy fialtassam a kevéske megtakarítást.
  Ha nem baj, én nem írok okosságot, mert azt nem tudok. De figyelek, úgyhogy csak írják nyugodtan Önök az okosságot.
  Köszi.

 116. manyesz

  Kedves Recluse!

  Lehet, h en vagyok a butus, de havi 25eFt 20 ev mulva nem tudom milyen szamitassal lesz 25M Ft!!!???Nem 14%-os kulcs az biztos! Nem szamoltam utana, de ez szamomra irrealis. Ha tevedtem akkor bocsi. Ha 100rongyot rakok el havonta akkor 100M Ft? Ha ilyen befektetest tudsz, szolj feltetlen!!! En szeretnem befektetni a penzem!

 117. amator65

  Kedves Manyesz!

  Én is totál amatőr vagyok, de a kezdetek óta olvasom ezt a lapot, ugyhogy már kezdek okosodni. Az oldalon van egy kalkulátor, ha abba beütöd, hogy 20 évig rakod be a havi 25 000 forintodat, ami 300 000 Ft évente, abból 20 év mulva 12 %-os hozammal kb. 24 000 000 azaz 24 millió ft lesz. Ez úgy lesz, hhogy a pénzed mindig kamatostul benn marad, és kamatos kamattal lesz annyi. Ha végigolvasok az összes oldal összes hozzászólását, meglátod, lesz egy csomó fejtegetés arról, hogy ez huzs év mulva mennyit fog érni a pénzromlás miatt, de ez már egy más kérdés. Üdv, és jó olvasgatást

 118. Breyner

  Azt értem, hogy ez egy pénzügyi befektetésekkel, meggazdagodással, panaszkodással stb. foglalkozó fórum, de akkor mi van például, ha valaki szereti a melóját, mégha keveset is fizet, s nem akarja azt ott hagyni, s mondjuk abból kis családját éppencsak eltengeti, de néha még másra is jut belőle, de az éppenséggel nem értékpapír vagy ilyesmi? Ilyen esetben mit lehet tenni? Kérem értékes hozzászólásaikat. Üdv

 119. manyesz

  Bocsi a tegnapiert, utana szamoltam en is. Csak elso ranezesre nem akartam elhinni, kicsit soknak tunt,pedig tanultam penzugyi szamitasokat.( annuitas jovoertek)!
  Megegyszer bocsi. Amator koszi az utbaigazitast, igazan figyelmes vagy. Neha hirtelen vagyok, legkozelebb eloszor szamolok, utana irok :-) ! Udv

 120. Recluse

  Kedves Manyesz!!

  Ugye, hogy nem feltétlen hülyeség az, amit irtam??!

 121. Dawide

  Üdvözlök mindenkit!
  Véletlen keröltem erre a lapra,de már örülök, hogy elolvasgattam,s ugy gondolom pár érdekes dolgot tudok mondani azoknak akik,nem csak a holnapra gondolnak hanem a jövöjükre,gyerekeikre.
  Mióta az eszem tudom a pénzt a semmiből gondolatok foglalkoztattak,sajnos nagyon szegény családban nőttem fel,de a gondolataim mindig a pénz körül forogtak,csináltam mindent,vállalkoztak,MLM,közalkalmazott,de rájöttem ha én pénzt akarok nekem kell összeszednem és megtalálni azokat a helyeket ahol nekem mások kamatoztatják.
  Nézzük a legegyszerübbel,valamikor 98 körül meghallottam az önkéntes nyugdíjpénztár induéását,mondom nem vesztehetek hisz még a munkáltató is támogatta,elkezdtem 2000 Ft-ot berakni,ehhez jött a munkáltató kiegészitése,de gondoltamha ezt rakom,miért ne rakhatnék egy másikba is 2000Ft/hó,ráadásul az adótámogatást is kihasználhattam ( s sosem feledtem egyszer ugyis leszek nyugdijas,amugy meg 10 év után kivehető a srácoknak meg hátha kell a fősulihoz,szinte ,ár akkor láttam a tandijrendszert).
  Na most ugye 2007-t irunk és mivel befektető csoportban kell már gondolkodni,a Wintenturs(ma már más a neve ezért leirhatom,nem reklám) összevontam ezen pénzeimet,s lőn a meglepetés az uj számlámon 1 millió feletti pénz jelent meg,én is meglepödtem,nem és foglalkoztam a havi 2000 Ft-kal.
  2000-ben ugy gondoltam őj évszázad + van egy kis havi megmaradó pénz nézzük meg mit ajánlanak,(Wintenturs)megkeresett egy “ügynök”, kössek életbiztositást 10 évre,befektetéssel,azt sem tudtam mi az,de a számok szépek voltak,mondtam 10 év a nem sok,havi 12 ezerrel megkötöttem,modták hogy befeketetés meg részvény,meg alapok,de nekem semmit nem mondott,de aki nem mer az nem nyer,raktam fizettem,sőt ha colt pár forintom azt is befizethettem,s most jön a csoda, kapok egy elszámolást tavaly,hár mondom félidő,elemezzük,kiderölt amit egy évben befizettem,ugyanannyi a kamat,ez megmozgatta az agyam,főleg akkor mikor az alsó sorban az szerepelt a visszavásárlási érték,ugyanannyi mint a bentlévő,már 6 év után nincs veszteségem,sőtt enyém a kamt is(persze ha kivenném le kéne adozni,de nem örültem meg) ki tudja megmondani mennyi van most ezen a számlán? Megmondom 1.5 millió,nem hittem el(gondolom ti sem de miért hazudjak).
  Tehát aki időben olvasott,kihasználta a havi kis pénzeit,sőt az állami támogatást,valamint a munkáltatói hozzájárulásokat,valamint több lábon probál megállni,nem járt rosszul az elmult 10 éven.
  Ma 9-év után, a számláimon több mint 2,5 millió van + a magánnyugdij pénztár is gyólik,s meg kell mondanom nem éreztem meg hohy milliomos lettem,tudom ehhez kell havi 15 ezer megtakaritás,de megérte,nyugodt vagyok,biztonságot ad ez a kis pénz,tudom gyermekeimnk tudok majd adni,vyga nyugdijas koromban,elleszek majd)42 leszek az idén).
  Nem vagyok tanácsadó,csak középiskolám van,de semmit nem engedek el a fülem mellett, tavaly elsőnek léptem be az egyik bank NYESZ(nyugdijelőtak számla,4 pillére a nyugdijnak) számlát, gondoltam mit vesztehetek ha az állambácsi automatikusan jóváirja az évi befizeteés 30%-át,mindent KI KELL HASZNÁLNI,elemezni,gyŰjtögetni,olvasni kell.

  EZÉRT vagyok ma itt is,tanulok,TŐLETEK

  Mindenkinek sok sikert,jó pézgyújtést,magamnak a lottó 5-st.(mert azért a szerencsét is kisérteni kell,1 doboz cigi 3 lottó!!!!)

  Remélem nem unatkoztatok és elgondolkodtató amit irtam.

 122. Dawide

  Még valami,amit szintén ma olvastam(de jó is az internet),azt mondják a külföldi okosok,minden magyar a saját fészkében(ingatlanában,még ha neki nagy is) lakik,pedig ebben nincs üzlet,ki kell adni,egy kisebbet bérelni kell(imi igényeknek elég).
  Ki ért ahhoz, ha én most eladom a házam,veszek mondjuk pesten egy másikat,esetleg még hitelt is veszek fel hozzá(irtozom tőle) s ezt az ingatlan jol kiadom,ki tudok belőle jönni ugy hogy a hitel és a kissebb lakás bérletét fedezzem a kiadott lakás után kapott dij?
  Valahogy ugy érzem,ennek van valai racionalitása, vagy fekteseem be a pénzem(eladásból kapott) részvénybe ,bankba,és csak béreljek egy kis lakást,ugy olvasom mindenhol a világon a bérlet az olcsobb nem a vásárlás.
  Remélem aki tud segit,Tóth úr, őn szerint mi a kifizetődöbb?

  Szép tavaszi napot mindenkinek’

 123. agi

  én nem értem, senkinek nem tűnik fel, hogy a bankok azt csinálnak amit akarnak, mi meg türjük
  magas kamatra adnak minden kölcsönnt (nekem nem kell)
  a biztonságos befektetések hozama viszont meg sem közelíti az inflációt, arról nem beszélve,hogy mindeféle címen
  pénzt vonnak le végül szinte semmit nem emelkedik a megtakarítás, a bankok iszonyatos haszonra tesznek szert, ahol én lakom, ott egy év alatt 5 bank nyílt 30 000 lélekszámú település(és volt 3) vajon miért?

 124. (stgellert) Szabó Endre

  Kedves Tóth Úr!

  Meg kell valljam, nagy hiánypótlónak tartom az Ön weblapját, az egyszeri embernek, aki nem ért a pénzcsináláshoz. Pár napja olvasgatom és gyűjtöm a bátorságot, hogy párommal az Ön(ök) segítségét kérjem majd befektetéshez.

  DE amit különösen kiemelendőnek tartok, az a jellegzetesen Ephraim Kishont-os humor, ennél nagyobb dícséretet nem tudok elképzelni (ha nem ismerné, feltétlen ajánlom a humoreszkeit, rokonlélekre fog találni benne!).

  Üdvözlettel és sok elismeréssel:
  Szabó Endre

 125. kukacka

  Pesze a minimál bérből fére lehet tenni!!
  Ez igazán vicces!
  Még a legszükségesebbekre sem elég!!
  Próbálja meg!!

 126. Andras

  Nem olastam el a kommenteket, a cikkre reagalok.

  “Költs kevesebbet, mint amennyit keresel!” – egy axiomatikus kijelentes. Amit nem koltok el, az nyilvan megmarad. Azt, hogy ezt valaki tudja semmikepp nem kell diploma. Bizonyos ertelemben igy gazdag is leszek. Azert erdemes kozelebbrol szemugyre venni a ‘gazdag’ definiciojat. Ki volt gazdagabb? Az aki egesz eleteben magas szinvonalon elt, de viszonylag keveset tett felre, vagy az aki rosszabbul elt, de tobbet tett felre. En lehet, hogy az elobbire voksolnek. Hogy miert? Itt az ervelesem:

  A penz onmagamban teljesen ertelmetlen – egy darabka papir. Akkor nyer ertelmet, ha elkoltjuk. Termeszetes ha kesobbi koltom el a penzem, es azt addig befektetem, akkor ebben a kesobbi idopontban tobb penz all majd a rendelkezemre (jo esetben). En viszont nem otven evesen – harminc ev mulva – akarok kenyelmes autoval jarni es etteremben vacsorazni, hanem most.

  Ez a 10%-os szabaly egyaltalan nem forradalmi. Sot. Egyre tobben magannyugdijpenztar tagok, ez pedig megoldja a sporolas problemajat. Az ehhez valo hozajarulas ugyanis automatikusan levonodik a fizetesbol, meg mielott azt a moho fogyaszto elkolthetne. Lesz mibol elni idos korban is, ilyen egyszeru.

  A penzugyi tanacsadas abbol a szempontbol sajnos mindekepp ‘penzugyi’, hogy penzbe kerul :). Ugyancsak elgondolkodtato, hogy szamos kozgazdasagi tanulmany bizonyitja: a tokepiac olyannyira hatekony es kiszamithatatlan, hogy az, aki nem veszi igenybe egy tanacsado szolgaltatsait, ugyanolyan jol teljesithet mint az aki igen. A legoptimalisabb megoldas befektetesi jegy vasarlasa egy nagy magyar banknal. Ez a jegy egy befektetesi alapban valo reszesedest jelent. Varhatoan ez is jol fog teljesiteni, de alacsonyabb lesz a kezelesi koltseg, mint egy szemelyi tanacsado igenybevetelekor, tehat osszesegeben jobban jarunk. Mar Mo.-n is valogathatunk a nyugati alapok kozul, amelyek palettaja minden igenyt kielegit. A tanacsado egy koztes figura, aki miutan beszedi a maga dijat, ugyanugy elmegy egy bankhoz, mind ahogy mi is elmehetnenk. Iktassuk ki hat a tanacsadot es sporoljunk meg egy csomo penzt (ne adj isten akar 10%-ot :) ) Van egy olyan erzesem, hogy ezt a hozzaszolasomat hamarosan torlik :)

  Egy baratom megkert, adjak neki tanacsot a tozsdevel kapcsolatban, mert o szeretne meggazdagodni. En oszinte voltam: “Ha meg akarsz gazdagodni a tozsden, adj tanacsot arrol, hogyan lehet meggazdagodni a tozsden.” :) A tozsdei hozammal ellentetben a tanacsadasert jaro honorarium kockazatmentes es nem kell hozza befeketett toke :) Minden szempontbol felsobbrendu :)

 127. Sz

  Sziasztok!

  Szerintem a legköltségtakarékosabb megoldás és ha az ember dolgozni is szeret – legtöbbszöröző az Internet. Én Internetkommunikációban dolgozom, és igenis látom, hogy akár az első hónapban is megtérülhet a befektetett összeg, ha jól tervezted meg és jól építetted fel a marketing tervedet.

  Szerintem mindenki meg tud tanulni, ha nagyon szükséges, ez egy hobby, amely másodállás, talán hosszútávú befektetés.. de egy biztos előbb utóbb megtérül. Pl. egy jó nyelvtudással már lehet keresni 160 – 200 e-t, egy programozó is kereshet ennyit. Vannak lehetőségek csak nyitott szemmel kell járni mindenkinek (és szerintem nem az MLM az út).

  Sz

 128. Sz

  Két feltétel van: akarat + kitartás :: enélkül nem megy.

 129. Dani

  Andras!
  Teljesen egyet értek abban,h mindenkinek saját szuverén joga eldönteni,h mikor milyen életszínvonalon akar élni. Csak a baj,h nem tudják,h később mi lesz és mi vár rájuk. Az h a magánpénztári befizetés elegendő a nyugdíjhoz, ezt kétlem és nem értek egyet vele.
  A befektetés terén sem értek egyet,de a “vakmajom kísérlet” valóban tanulságos. De amit leírtál nem hiszem h működik. Ráadásul igazán nem mind1,h milyen bef.alapot vesz..

 130. lao ce

  Orulok hogy latom hogy elerhetoek mar azok a befektetesi lehetosegek amik okot adnak arra, hogy eletre keltsen egy ilyen vallalkozast mint ez.

  A fenti otszavas titok nem a kezdolepes, hanem valojaban mar a fel siker.

  Sokan nem eleg batrak beismerni maguknak hogy az elettel szemben valo elvarasaik automatikusan igazodnak a beveteleikhez. Tapasztaltam magamon, hogy el tudok kolteni mindent amit keresek. Igazan ugyes voltam ebben, es ugyszinten a nagyszeru magyarazatokban is a szukseges kiadasokrol. Sokmindent okoltam magamon kivul, es sokkal tobbet tettem ezen kulso dolgok megvaltoztatasa erdekeben mint amit legtobben valaha tesznek. Megsem valtozott semmi. Vegul nehany evvel ezelott eldontottem hogy valami olyasmit fogok megprobalni amiben nem is hiszek, csak ugy probabol, viccbol, vesziteni ugysincs mibol. Elhataztam hogy megtanulom hogyan kell penzt csinalni, mert magamtol nem jottem ra miota elek.

  Kivettem konyveket a konyvtarbol, kutattam az interneten es harom-negy honapon keresztul csak azzal foglalkoztam szinte minden este hogy penzugyekrol tanultam. Szotaraztam, jegyzeteltem, kitoltottem teszteket. Aztan azzal foglalatoskodtam egy par honapig hogy rendet csinaltam az eletemben. Rick Edelman irja, hogy virtualisan semmilyen koltseg nem letszukseglet. Mozi? Ujsag? Telefon? Vagy legnagyobb reszt a kaja, ruha? Mind-mind opcionalis. Lemondtam dolgokrol, koltsegre optimalizaltam ami megmaradt, s bar mind nevetseges kis osszeg volt onmagaban de igy egyutt… meg mindig a nevetseges kategoriaban maradt. Am vegre kiderult mennyi a rezsim igazabol (es nem ‘csak ugy nagyjabol’ amig valami ‘be nem ut’), mennyi a bevetel, mennyit tudok felretenni, es mennyi minimalis vesztartalek kell. Ujabb jopar honap mulva eljott az ido amikor a kis felgyulemlett penzemet befektettem. Epp csak nyaldosta a minimumot amit elfogadnak egyaltalan mint nyito osszeget. Ugye konnyu volt elolvasni idaig amit irtam? Hat csinalni nem volt ilyen gyors.

  Es azota? Nem, nem gazdagodtam meg belole. Nincs tundermese hatszamjegyu bevetelekrol nehany honap alatt. Csak a befekteteseimet etetem egy fix osszeggel havonta. A maradekot meg lelkiismeretfurdalas nelkul elkoltom. Azt se tudom hogy jol csinalom-e, senki sem mondja, egyeduli visszajelzes, hogy latom amint szepen gyarapszanak a befekteteseim. Szinte minden honapban hazi rekordot dontok a ‘soha eleddig nem tulajdonolt osszeg’ kategoriaban. Es ez kurva jo erzes, sokkal jobb mint a ‘soha eleddig nem latott osszeg a mobil szamlan’. Ha valaki elkezdi a sporolast es a befektetest, soha tobbe nem hagyja majd abba (es ezt veheti akar fenyegetesnek is!).

  Ha itt vagy ezen az oldalon, akkor jo uton jarsz mert mar teszel erte es nem csak varod hogy valami tortenjen veled. Van errol egy kinai tortenet: Volt egyszer egy paraszt, a mezon dolgozott. Delben egy nagy fa arnyekaba huzodva ebedelt amikor egy fiatal nyulat megriasztott egy ragadozo madar, es a kis nyuszi az abszolut panikban teljes sebesseggel fejjel nekirohant a fanak. Ugy ahogy volt ossze is esett holtan, emberunk meg a tarisznyajaba tette es hazavitte. Szarnyra is kelt a faluban milyen szerencses ez az ember, o meg dagadt a buszkesegtol. Masnaptol kezdve aztan nem dolgozott tobbe a mezon, hanem a fa arnyekaba ulve naprol-napra csak varta hogy ujra nyul fusson a fanak.

 131. Balázs

  HUH!
  Végigolvastam, 1 óra volt, de azért megérte!
  Én még csak most kezdem,
  sajnos nem nulláról, hanem minuszból.
  Hiába van lakásom, autóm…
  A kiadás olyan sok, hogy este +4 óra munka
  (21-01 óra között) sem elég a fedezésére.
  Eddig igen jól el van cse…ve.
  ….legalább van motiváció.
  Persze nagy a kényszer, gyerek,új lakás…

  Egyébként jól megbecsült állásom van kutatóként,
  csak a fizu kevés.
  1. lépés
  Cashflow tervet készítek asszonnyal.Lássuk, hol lyukas
  a rendszer. Valahol biztos, mert havi netto 300e-böl
  NEM JÖVÜNK KI !!!!! (az eszem azt hittem megáll,
  mikor decemberben bevételt vontam és havi netto 300e Ft
  bevétel jött össze, és nem tudom hol a francba vertünk
  el tavaly 3,6 M FT-t. Durva igaz?!
  2. lépés
  Megkeressük a következő lyukat a gatyamadzagon,
  nem lesz egyszerű, havi ~100e “rezsi” mellett
  (lakás, kocsi, rezsi, gyerek, ujabb gyerek)
  3. lépés
  Mellékmunka optimalizálása.
  4. lépés
  Befektetés, pénzforgatás (ezekhez még lövésem sincs)
  Még jó sokat kellene olvasni, de sajnos ez egyben az
  elfojtás egy formája. Lehet, hogy ezzel kellene kezdenem?

  Költs kevesebbet, mint amennyit keresel! –
  -Ezzel egyetértek

 132. Márta

  Heló Mindenkinek! Még kezdő koromban volt megtakarítható jövedelmem. Havi 300 Ft “ifjúsági takarékbetét”, melyhez az Édesanyámtól örökölt öregecske ház felújításához ugyan annyi kölcsönt adtak, mint a megtakarítás volt. Közben férjhez mentem – egy, majd még egy gyerek érkezett. A ház felújítva is kicsinek bizonyult. A kölcsön törlesztés közben lejárt. A férjemmel egyszerre végeztük a közgazdasági szakközépiskola 2 éves kiegészítőjét (1984-86). Ezután, hogy ne unatkozzunk, nekivágtunk az építkezésnek. Megtakarítás egy szál se, de egy kis darabka szőlő területünk volt, amiből egy még kisebbet eladtunk és az árából kifizettük az építési telek egy kis részét. Régi házam eladva, alap a telekre, némi fal is kijött még belőle, de innentől fogva azután a bank volt náunk az Úr. Szó nélkül adta a hitelt én pedig a közalkalmazotti fizetésemből (a férjemé még ennél is kevesebb volt) fizettem vissza a felvett – mintegy 1 millió forintot. Még ma sem értem, hogyan tudtam a két gyerek felnevelése közben ezt kivitelezni, de 10 év alatt sikerült, ráadásul úgy hogy “piacivá” váltak a kamatok a 90-es évek elején, amikor az egyébként stabilnak látszó munkahelyemnek is annyi lett. Szerencsére résen voltam és az első percben sikerült egy majdnem ugyanolyan jó munkahelyet találni. Most van egy kb. 20-22 milliót érő családi házunk. Igaz, azóta ismét csak hitelből – felújítottuk és most is fizetjük. Mivel időközben 50 éves lettem – az öregedés kivédése érdekében és más nyomós okok miatt neki láttam egy főiskolai “kiképzésnek” – ami négy év kemény tanulást jelentett a munka mellett. Az eredmény fizetésben is megnyilvánult. Még sohasem kerestem ennyi pénzt (bár az előttem hozzászólóhoz képest még így sem sok) rendkívül jó befektetésnek tartom a saját és munkáltatóm által a tanulásra fordított nem csekély összeget. A baj az, hogy ezt csak ennyi idős koromban sikerült elérnem. Ha ennyi fizetést lehetett volna beosztanom kb.: 10 ilyen házunk lehetne. Egyszóval nem kell félni sem a hitelektől, sem a tanulástól, mindkettő meghozza az eredményt. Nálam csak az a baj, hogy a közelgő nyugdíjas évekre vajmi kevés tartalékot tudok összerakni, hacsak a házat nem tesszük pénzzé és költözünk egy kicsibe idővel. Mindezt azért írtam le, mert bízom benne, hogy valaki erőt merít belőle. Bármilyen nehéz is – mindig lehet még nehezebb, de feladni sohasem szabad. Egy a lényeg, hogy egészség legyen, a többi előbb-utóbb mindig kialakul. Sok sikert mindenkinek!

 133. Nyugdíj_előtti

  1. Nem tudom megállni nem hozzászólni a 25 év alatt 25 millió szép perspektívája témához. Idősebb ember vagyok, már dolgoztam 25 éve, és egy nagyvállalat főosztályvezetőjeként 7200 forint volt a bruttó fizetésem. Akkor a 60 ezer volt egy Trabant ára. Tehát akkor a fizetésem 25%-át félretéve is csak olyan havi kb. 2000 forintot tudtam volna félretenni. Ezzel kellene inkább kiszámolni, hogy ma ez mennyi pénz, és a 25 év múlva a 25 milla kb annyit fog érni, mint a havi 2000-el ma lennénk, 25 év után.
  2. Azoknak a fiataloknak adok igazat, akik ma akarnak jól élni. Jómagam tudtam élvezni az életet, persze módjával azért takarékoskodtam, befektettem is. De kár lett volan akkor bármit kihagyni, egy kalandos nyugati út, fiatalos mulatság ma nem okozna annyi élvezetet, ráadásul idősebb korban a kiegyensúlyozottab emberek tudnak örülni olyan dolgoknak, amik nem kerülnek pénzbe… séta az erdőben, tó partján, hegyvidéken. És egy jó zabálás sem hiányzik annyira, mint amilyen jól tud esni fiatalos hévvel. Ne hagyjatok ki semmit, nem éri meg!

 134. Takáts Tamás Dr.

  Nem költöttem sohasem többet, min amennyi pénzem volt… Mégis itt vagyok, ahol létezem. Létezni annyi, hogy már nem sok reményem maradt a tisztességes élethez…

 135. Figyelő

  Szerintem jobb fiatalon élvezni a pénz által megkaphtó dolgokat!40 év múlva már nem tudnám kihasználni.

 136. Pezz

  En egy 19 eves srac vagyok, iden erettsegizek.
  10 eves korom ota gyujtom a penzt tisztesseges munkaval. Kezdetben funyirast vallaltam, aztan edesapamnal cimfestesbe besegitettem, dolgoztam mar hasznaltruha kereskedovel, voltam mar Tescoba penztaros es egyeb alkalmi munkakat is vallaltam. Es mind emellett nem szarmazom gazdag csaladbol, tehat ezt mind szuloi anyagi tamogatas nelkul csinaltam,amit elertem.18 eves koromra osszegyult kb. 700-800 ezer forinto es ezt befektettem egy hitelugynoksegnel.
  Ma mar kozel 2 millio forintom van belole. Nem hiszem hogy sok 19 eves gyereknek van ennyi penze, amit becsuletesen megkeresett, mert egy jo befektetesbe beepitette. Mert a fiatalok nem tudnak banni a penzzel, amit megkeresnek azt hetvegen el is bulizzak. En pl. 2 havonta jarok bulizni es nem 10-15 ezret hagyok ott. Meg kell tanulni elni a penzzel, banni vele, nem rogton elverni ami van aztan hiteleket felvenni. Szokszor mi magyarok az orrunkig latunk, megkivanunk egy plazma Tv-t vagy barmit, megvesszuk aztan mikor fizetjuk 2-3 evig a tartozast es akkor latjuk hogy a bank mennyire atvagott minket. Azert elorebb is kell nezni.
  Es megjegyzem nem vagyok zsugori magamhoz sem, nem igy lett sok penzem hogy magamra nem koltottem semmit, sot masok irigyelenk is mennyi penzem van. Elem a fiatal eveiemet, motorozok, haverokkal egyutt eljarok mozizni, stb.
  Tudok banni a penzzel es ha valamit megkivanok nem a legdragabbat veszem meg, mert a szomszednak is olyan van!

 137. Marcsi

  Kecés pénzzel is meg lehet gazdagodni tisztességesen, csak figyeld a gazdagokat! Nem mindegy kitől tanulsz,kire hallgatsz, a szomszédra vagy aki sikeres! Véleménye mindenkinek van, az a legolcsóbb és könnyen osztogattják. Hány lábon állsz anyagilag? Hát érdemes több mindenben gondolkodni.Én 3éve anyagilag padlóra kerültem családi tragédia miatt és kerestem valamit, amivel pótolnám a hiányzó pénzt.Ekkor találkoztam egy MLM rendszerrel, sikeres emberekkel, nagyszerű csapattal és az életem teljesen megváltozott.Építkezem, nyaralok és tudom, hogy nem kell várnom a nyugdíjra, mert passzív jövedelmet tudok termelni magamnak és a családom számára. Úgyhogy bíztatok mindenkit vágjon bele, megéri és nics kockázat!

 138. rex

  Költs kevesebbet, mint amennyit keresel! ?
  A mondat úgy helyes hogy fektesd be amit keresel. Ellenkező esetben az infláéció a pénzt szép “gyorsan” megeszi. A nyereséget minél előbb dolgoztatni kell, hogy generálja az újabbat. Ezt kellene tennie a kormánynak is, mert gatyaszorítással nem fog tudni pénzt(+ munkahelyeket) teremteni csak befektetéssel. Egyébként a kormánynak csak olyan közgazdászai vannak (Gyurcsány is az! lol) akik pl azt hitték hogy az áfa csökkentés majd jelentős árcsökkentést von maga után. Pedig az egyetemen már az első osztályban megtanítják hogy az árak lefelé rugalmatlanok csak felfelé rugalmasak. (Itt üt vissza a puskázás a vizsgákon. Sajnos ezt az egész ország megszenvedi.)

 139. Horváth Norbert

  A pénz nem tud dolgozni az emberért. A pénz dolgozni sem tud. A pénz szaporítani lehet úgy, hogy befektetjük (valakinek kölcsön adjuk), az illető sokat dolgozik, majd a teljes haszon egy részét lenyúljuk, mondván ” én adtam kölcsön”. Nincs tisztességes nagyon gazdag ember. Köszönöm a hozzászólási lehetőséget.

 140. Csacsa

  Anikónak:
  Igen, valóban messzemenőkig csak sírnak az emberek, nyalogatják sebeiket,semmit nem csinálnak, illetve egy vmit, de azt piszokul! Ezerrel költekeznek, Tesco bevásárló kocsik pupig, hitelre vesznek mindent.(az egyik barátnőm épp azzal dicsekedett hány hitelkártya lapul a pénztárcájában :-)
  És egyik hitelt tömik a másikkal.
  Azért is fogott meg a hozzászólásod, mert én is azt szoktam mondani, hogy vége a szocializmusnak, de még maga a szót se hajlandók értelmezni!Pedig benne van!”szoc.”
  Már olvastam egy cikket arról, hogy a befektetési kultúránk miatt is rossz a megítélésünk az Euban!
  Szélmalomharc, hogy az embereket ráébresszük arra, SENKIRE nem számíthat, csak MAGÁRA!
  Ami a munkanélküliséget illeti, azt vallom, aki akar dolgozik. Ha meg csak otthon üldögel és nyavajog, abból sose lesz pénz.És jó lenne ha az emberek megtanulnák, ha vki vmit nagyon akar, annak működnie kell!
  Örök igazság: Az élet nem a kifogásokat jutalmazza, hanem az erőfeszítéseket!
  Legyen az embernek önfegyelme arra, hogy megtegye azokat az apróbb dolgokat, melyeket nem szeret azért, hogy majd olyannal tölthesse az időt, amit szeret!

 141. Eryka

  Elég sok és egyre több elégedetlen ember van pénzügyileg, ahogyan olvasom a hozzászólásokat.
  Talán legközelebb nem fognak a szocik oldalára voksolni a választáskor, HA sikerül addigra felébredniük!!
  Évtizedekre fellegzett be a magyaroknak a tavalyi választások “többségi rossz döntésével”!! …..

 142. Csacsa

  Erykának:
  Nekem azért az a véleményem, hogy valójában itt már 17éve nem történik semmi!
  És szerintem inkább az Unió diktál, mint a kormány!
  Ha nem lennénk tagok maradna a szabadrablás.Így valamennyire legalább kontrollálják mit csinál a magyar.

 143. Pontifex

  Vagy egyszeruen el kell menni kulfoldre dolgozni? Londonban IT teruleten kenyelmesen meg lehet keresni, tapasztalattol fuggoen 2500 – 5000 angol fontot. Persze a koltsegek sem alacsonyak, de azert marad belole, foleg, ha itthon koltod el…

 144. G. Márk

  Kedves Mindenki,

  szerintem nem kell túlmisztifikálni a dolgokat. Alapszituáció: van egy állásom, nincs belőle elég pénz (ami könnyen fedezi az összes kiadásomat). Mit tehetek?
  – leülök és végiggondolom, hogy MOST mi a helyzet
  – eldöntöm, hogy változtatni akarok rajta
  – mit kell ezért tennem? Utánanézek.
  – Pl. elolvasom Kiyosaki: Cashflow-négyszög c. könyvét. Feketén-fehéren le van benne írva, hogy a gazdagok miért gazdagabbak, a szegények miért egyre szegényebbek. Kb 3000 forint a könyv. Megéri a tudás?
  – Tehát meglesz a know-how. Itt az ideje alkalmazni.
  – Befektetem a szabadidőmet egy olyan “másodállásba” ami passzív jövedelmet képes generálni. Millió ilyen van. Ajánlott irodalom: Robert G. Allen: passzív jövedelem-források. Megint csak olvasni kell, hogy választhassak, számomra mi a legmegfelelőbb.
  – Ezt a gyakorlatban folyamatosan használva egyre több eszközt gyártok magamnak, ami az én időmön felül is dolgozik nekem. Egy idő után kevesebbet is dolgozhatok ugyanannyiért, sőt kiválthatom a főállásomat.

  Ahogy én magam is tettem. Itthon vagyok, nem dolgozom aktívan és mégis megvan a pénzem. Olyan nehéz ez? Tessék olvasni! Ezt nem tanítják az iskolában.

  Üdv,
  Márk

 145. P. Zoltán

  Hát igen!
  Meg vegyek ilyen-olyan cd lemezeket fenti állás hirdetőinek, holott értünk dolgozunk. Az amway az amway marad, akármilyen új nevet is találnak is neki. LOC? 2000ért? Ugyan már. Havi 70 ezerből, amit a feleségem keres? Megveszi a CIFet 460ért, és az is elég 3 hónapig, leoldja a zsírt. Ez sem jó. Én meg van olyan hét, amikor egy fillért sem keresek, és van olyan nap, hogy egyetlen nap alatt 140.000 (írd és mondd). Persze, hogy nem fehér a munka. De nem is törvénytelen. Aztán egy hónapban van vagy 3-4 ilyen jó napom. Akkor mit tépjem a számat. Na jó, ennyi egyelőre. És pénzt csak pénzzellehet keresni.

 146. lao ce

  G. Márk
  ne haragudj, nem teged akarlak tamadni, de Kiyosaki-rol tobb helyen olvastam hogy total szemfenyveszto – mar ami a kis torteneteit erinti, tobben egyszeruen utananeztek a tenyeknek (csalad, melohelyek, eletkorulmenyek, iskolai vegzettseg), es kiderult hogy a multja tiszta kitalacio.

  ez nem azt jelenti hogy a tanacsai jok vagy rosszak, mindenesetre en kerulom, mert nehezemre esne kiszurni hogy mi az igaz es mi az amit csak ugy kiagyal magatol. az biztosnak tunik szamomra hogy o nem a sikeres befekteteseibol el szoval nekem ne adjon tanacsot.

  a tobbi dologban messzemenokig egyetertek veled. az egesz olvasas es szovegertelmezes, ez a ket dolog a magia.

  fiatalon penz vs idosen penz:
  sohasem ereztem egy pillanatig sem hogy pont arra az osszegre van szuksegem amit befektetek. nem erzem egyaltalan hogy pont attol az osszegtol csokkent az eletszinvonalam amit felreteszek es nem mondjuk a szamlak miatt amiket vallalatoknak adok ugynevezett szolgaltatasokert amiktol amugy nem vagyok elragadtatva es amibol az igazgatoi tanacs audit vasarol maganak, mert ugy sincs miert aggodniuk hiszen nincs igazi piaci verseny.

  szerintem az eleg nevetseges velemeny hogy 4/5/6/70 ev felett mar nem lehet ugysem elvezni az eletet, minek a penz, koltsd el amig fiatal vagy. en azt gondolom hogy szep egyenletesen kifacsarom az osszes elvezetet a kesobbi eletembol is, meghozza egy igencsak fiatal es eleteros korban megejtett visszavonulast kovetoen.

 147. G. Márk

  P.Zoltán: az csak egy rendszer a sok közül, én is csináéltam pár hónapig, abba is hagytam pont azért amit leírtál. Nem tudtam vele azonosulni. De van ami jó az mlm-ből. Van ami jó a tőzsdéből, ingatlanból, rengeteg mindenből. Csak ki kell válogatni, melyik áll személyre szabottan.

  Lao Ce: nem tudom mi nem igaz Kiyosaki bácsi életéből, én is ismerek sok olyat, aki tudja a frankót mindenkivel kapcsolatban, azok pont most is sosrozatot néznek a tv-ben :D
  Mindenesetre a lényeg a gondolkodásmódja, hogy az emberek tudatosan próbáljaak meg élni, ne az árral sodródni. Ezzel nekem rengeteget adott, másoknak is.
  Egy biztos: minden a fejekben dől el.

  Üdv,
  Márk

 148. bugsy

  Nem tudom, megfigyeltétek-e már, hogy a legális meggazdagodást eredményező megoldások 99%-át MLM szervezők és biztosítási ügynökök (alkuszok) ajánlják?

  Tele van velük és az ajánlataikkal az ország, de ennek ellenére mégis milyen kevés ember gazdagodott meg ezen módszerek valamelyikével – ez több, mint beszédes tény!

  Sajnos balga az ember, és egy tehetséges rábeszélőgép hamar elkábítja a könnyű és legális pénzszerzés vonzó álomképével – azt látom, ez zajlik ezen a weblapon is.

  Ébresztő, emberek!
  Semmilyen befektetési módszer nem gyarapítja komoly vagyonná a keservesen kinyögött havi néhányezres megtakarításainkat!
  Az itt többször emlegetett unit-linked típusú befektetések (amelyek valójában biztosítások!) esetében az ügynökök kedvelt érve az, hogy maga a befektető mozgathatja a megtakarításait a legkedvezőbb hozamot igérő pénzügyi alapokba, amely szerencsés esetben valóban komoly nyereséget eredményezhet.
  Hangsúlyozom: SZERENCSÉS ESETBEN!
  Ugyanis az ilyen típusú befektetés lehetséges magas hozama magas pénzügyi kockázatot is rejt – erről előszeretettel feledkeznek meg a tisztelt “befektetési tanácsadók”.

  Miért tartja mégis ennyire magát a bérből megvalósítható legális meggazdagodás mítosza?

  Csupán azért, mert az MLM szervezőinek és a biztosításokkal foglalkozó ügynököknek elemi érdeke fűződik ehhez, és mint említettem, a hiszékeny laikus pedig beszopja.
  Újra és újra…

 149. Török Éva

  Tisztelt hozzászólók!

  Én 27 éves vagyok és védőnőként dolgozom jelenleg több iskolában,havi potom 100 ezer forintért.Egyfolytában valamiféle vállalkozáson gondolkodom,de sajnos eddig valamirevaló ötletem sem született.Jelenleg rendelkezem egy kisebb tőkével(2 millió),amit nagyon szeretnék gyarapítani,de sajnos el kell mondanom,hogy mivel Budapesten élek(ahol alapjáratban sem könnyű megélni)nem vagyok könnyű helyzetben a “konkurenciavállalkozások” miatt.Hozzá kell tennem,hogy kellő kitartással és szívóssággal rendelkezem.Azon is gondolkoztam már,hogy úgymond tőketársa(t)kat kellene keresnem,akivel vagy akikkel közösen össze lehetne hozni valamit,amivel mindannyian jól járnánk.Egyfolytában azzal szembesülök,hogy mindent meg lehet kapni,mindenhez hozzá lehet jutni itt Pesten.Labdába sem rúghatok úgymond a vállalkozás területén.Sajnos ötletszegény vagyok.Szeretnék tenni,mert van jövőképem és ambícióban sincs hiány.A kezdő lökés egy olyan ötlet lehetne,ami még nem elterjedt Magyarországon.Egy teljesen új dolog.Vagy koncepció.Ha esetleg olvasná valaki,aki szintén rendelkezik kisebb vagy akár nagyobb tőkével és szívesen társulna,esetleg van ötlete,de megvalósításához szükséges pénzzel nem rendelkezik az írjon az alábbi címre:evatorok79@gmail.com Csak megbízható emberek írjanak,ügynökök,léhűtők,ingyenélők kíméljenek!
  Üdv:É

 150. Pénzügyi tanácsadó

  Éva!

  Szerintem mindenféleképpen valami olyan vállalkozást kellene kitalálnod amely GAP a piaci területen. Ha X dologra lenne kereslet de még nincs ilyen szolgáltatás a piacon, s ezt az ígényt Te kitudnád elégíteni akkor nyert ügyet van. Persze az egyik ember másolja a másikról a dolgokat . . . szóval arra számíthatsz, hogy ha meg is találod ezt a szűz területet, nagyon nagyon rá kell majd hajtanod, hogy amit elkezdtél abban Te is maradj a legjobb. Szerintem egy komolyabb vállalkozás elindításához 2 millió ft nem elég :(
  Ha vannak jó kapcsolataid és tudsz terjedni szerintem 5 – 6 millió ft tőkével már eltudnál indúlni. Egyébként most, hogy forgatod a 2 millád? Csak áll?

 151. Erika

  Sziasztok!
  Mint mobilbankár másodállásban, akinek min. legalább havi 100 ezer forintos mozgás van a bankszámláján annak ajánlom hogy a Raiffeisen Banknál nyisson bankszámlát és kérjen hozzá hozamfokozó szolgáltatást (399Ft/hó a díja). Minden nap éjfélkor befektetésre kerül a számládonlévő összeg (látraszóló bankbetétbe és állampapirba). És az egyenleged – befektetett is – szabadon felhasználható. Tehát ez nem olyan befektetés hogy lekötöd és hónapokig nem nyúlhatsz hozzá és sávos látraszóló kamata van. Negyedévenként veheted ki a hozamot ha szeretnéd. Tavalyi hozam: 6,1% Gyakorlatilag kockázatmentes.
  Ha valakinek segíthetek ebben irjon: stella01@tvnetwork.hu

 152. Befektetés

  Mostanra sikerült elolvasnom ezt a cikket, eddig csak Évinek írtam gyorsan. Azt hiszem elég hamar rájöttem, hogy többet kell berakni a bankszámlára mint onnan kivenni ;) Ahogy a cikk írója sem, úgy én sem értem, hogy lehetnek az emberek ennyire eszementek :( Tényleg szinte egész életüket végig dolgozzák, elviselik a főnökeiket és utána a nagy nehezen megkeresett pénzükkel nem csinálnak semmit, csak bankban tartják, s ahogy a cikk is írja, a lekötött betétek egy bankban mindig is az infláció után fognak cammogni. Azaz ezeknek a szerencsétlen emberekben a pénze csak fogy és fogy és akkor való igaz, jönnek még a hülye reklámok ;) Mondjuk aki a reklámok szerint éli az életét az is megérdemli. “Akció a készlet erejéig” felesleges rá figyelni. Ez olyan mint MP3 lejátszó amit a barinőm vett magának 10,000 Ft -ért (valami Lenco 1 Gb), akkor is azt mondták a készlet erejéig.
  Kihagytam a vásárlást, nem volt épp időm a boltba rohanni és elcseszni 10,000 Ft -ot :) Nagy cucc, 2 hónapra rá, megvettem egy márkásabban (ezüst színnel, 1 Gb) 5,900 Ft -ért, töltővel együtt volt 7,000 Ft. Mondjuk a sok hülye reklámokban ha okos ember figyeli, akkor van valami jó is. A cégek a kacatjaikkal versenyeznek egymással, így logikailag kikövetkezhető, hogy infláció ide vagy oda, de ha versenyképességét megakarja tartani, úgy is valamelyik cég lejjebb fogja vinni az árat.
  Szóval az én meglátásom szerint is az emberek többsége, nem szeret befektetni mert félti a pénzét, ugyanakkor a reklámok hatására elszórja azt. S még a skót zsugoriak is szórják mert ülnek a bankban a pénzükön.

  Erika, mi ez a reklám itt a Ráfázol bankkal? ;)

 153. Kianek Tamás

  Költs kevesebbet, mint keresel.
  Sosem késő elkezdeni. Bár magam 6 évesen raktam félre a nagyimtól kapott 5 Ft-os fagyipénzt, de később ebből alapítottam az iskolai újságüzletemet (Kisdobos, Pajtás). 12 évesen iskolaboltot üzemeltettem. 17 évesen bekapcsolódtam a magyar részvénykibocsátásokba. 19 évesen földekt kezdtem vásárolni. Közben elvégeztem a Közgázt, hogy hátha valamit megtudok ott. A legfontosabbat nem tanították: költs kevesebbet, mint keresel. Az egyetemen azt mondták több pénzt kell keresni-jobb állás stb. Igen, megpróbáltam alkalmazottként dolgozni én is, mint a többi évfolyamtársam; de 2-3 év alatt rájöttem: igen évről-évre növekszik a keresetem, de már nem foglalkozom a tőkém dolgoztatásával: felmondtam. Otthagytam egy nagyon jól fizető állást és folytattam ott ahol 20 évesen abbahagytam. Mit látok most 30 évesen: évfolyamtársak lépnek előre a ranglétrán, komoly fizetéseket kapnak – de a legtöbben azt mind megeszik (sport autó, telek, nagy ház, drága utazások). Így egyet érnek el egész életükben ronccsá dolgozzák magukat, hogy fizetni tudják a hiteleket. Amit ajánlani szoktam, ha 10.000,- Ft-od van vegyél 1 db részvényt – azt követően figyeled az árfolyamát és olvasni fogod a kapcsolódó híreket – tanulsz. Ha már 200.000,- Ft-od van, vegyél garázst – add ki; tanuld meg milyen a pénzt dolgoztatni. Lassú a folyamat, de mihez nem kell idő? Miből lehet 10.000,- Ft-od? Egy hónapig főzz otthon krumpli paprikást! Miből lehet 200e Ft-od? Nincs TV-éd! Lemondani, hogy legyen mit befektetned!
  Örültem, mikor ezt a mondatot olvastam itt a http://www.tothandras.hu-n. Régi nagy igazság, mégis kevesen fogadják meg. Költs kevesebbet, mint keresel!

 154. Laci

  András “köztudottan” UL megoldásokat kínál ügyfeleinek. Mivel én is egy UL fogyasztó vagyok, gondolom a pártatlanság jegyében leírom 7,5 év UL tapasztalatát mint fogyasztó.

  1. 1999. évben indítottam a terméket, 1 évvel a hírhedt 1998 augusztusi események után. Óvatos duhajként vegyes alapba vágtam bele, persze akkor az allokáció még nem volt ennyire nehz döntés, volt három alap, aztán választhattál. Kineveztem magam közepes kockázat vállalónak, és választottam. Évi egyszeri díjfizetést választottam a költségek csökkentése miatt.

  2. Várhatóan összességében jó üzletet kötöttem, de ez az én esetemben a biztosítás hátralevő 2,5 évére már nem lesz igaz. Miért is?

  3. 1999-2006 között igénybe vehettem évi 20-30% adókedvezményt, ez meg fog szünni 2007-től. Hálistennek 3,4 millánál több az éves bruttó.

  4. A biztosító a 8. évi (2006) befizetett díjam 11,44%-át vonta le ún kezdeti egység elvonás, kezelési költség, vételi/eladási árkülönbözet címén. Szándékosan nem az első éveket írom ide, de visszanéztem, az arány évek óta kb ennyi.

  Ha nincs adókedvezmény, a biztosítás hozama nem termeli ki ezt a költséget.

  5. A hozam egyébként semmiben sem különbözik a banki alapkezelők által nyújtott hozamtól, főleg úgy, hogy itt is ott is levonnak 1,5-2%-ot alapkezelői díjként ami beépül az “árakba”. Van tapasztalatom banki alapkezelővel is, méghozzá pozitív.

  6. A kamatadó mentességgel 11,44% költséget nem lehet visszahozni, a hátralevő 3-2-1 év alatt alig jön majd belőle vissza.

  Döntöttem. Az én esetemben a UL nem jó megoldás a jövőre, újat már nem indítok. Nyugdíjcélra ott a NYESZ, egyébként minimum 10 évre én már nem teszek félre, mert a likvidiás oltárán nagy lenne az áldozat.

  7. Azért van egy-két célcsoport, ahol még kiváló megoldás a UL. András jól érzi a vállalkozókat, akik mostanság 131ezer után adóznak, és éves SZJA alapjuk még épp benne van az adókedvezményes sávban. Nekik megéri, már ha a pénzügyminisztériumi 10 éves kockázatot felvállalják (mármint 10 év alatt az adókedvezménnyel még bármi megtörténhet).

  A bérből-fizetésből élők esetében nagyon szűk az a 200-250 ezer brutós réteg aki képes és hajlandó így takarékoskodni.

  Üdvözletem
  Laci

  3. 7 év

 155. Zoli

  Nem bírom ki, hogy ne szóljak hozzá, mert sokan szinte reménytelennek látják, hogy valamirevaló tartalékot képezzenek. ELSŐ LÉPÉSként vegyél meg egy Heti Világgazdaságot és egy Napi Gazdaságot (kb 500 ft). Teljesen egyetértek Tamással, vegyél részvényt, még akkor is ha csak pár tízezred van – keress olcsó brókercéget, hogy a kis pénzt is megérje befektetni. Először nagyvállalatok papírjából (MOL, OTP, Richter, Egis, Matáv) vegyél, mert ezek viszonylag biztonságosabbak mint a kicsik. Művelődj, olvass kötvényekkel, részvényekkel, pénzüggyel foglalkozó könyveket, cikkeket. Kezdj el megvenni egy-egy gazdasági újságot (HVG, Napi Gazdaság, Világgazdaság), igaz hogy ez mind megvan a neten is, de kezdőként egydarabban rendszerezve látod majd a dolgokat. Néhány hét múlva elkezd (valószínűleg) komolyabban érdekelni a dolog. Elkezd foglalkoztatni más is mint az értékpapírok (pl: ingatlan, de ettől még messzebb vagy). Elkezded követni a gazdasági híreket, egy-két dolgot megértesz. Lehet, hogy a részvények amiket vettél nem hoznak azonnali hasznot, az is lehet, hogy veszteségben leszel: nem baj, a lényeg, hogy figyelj és okosodj. Ha időközben sikerült összegyűjteni megint néhány tízezer ft-t akár több hónap alatt, vegyél újabb részvényeket. Észre fogsz venni összefüggéseket – ha kezdetben nem is, majd az újságok felhívják rá a figyelmed. Előbb – utóbb VÉLEMÉNYed lesz arról, hogy éppen mit érdemes venni, mit érdemes eladni.

  Kedvcsinálóként: 1992-ben a tőzsdeindex 1.000 pontról indult. Tegnap 26.845-n zárt. OTP részvényt 1995-ben 1.200 Ft-ért vehettél, azóta minden régi OTP részvényedért 10 új OTP részvényt kaptál aminek darabja 9.700 Ft (Tehát az eredeti 1.200 Ft-ból mára 97.000 lett). A MOL 1996-ban 990 Ft-ról indult, ma 24.830. Ja és persze osztalékot is szoktak fizetni a részvények. Jómagam 1994-ben kezdtem 300.000 kölcsönft-tal, az első két nagy hullámról sajnos lemaradtam. 1995-1996-1997 folyamán viszont a kis pénzecskémet sikerült __HatSzáz__szorosára hízlalni. 1998-ban majdnem elveszítettem a tőke 95%-át, majd 2001-re sikerült visszahoznom. Ilyen nagy nyereség/veszteség már valószínűleg nem lesz, de megéri, a banki kamat többszörösét (megkockáztatom sokszorosát) lehet megnyerni. Minél fiatalabb vagy, annál inkább érdemes belekezdeni, de kezdetben csak a SAJÁT pénzedből vegyél részvényt, ha veszítesz nem probléma majd remélhetőleg visszajön. Ha közel vagy a nyugdíjhoz akkor már sokkal kockázatosabb a dolog, egy nagyobb visszaesés már érzékenyen érintene. Amit meg kell érteni az a kamatos kamat csodája: ha 4 év alatt – mondjuk – megduplázod a pénzed, a következő 4 évben már 4x majd 8x, 16x, 32x stb pénzed lesz. Egy idő után eljuthatsz oda, hogy már nem is kell a befektetésedhez hozzárakni, sőt csipegethetsz is belőle. A végcél: simán az osztalékból európai módon élni ;-) Kezdj hozzá még hétfőn, legalább a két újságot vedd meg. Sok szerencsét!!!!

 156. bg

  Zolinal a pont!
  Az elso bekezdest ajanlott 2-3szor elolvasni!
  En is valahogy hasonloan kezdtem…

 157. Atlantis19

  Üdv mindenkinek!
  Van 10 000Eurom, amire valószínűleg még egy jó ideig nem lesz szükségem.Szerintetek mibe fektessem be? /nem akarom ,hogy a kispárnában porosodjon…/

 158. Lui

  Nekem csak egy bajom van a pénzügyi befektetésekkel. Mindenki elfelejti az eredeti célját, mondjuk azt hogy boldog legyen.
  Szerintem az emberek NEM 20 év múlva akarnak boldogok lenni, márpedig a jelenlegi befektetések miről szólnak az átlagembereknek?
  Minimum havi 10- 20e Ft-ot rakj félre, az amúgy is kevés pénzedből, és 20 év múlva egy 25 nm-es lakást tudsz venni az árából, ez ugye egy jelenlegi számítás ingatlanárak növekedéséből, mivel jelenleg egy ilyen 10 millió Ft Bp-en, és ugye fentebb 24 milliót írtak 20 évre.

  Szóval, tegyük fel belevág valaki egy ilyenbe, a felének 20 éven belül minimum lesz szüksége erre a pénzre valami hirtelen jött dolog miatt, ezért kiszállnak veszteséggel. (kevesebb pénzt kapnak, mintha havi kamatoskamattal csak 5%-ra kötnék le, ezt értem ez alatt)
  Aki végigcsinálja, az pedig megkapja a kis lakás árát kb.
  Én ezt bocsánat, de nem tartom semmilyen féle anyagi előrelépésnek, most lehet hogy sokan haragudni fogtok rám, de szerintem az az igazság.(És ez nem is lehet boldogság)

  Amit mondani akarok, az az, hogy az embereknek szerintem pénzre van szükségük, majd ha pedig van pénzük, pénzügyi befektetésekre.

  Egyébként befektetni lehet nem csak pénzt, hanem munkát is egy vállalkozásba mondjuk, amit kis pénzzel el lehet indítani, ilyen az internet pl., de van sok más is.

  Minden esetre, akik az államot hibáztatják saját anyagi problémájuk miatt, azok sosem lesznek gazdagok, mert nem a megoldásra megy el az idejük, hanem a sopánkodásra.

  A lényeg, hogy mindenkinek igaza van!!

  Ha azt mondod, hogy nincs lehetőséged, akkor igazad van, mert így van!

  Ha azt gondolod, lehetsz gazdag, akkor úgy van!

  A Saját gondolkodásod szab korlátot lehetőségeidnek!

  “Az emberek életük első felében feláldozzák egészségüket a pénzért, a második felében pedig minden pénzt megadnak az egészségért”
  Ezt Voltaire mondta, érdemes belegondolni, akár ez is lehet az a váratlan tényező, az a havi 10 000 Ft lehet hogy jobb lenne az egészségünkre.

 159. amator65

  Lui

  Ez egy MLM-es hozzászólás volt, ugye?

 160. Lui

  Szerintem nem csak az MLMben van lehetőség, sok mindent lehet ott is tanulni.
  A lényeg hogy érdemes több lábon állni, a befektetések is nagyon jók, vállalkozásokban is van pénz, viszont a fő probléma igazából az , hogy az emberek nem hajlandóak a gazdagság árát megfizetni.
  Mindenki ingyen akar meggazdagodni, vagyis adott tényezők változtatása nélkül. Ilyen dolgok miatt működhet egy ingyen adok autót reklámért cég, stb…
  Van vállakozásom is több is, sok problémával találkozok, kevesebb a szabadidőm, de ez az ára annak, hogy sokkal több mindenem van mint a barátaimnak.
  Én nem hiszek a 20 évben sajna, meg hogy majd akkor milyen jó lesz, ehhez nem tudom elképzelni az életem fiatalkori 20 évét, hogy napi 12 órés gürcöléssel elmegy. Ma egy állás sem biztos.MLM -el sincs semmi baj, elég nagy cégek csinálják, Fundamenta (állami pénzen ugye), IBM, Amazon stb. Több barátom keres ezekből százezreket mellékállásban, és ehhez tényleg nem kell sok tőke befektetés, munka viszont annál több, na ez a nehéz.

  A Tv a legnagyobb pénzlopó, tegnap barátnőm nézte, és én is leragadtam sajnos, pedig lett volna mit tennem, amiből pénz jön.

 161. Tomi

  Látom Lui olvasol Brian Tracy-től…

 162. ojg

  nem hiszem el, hogy nem tudtok választani. hozam, garancia,
  akár adókedvezménnyel.keressetek. válaszolok.

 163. Elis

  Sziasztok!Véletlenül kerültem erre a lapra, egy nyereménysorsolás eredményét kerestem valakinek. Sok okos dolgot olvastam. 26 éves vagyok,olyan családból, ahol pénzügyi intelligenciát nem örököltem, szüleim a lakásukat kifizették már, de hitelt, hitelre halmoznak a plusz kiadások fedezésére(autórészlet,egyéb plusz kiadások,stb)
  Én még nem vagyok gazdag, de tudom, hogy jó úton járok. Leírom röviden, eddig mit tettem a pénzügyeim érdekében:,érettségi óta dolgozok,akkor40-50 e körül kerestem, 13.havi fizetéssel kb 70 ezer volt akkor a legtöbb, amit kézhez kaptam. Ennek nagy része elment létfenntartásra:ruházkodásra, élelmiszerre, stb. Akkor már találkoztam egy MLMcéggel, aminek rendszeresen jártam a képzéseire, ott olvastam egy könyvben, hogy a 10%-át tegyem félre befektetésekre, 10%-ot adakozzak(mert ha a kicsiből nem tudok, a nagy pénzből sem fogok),és 10%-ot fordítsak vissza a vállalkozás, saját magam fejlesztésére. Ezt akkor vettem komolyan, amikor már havi 80-90ezret kerestem, lakáskasszába fizettem havi 9000-ret 2 évig, utána ezt megszünttetem, mert a lakáskassza honlapján volt egy táblázat, ami alapján kiderült, nem sokkal lenne előnyösebb a havi törlesztője egy lakásnak,csak azért mert ott tartom a pénzem, csak a hitel felvételét gyorsítaná meg, a saját tőkeként. Utána egy munka kapcsán találkoztam másfajta lehetőséggel,20éves futamidejű életbiztosítást kötöttem, amit beleszámítanak majd a törlesztőrészletbe, így kevesebb ideig kell majd fizetnem(pl.nem 20 évig, hanem 16-ig, mert közben a részvényeim kamatoznak), a plusz 4 évig fizetett összeget pedig másra fordíthatom majd. Még ebből sem leszek gazdag.Még nem dolgoztam az MLM-es munkában komolyan,de mindig reményt adott, hogy van egy lehetőségem és sosem függtem egyeteln munkahelytől sem. Az, hogy nem dolgoztam komolyan, csak rajtam múlott, a halogatáson, a célra való összpontosítás hiányán,de látom, hogy aki kitartóan dolgozik az MLM-ben, az kereshet annyit mellékállásban, ,amennyit szeretne(akkor is, ha nem született gazdagnak). Ha nincs félretenni való pénze, megkeresheti azt a 20-30ezret,amit 20 év múlva (a gyereke taníttatására, esküvőjére, nyugdíjkiegészítésre fordíthat és amiből lesz 10-15 millió adóvisszatérítésekkel együtt), de ha nincs 20 éve már erre,elköltheti rögtön, amit megkeres és ha kitartó annyit lehet megkeresni, amennyit csak szeretne(százezrek, milliók,de ehhez változni kell, fejlődni, sokan ezért hagyják abba,mert ez a legnehezebb magunkat megváltoztatni, könnyebb a tévét nézni és panaszkodni) A megtekarítások akkor is fontosak,ha valaki sok pénzt keres, bebiztosítani a jövőt.
  Szakértők szerint,aki a kevés pénzét nem tudja beosztani, az a sokat sem fogja, ezért fejleszteni kell magunkat,a pénzügyi intelligenciánkat, nyitottnak lenni minden információra és a mások hibájából tanulni.Ezért is jó ez az oldal. Ha kicsit össze-vissza is írtam, a lényeg a tanulás és a kitartás, az önfegyelem -főleg, ha valaki kis pénzből takarékoskodik.
  Nincs hely mindent részletezni, remélem segítek választ adni a történetemmel azoknak, akik nem tudják, kis pénzből hogy spóroljanak.

 164. Elis

  Még annyit Lui hozzászólásához!

  Szerintem is megéri az egészségünkbe fektetni. Én havi 6000-ret költök kb. bio vitamin koncentrátumokra, mert hiába lennék gazdag, ha azt nem tudnám majd sokáig élvezni!
  Tervezem még jó minőségű víztisztító vásárlását is. Orvosok szerint a betegek 80 %-a nem lenne beteg, ha meginna 2l tiszta vizet,NEM koszos csapvizet.

  Mindenkinek jó egészséget és jó utat a meggazdagodás felé!
  És ne felejtsük, nem csak a földön kell gyűjteni, adakozzunk is a megkeresett javakból!

 165. xy

  ….

 166. szandreka

  Tisztelet mindenkinek!
  Kérem, hogy nekem senki se segítsen, mert egyszerűen csak hülye vagyok. Nem akarok piszok gazdag lenni, nem akarok harminc évvel fiatalabb barátnőt, nem akarok acsarkodni a másik pártra, csupán “fehérek közt /egy/ európai/t/…” módon szeretnék a munkámból megélni. De addig, kedves ötletadók, értsétek meg NINCS negyven-hatvan száz rugóm beszállni a “nagy” üzletbe. Akár adnak árukészletet, akár nem. És ez nem hit, vagy kitartás kérdése, hanem az, hogy amink volt, mi marhák felzabáltuk!!! Aminek meg maradnia KELLETT, azt kifizettük a sárga csekkekre. Sok jó ötletet olvastam, de azt, hogy gyere el holnap nyolcra, csináld meg ezt-meg azt, és fizetnek érte ennyit-annyit, ilyet nem találtam. És tanulok szívesen, mind az 56 évemmel, de piszkosul nem kellek körömépítőnek sem. Tudom, ez nem népjóléti intézmény. De baromira tele van a nyári hócipőm,a jobbnál jobb ötletekkel, hittel, reménnyel, szeretettel. Milyen kár, hogy nem tudom hasznosítani őket!

 167. Soósné Rédl Éva

  Minden hozzászólást elolvastam és azt látom, hogy rengeteg profi van közöüttük, mégha nem is hivatásos befektetési tanácsadók. Az embert az élet is kiművelheti… Igy tehát én arra kérek Mindenkit, hogy aki tud segitsen, adjon tanácsot, nagy bajban vagyok! Van egy 2001-ben épült házam a Balatontól 2.5 km-re egy faluban. Sajnos osztatlan közös telken van a szomszéddal, neki is, nekem is 518 m2-en van a házunk, kerités is van köztünk. Hat éve nem tudom eladni, mert a szomszéd nem járul hozzá a tulajdonjog rendezéséhet, társasházzá se akar alakulni azzal a felkiáltással, hogy nincs jelentősége a dolognak és neki amugy is megfelel igy. Nagyon kevés a nyugdijam, egy pert is képtelen lennék megfinanszírozni. Ettől a helyzettől menekülni szeretnék, valamilyen módon pénzt “kivenni” a házból, de kiadni nem akarom, mert féltem./a háztól 160 km-re élek, tehát felügyelni sem tudnám a lakókat/ Ugy tudom a Hild-féle járadék, az OTP-s és a Földhivatali se jutott még el kisebb településekre, igy ez sem járható ut. Olyan tőkém /kb.ll-l2 m/Ft/ van a házban, ami nem mozdítható, legalábbis én nem találok erre módszert. Az Önök okosságára, érzékenységére támaszkodom és bízom abban, hogy a megoldás Önöktől fog megérkezni. Idős koromra tekintettel egy picit szeretnék még élni, hiszen egész életemet a lemondás és küzdés határozta meg. Szeretném élvezni azt a pénzt, amit ebből a házból lehetne kivenni. Kérem, hogy az alábbi e-mail cimen keressen meg az, aki közelebb visz a megoldáshoz: hastalavista@citromail.hu. Köszönöm és várom tanácsaikat. Üdvözlettel: Éva

 168. Szikszai Ilka

  Igen ,jó lenne eltenni a kevésből, de nem lehet! Én nem tudok! Talán a kommunizmusban lehetett volna. Csak fiatal voltam, és nem gondoltam rá. Egyébiránt igaza van! Aki tud, tegyen el, és kb. 20 év múlva beindíthat egy menő vállakozást, csak addigra belerokkan!

 169. Judit

  A legjobb befektetés a TUDÁS. Soha nem hittem volna el, ha maga nem tapasztalom meg.
  Tanulságként írom le ezeket: 14 évig voltam vállalkozó, mindenem megvolt amit AZ EMBER EGY ÉLETBEN ELÉRHET, csak boldog nem voltam és időm nem volt semmire. Nem részletezem miként, ennek egyszer vége lett mikor szültem két válás után egy gyermeket. Mindenem elveszítettem, még az önbecsülésemet is. Sajnos a “leszarom pénzem” csak addig tartott, míg a babaklengyét megvettem és aztán jött a feketeleves: két gyermek albérletben gyesből egyedül.
  Nem volt más csak hitem, igen HITEM. A gondolatnak teremtő ereje van. Kértem az Istent, hogyha megáldott egy kisgyermekkel adjon hozzá “legelőt” is, hogy fel tudjam nevelni. Kértem olyat adjon, hogy itthon végezhessem, kértem annyit adjon mint ahol ketten keresik a kenyeret a családnak. Gazdagon adott, ezt mind megkaptam. Vágytam rá, kértem, hitem benne és adatott. Két munkakört látok el itthon a gyerekek mellett szabad időbeosztással, és tán többet is keresek egyedül – a sok nélkülözés után – amit két felnőtt teremt meg egy teljes családban. Mi kellett hozzá? Hit, vágyakozás, és tudás. Most a 14 év kemény munkájának tapasztalatából élek meg, fele annyi munkával és stresszel, ésszel. A dolgokat nem akarni kell, hanem hagyni, nyitott szemmel és szívvel élni és felismerni a lehetőséget és azt utána megköszönni annak akitől való.

 170. Ági

  Sziasztok!
  Én érdeklődni szeretnék,hogy mi kell ahoz hogy valaki el tudjon kezdeni tőzsdézni?Mennyi pénzre van szükség kezdetben.Igaz nincs sok félrerakott pénzem,és még az ár is húz,de én már belefáradtam,a napról-naprai munkába a semmiért.Elég-e kezdetben egy kevés pénz,és egy jó bróker?

 171. NorBEE

  Ági!!!

  a tőzsdézéshez szerintem türelem, higgadtság és az új információkra való gyors reagálás szükséges…

  no és a megérzések:))

  legyan az női vagy hatodik…

  vagy éppen olyan belső, mások számára ismeretlen információ, amit kamatoztatni lehet…

  ja és olyan pénz is kell hozzá, amire épp nincs égetően szükséged…

  amúgy nem vagyok valami nagy véleménnyel a brókerekről…

 172. ZSuzsa

  Judit! Nagyon örülök,hogy így alakult a helyzeted. Mik azok a munkák amit otthonról eltudsz végezni. Nagyon érdekelne.Jó lenne nekem is ilyen stresszmentes munka.üdv Zsuzsa

 173. Feri

  Üdv mindenkinek!

  Nemrég bukkantam erre az oldalra, de nagyon jónak találom!!! Főleg ezeket a fórumokat, ahol normálisan mindenki elmondja a véleményét a dolgokról!

  Akkor most jövök én! :)

  Röviden pozicionálom magam: 12 évig jól menő vállalkozó voltam. (Bárcsak akkor találkoztam volna a mostani énemmel!) Az unióba lépésünk után nekem sajnos csak rosszabb lett. :( Egy ideig még bíztam benne, hogy újra talpraáll a cégem, de idén bekellett látnom, hogy felkell adnom. 2 év döglődés után, elkellett fogadnom, hogy a versenypiac annyira kemény lett, hogy elnyomtak, megöltek engem azon a piacon, ahol eddig vidáman és fényesen mozogtam.

  De nem adtam fel és egy ideje profilt, életvitelt váltottam. Elkezdtem tanulni (32 évesen) és egy új vállalkozást hoztam létre egy független pénzügyi tanácsadó cégnél. Itt rengeteg pénzügyi információhoz jutottam, ami néha többet ér a pénznél! A dolgok miértjét, az üzlet menetét, mindent értek, de mivel jutalékos rendszer van, egyelőre nem indult be a dolog. :( Bevallom pár hónapig nem is foglalkoztam a dologgal nagyon, mivel rengeteg egyébb bajom is volt, de nem adtam fel, csináltam. Nem sok sikerrel! Egy ideje most csak ezzel foglalkozom, és sokkal jobb a hozzáállásom is és jönnek a kis sikerélmények is lassan. De ami néha még mindig elveszi a kedvem ettől az egésztől, az sajnos az átlag magyar emberek pénzügyi világhoz való hozzáállása, szkepticizmusa, bizalmatlansága. :( Én az üzleti tárgyalásaim alatt csak megmutatom neki a helyes utat, de a döntés rajtuk áll. Élnek-e vele vagy sem. De a sok negatív hozzáállás miatt az én lelkesedésem is soxor alább hagy, így még az időpont egyeztetéseket se csinálom rendesen. De nem adon fel, mert bízom magamban és abban is, amit képviselek ennél a cégnél! :)

  Bocsi, ha valakit untattam a kis beírásommal, de ez kikívánkozott! Szakmai dolgokhoz én itt most nem szólnék hozzá, mivel én ezekkel tisztában vagyok, ezeket tanulom több, mint fél éve. Csak az lett volna a célom ezzel a beírással, hogy nem kell minket pénzügyi tanácsadókat se lenézni, se irigykedni ránk, mivel a mi munkánk is nagyon összetett, rengeteg lemondással jár, sok tanulással, sok türelmet és kitartást igényel és olyan, mint egy befektetés: csak picit később tudsz belőle profitálni. :) Nem azonnal!

  Üdv: Feri

 174. Tonyo

  Csatlakozom az előttem szólóhoz szintén hasonló elményekkel “gazdagodom” de a kitartás meghozza a gyümölcsét.Akkor meg jönnek majd a beszólások hogy neki könnyű de ha mondom, hogy dolgozni kell itt is az má nem kóser.A legtöbb ember azt nézi hogy a másiknak miből van és nem azt,hogy neki hogy lessz jobb.(sült galamb effektus)Ha TE nem teszel valamit hogy jobb legyen neked más nem fog helyetted.

 175. Joker

  Sokszor hallom, hogy mindig annak van szerencséje, akinek egyébként is “jól megy”.
  Már rég megtanultam, hogy a szerencsére várni………lehet, de meddig?
  Már rég megtanultam, hogy nem azok véleménye és tapasztalata a fontos, akik elbuktak, hanem akik sikeresek. Sőt, még az sem biztos, hogy egy sikeres ember tudja, mitől sikeres.
  Olyan, hogy szerencse nem létezik. LEHETŐSÉG, ez a neve! Csak az okos ember tudja mit kezdjen vele, a buta ember pedig szemellenzővel közlekedik.
  Ami biztos, hogy számolni kell, a mosttal és a jővővel.
  Az szokott a leginkább felboszantani, ha egy közeli hozzámtartozomtól, azt hallom: majd lesz valahogy…
  Ezek aztán határozott emberek, komoly életcéllal!
  Hallok még olyanokat is (100-ból 99-szer), hogy én nem tudok félre tenni. Nem? Nem kell hiteleket felvenni!!! Nem kell alkohol, nem kell cigi, nem kell a rengeteg gyógyszer, és nem kell minden nap zabálni (mert ez a helyes kifejezés)! Egy előttem szóló azt írta, hogy lehet egy hónapig paprikás krumplin is élni. Ez kicsit szélsőséges, de lényegében egyet értek vele. Én inkább azt mondom, hogy nem kell három tányérral enni, mert ez csak a gyomrot terheli, pláne a pénztárcát! Én is kipróbáltam, lemondtam az édességekről, étel menyiségeimet a felére csökkentettem és láss csodát: 5kg-val lettem csak könnyebb, könnyebb mozogni és !!! spóróltam is! Persze kemény volt! Az első hónapban fárdékonyabb voltam, Hú ez aztán áldozat! Most pedig kevesebb étellel úgyanannyit birok, mint azelőtt. Jut eszembe: nehéz fizikai munkát végzek!
  Oldalakon keresztül tudnám sorolni a tapasztalataimat. A lényeg végülis az, hogy az emberek lusták szellemileg. Ők csak enni, aludni és xxx akarnak. Ja, és persze a kedvenc elfoglaltságuk: önsajnálat. A tudatlanság a népbetegség, csakhogy erre a gondolkodás a gyógymód, azt pedig nem lehet kapni. Az emberi mentalitás pedig azt mondja, hogy ami nem kerül pénze, arra nincs is szükség.

  Még egy apró történet:
  Egy időben házaltam. A termékről csak annyit, hogy használati cikk. A lényeg: Olcson adtam, de senki nem akarta venni. Mérgemben felemeltem az árát 5x-ére, és azt mondtam, hogy bizonyos berkegben most ez a trendi. Mit gondolnak, mi történt? Nyolcasával rendelték tőlem!
  Most kitérhetnék, a képmutatásra, de már nem akarok senkit a tapasztalataimmal untatni! Sok sikert mindenkinek!

 176. jozsef

  Sziasztok.Olvasva a hozzászólásokat észrevettem hogy a meggazdagodásról és az ezzel járó életmódról nem világít rá senki a lényegre:mi az ami az embert “gazdaggá teszi”?
  A legfontosabb a felfogás! erre születni kell,akarni kell!
  először is az embernek fel kell építenie magában egy bizonyos gondolkodásmódot ami egyáltalán lehetővé teszi a jómódot, ok-okozatban kell gondolkozni(pl.:ha kell nekem ez az üzlethelység vagy munka kell az építőipari vállalkozásomnak kit kérdezzek, kinek kell mit mondani vagy hol hirdessem magam)a kapcsolatokban van a kulcsszó és az embert körülvevő személyekben nameg a pozitív hozzáállásban.Lehet azt mondani rám hogy egy komolytalan fiatal vagyok (17éves) de megkérdezném az olvasókat melyikőjük foglalkozott ilyen kérdésekkel ennyi idős korukban. jelenleg tanuló vagyok és mellette hobbiszinten keresem a pénzt nem cipőre vagy telefonra mint a kortársaim. Már most törekszek a kapcsolatokra és kimerem jelenteni hogy némelyik olvasónak nem is lesznek olyan kapcsolatai mint nekem 17 évesen. Megkérdeztem egy pofátlanul gazdag cégtulajdonos barátomat hogy hogyan vitte el idáig mit csinált hogyan gondolkodott, és a válasza egyszerű volt: ezt akartam és feladtam érte az álmaimat és lásd most egy álom lett az életem.
  Én már rég feladtam az álmaimat és megteszek mindent a jövőmért. ezek egyszerű szavak ami felett az ember szeme átsuhan de ha jobban belegondolunk benne van a lényeg. Szivesen adok bárkinek tanácsot ilyen téren de előre vetítem hogy a gazdagság életmódváltással jár, de bárki számára elérhető. csak AKARNI kell és eleinte lemondani a jóléti életmódról. nem az számít hogy az ember hova születik vagy hogy milyen az anyagi háttere és a “pénzt csak pénzzel lehet csinálni”-t is el kell felejteni. Dönteni kell hogy télleg akarjuk-e és ha igen akkor filozofálás helyett cselekedni kell, mert csodák márpedig léteznek mert valójában egy üzleti téren tapasztalt ember számára ezek nem is csodák csak a reménytelen hétköznapi emberek gondolják annak.
  alapvetően az embereket 2 részre lehet osztani: főnök és beosztott a főnöknek egyre több lesz a beosztottnak pedig kevesebb. És ez nem az ember pillanatnyi anyagi helyzetétől függ hanem a gondolkodásmódjától, ugyanakkor azt is el kell fogadni hogy aki nem arra született abból nem is lesz soha “főnök”. Nem tagadom hogy a családom rendkívül jól áll anyagilag de én pénzt nem kapok tőlük még annyit se mint egy átlagos családban élő gyerek, fiatalabb koromban ezt átoknak gondoltam de már rádöbbentem hogy ez egy áldás számomra mert “nem halat adtak nekem hanem megtanítottak halászni”. Biztos vagyok benne hogy sok kritika fogja érni az irományomat de állok elébe. Ha ezt egy már sikeres üzletember olvassa el biztos vagyok benne hogy nem fogja kritizálni hanem egyet ért vele és az jut eszébe hogy jé, én is így kezdtem. aki most a top-on van álltalába mindenki a 0-ról kezdte és meg lehet nézni egyes emberek hova jutottak .Sok szerencsét mindenkinek a (meg)gazdagodáshoz!

 177. zoltan

  Ez a Jozsef 17éves létére nemis olyan hule gyerek

 178. hook

  nem hülye, de megvoltak a családi kapcsolatai-a kapcsolati tőke pedig mint tudjuk…ARANYAT ÉR! :)

 179. bg

  Jozsef!

  Kiraly vagy baratom, 17 evesen!
  Nem mindegy mit lat az ember a szuleitol.
  Azert az viszont nem igaz mindig, hogy a fonoknek mindig tobb lesz, az alkalmazottnak meg kevesebb.
  Mert nem mindegy hogy hol vagy fonok es hol alkalmazott!
  Jopar peldat tudnek mondani ahol az alkalmazott tobbet keres mint a fonokei. Bizonyam!
  Legalabb 5 ismerosomre igaz! Igaz ok valojaban nem is alkalmazottak, es ez a lenyeg.

  Ja es az informacios tarsadalom korat eljuk.
  Az igazi hatalom az informacio. HATALOM.

 180. másik József

  Jozsef!

  Komoly a gondolkodásod de szerintem magasra teszed a mércét(meggazdagodás). Nekem a kezdeti célom a passzív jövedelemből élés volt ezt kellett fejleszteni.
  Ha a gyereknek költőpénzt adnak a szülei azt bizony cipőre és kütyükre fogja költeni. De ha ingatlant kap aminek a bérleti díja őhozzá fut be vagy részvényt akkor nem pazarol hanem visszaforgat majd számolni kezd az inflációval is. már fiatalon megszokja az érzést felelősséget. Abból áll a felelőssége hogy ha pénzt kap vagy a szülőktől kapott tőkén ül meg bírja állni hogy nem költi hanem keresi a tőke helyét és csak a hozamot akarja költeni. Akit nem szoktatnak hozzá hogyan kell pénzzel bánni és nem kap a keze alá valamennyit amivel gazdálkodhat annak később kell majd megtanulni.
  Még egy: pár százmilliós vagyonnal rendelkező szülő ha nem kezd el időben átfolyatni ebből a gyerekeinek egyenletessé téve a családtagok vagyoni helyzetét nevetséges károk keletkeznek. Hirtelen halál esetén győzze fizetni az örökösödési illetéket a gyerek mert degressziós sávok szerint emelkedik az illeték mértéke…ha jól tudom 28M az első sáv(?) arról nem beszélve hogy nulláról kezdjen a csemete holott apuék eredményesek és a fiatal éveket állandó lemondással töltse.

 181. goldfish

  Józsefnek igaza van.
  Az AKARÁS a lényeg.
  Mit akarsz?
  A mások (munkaadó)céljaiért dolgozni vagy a saját céljaidért.
  Alkalmazattként lehet jól keresni de meggazdagodni csak vállalkozóként lehet.

 182. goldfish

  Ja, még pontosítanám Tóth úr 5 szavas okosságát:

  SZEREZZ TÖBB BEVÉTELT MINT AMENNYI KIADÁSOD VAN A NORMÁLIS ÉLETVITELEDHEZ.
  :)

 183. f

  Csodaszép történet. Még szebb lesz, ha a következő ilyet egy 13 éves írja. Majd utána egy 9 éves. Majd …
  Remélem a nagy tudatosság mellett ÉLNI nem felednek el azért. Én mindenesetre örülök, hogy 17 évesen a fő gondom az volt, hova menjünk focizni a barátokkal. Valahogy egészségesebbnek érzem. Bár a mai világban …. pfff

 184. orekka

  Kedves András,

  ha van kb. 2 mio Ft. olyan pénzem amihez évekig nem kell, nem szeretnék hozzányúlni, és még évek alatt is hozzá tudnék tenni, milyen befektetési formát javasol, aminek komolyabb hozama is van. Kockázattűrő képességem magas. Részvényt vegyek? Nyilt végű bef alap? Unit-linked?
  Köszönettel: o

 185. repcs

  Én 40 ezer forinttal kezdtem tőzsdézni. Nem nagy összeg, ennyi volt. Vettem rajta FHB részvényt , akkor vezették be. Sajnos? 9000 Ft-ért adtam el mikor még várhattam volna vele és 12000-ért adtam volna el. De így is 100%-ot nyertem. Aztán vettem OTP-t és kis haszonnal mindig eladtam, amikor lejjebb ment vettem, feljebb ment eladtam. Most 200 ezer befektetett jó magyar foritom 560 ezren áll.. Csak a példa kedvéért írtam le, hogy annyit fektessen be mindenki amennyit a otthoni büdzsé enegedi és nem kell azon izgulnia , hogy leesett az árfolyama a részvénynek. Türelem rózsát terem. Vagy csak szerencsém volt???

 186. kok

  József!

  Történetnek szép, de pár dolgot nem szabad elfelejteni:

  Az iskola és a való élet két különböző terület és márpedig abban, hogy míg az iskolában jó tanuló akarsz lenni, elég AKARNI megtanulni a témát és lefelelni 5-ösre, addig a való életben, hogy sikeres legyél nem elég AKARNI!
  Azt viszont jól látod, hogy a kapcsolat az a sikeresség egyik alappillére, a tőke és a tudás mellett, de ha oda jutsz, az egyetemen ezeket úgyis elmondják.

  A másik dolog, hogy most 2007-et írunk és nem 1989-et, amikor is ügye a rendszerváltás megtörtént és az azt követő években a nagy káoszban egy mezei vállalkozás beindításával is nagyokat lehetett kaszálni, akkoriban a változások során sok volt a munka, kevés a vállalkozás, ma meg épp fordított a helyzet, kevés a munka, sok a vállalkozás!
  Mára a lapok szét vannak osztva, akinek van annak több lesz, akinek nincs, annak meg marad a semmi! Illetve akinek kevés van (középosztály), az is szépen lecsúszik!
  Az energiaárak, megélhetés, megszorításokról ne is beszéljünk!
  Tehát nem szabad elfelejteni, hogy milyen az adott környeti lehetőség adott időben!

  A harmadik dolog, ha a való életben a sikeresség legfőbb alappillére a tőke nem lesz a birtokodban és a nulláról kell elindulnod, a mai környezetben, akkor lehet, hogy az egész életed rámegy arra, hogy az alapszükségleteidet elérd (családfenntartás, autó, lakás).

  És pénzt igenis pénzből lehet csinálni, de nem akármilyen pénzből, hanem olyan pénzből, ami az alapszükségleteiden felül létezik, ami effektíve nem kell semmire!

  De mindezek mellett azt okosan teszed, ha már most elkezdel megtakarításokat képezni és tudod is azt, hogy ezek lemondásokkal járnak, mivel a mai környezet ezt diktálja.
  Nekünk akkoriban 17 évesen nem kellett ilyeneken gondolkodnunk, mert az adott környezet más volt, nem volt úgy elanyagiasodva a világ mint ma.
  Az a mai világ ami látszat világ és a sok hitelnek köszönhetőan a jövőt látjuk magunk körül, a 20-30 évvel későbbi jövőt, nem úgy mint régen, amikor a kerités félig össze volt dőlve és omlott a vakolat a házról, de az legalább a valóság volt…, emberségesebb világ…

 187. i

  repcs!
  A kis összeg miatt nem nevetnek ki? Melyik cégnél lehet ilyen kicsiben variálni? számlanyitási/számlavezetési díj,ajánlattételi díj, levegővételi díj…elviszi a hozam nagyobbik felét.(?)
  Néhányszáz rugóval én is próbálkoznék max egy millio de attól tartok,h a kezelési költségek felemésztik a hozamot. Nagyobb összeget pedig nem teszek bizonytalanná.

 188. Joker

  József!
  Én örülök, hogy egyre több fiatal kezd el gondolkodni az anyagi jővőjén. Sajnos én olyan környezetben nőtem fel, ahol már alsó osztályban eldöntötték, hogy kiből mi lesz :(
  Én is 18 éves korom óta rakosgatok félre, de sajnos 4x voltam munkanélküli és ezalatt az idő alatt, el is fogyott a spórólt pénz :(
  Ma 33 éves vagyok. Kb. 6 éve tudok folyamatosan megint félre tenni, és egyre bátrabb (megfontoltan, nem pedig szerencsejátékos módjára) és nyitottabb vagyok. Biztos lesz, aki nem előszőr olvassa, de 2006 okt- 2007 okt-ig 1 millió Ft-tal nőtt a bankszámlámon levő összeg. Most biztos sokan modják, hogy egy év alatt az semmi. DE ÉN 92000 Ft-t keresek!!! nincs mellékállásom! Számoljanak! 1 000 000 / 12 =83 333 Ft Ráadásul albérletben lakom és senki nem támogat.
  Csak annyit akarok ezzel mondani, hogy hajrá József(ek)! Nincs lehetetlen!
  Sok sikert!

 189. Frank Fasska

  Kedves joker! Lenyomoznak, és kimegy hozzád az apeh és elkeni a szádat.

 190. 38 éves rokkant

  Jók ezek a hozzászólások, de méd mindig nem tudom, hogy havi 90.000.-ft-os jövedelemből, egyedülállóan két gyereket nevelve, rákosan, nyitott gerinccel, 3 gerincsérvvel… hogyan lehetne megélni a rezsi.. kifizetése után, és a meggazdagodásról még szót sem ejtettem! Kérlek adjatok tanácsot! Vagy csak én nem tudom beosztani jól a pénzem?

 191. Pittyuu

  Sziasztok!

  Az én mottóm az, hogy ” Nem az az igazán szegény akinek akinek kevés van, hanem az aki hiába kap sokat! ” Ez nagy igazság higyjétek el!
  Ugyanakkor szerintem nem a kiadásokat kell csökkenteni, spórolgatni, hanem a bevételeket kell növelni ahhoz, hogy a meggazdagodás felé induljunk! Ezt egy, azóta meggazdagodott főnökömtől tanultam, aki sohasem volt fukar, föleg nem saját magával szemben! Ma már 4-5 jól működő cége van.

 192. Cuddles

  “Én mindenesetre örülök, hogy 17 évesen a fő gondom az volt, hova menjünk focizni a barátokkal”

  És a kettő ugyan miért zárja ki egymást? Vagy savanyú a szőlő, hogy neked anno nem jutott eszedbe, és a srácnak már most van vmi anyagi háttere?

  Szerintem egyértelműen követendő példa. Én, ha 2-3 éve tudtam volna, mi az a befektetési alap, és 15-30%-os hozamok lehetségesek (vagy még több), már akkor abba raktam volna az ösztöndíjamat is…

 193. janó

  Tisztelt Dr. Tóth András

  Ez az 5 szó tényleg jó…… A saját példámat írom le nem tudom, hogy jó-e? Nem vagyok takarékos típus, erre hamar rájöttem. Majd lakást vettem részletre és a részleteket fizettem a lakás kiadásából (néha azért hozzá kell tenni). 40 éves vagyok a 3. lakás vételét tervezem, vagy fektessek másba? kb 50.000,- forintot tudnék havonta. Kicsit azért vagyok gondban mert ahol lakom lementek az ingatlan árak. persze az ilyen befektetéshez kellett az is , hogy volt lakásom amiben lakhatok.. Érdemes lenne talán “több lábon állni”? Mostanában kell döntenem mert lejár a törleszté két hónap múlva….
  Köszönettel: JanÓ

 194. dzsu

  Szép napot kívánok a fórumozóknak.A 176-os hozzászóláshoz lenne néhány szavam.A kedves fiatalember annyi idős,mint a lányom.Valszeg egészen más indulóháttérrel, ugyanis elvált szülők gyerekeként,vagyon nélkül,jól menő vállalkozási háttér nélkül nőtt fel idáig.Ahhoz,hogy a divatos cuccokról ne kelljen lemondania bizony be kell segítenie a 2 személyes családi költségvetésbe.Nos magában már ez is dícséretes dolog, de látván,hogy anyuja milyen erőfeszítéseket tesz -hogy nyugdíjnélküli öregkorára ne szoruljon rá egyetlen gyermekére – beszállt a buliba.A “mcdöncizés”-ből megkeresett apró forintjainak felét hazaadja, hogy vállalkozó szellemű anyuja az év végén egy alaphangú UL befektetésbe tehesse.Lehet,hogy a semmiből is lesz valami.Ha ezt csak addig folytatja, míg az egyetemet elvégzi az akkor is még 7 év.Ha meg odáig bírja a tempót,akkor meg már természetes lesz, hogy mindig félretegyen a megkeresett pénzéből.
  Hát ez is egy módszer – háttér nélkül

 195. Frankie

  Én is sajnálom, hogy nem 5-10 évvel ezelött találkoztam a mostani énemmel. :) Akkoriban a vállalkozásom szépen prosperált, jól kerestem, így éltem is az életet. Utazások, jó kocsik, motorok, csajok, bulizások. Akkoriban voltam 25-30 éves és ezek jobban érdekeltek, mint a tőkeképzési terv és az UL. Most a vállalkozásom becsődölt. :( Pénzügyi tanácsadóként is próbálkozom, de kevés sikerrel, mert az ismerősi körömben is szépen mennek csődbe a vállalkozások, így az embereknek nincsen “felesleges” pénzük befektetni. Meg bizalmatlanok is. Nehéz világ ez gyerekek!!! :(

 196. Busa GYula

  Tisztelt meggazdagodni vágyók!
  Németországba 1991-ben mentem ki hegesztőként dolgozni 1999-ig kisseb megszakitásokkal dolgoztam!Mikor 91-ben kimentem kölcsönkelletkérni mert még kajára sem volt elég apénzem.1996-ban megvettem egy volt Egézségházat.Akkor már volt autom is!Az épület elejéből kb 100m2-es élelmiszer boltot csináltam. A ház közepén van a lakás. Mikor 99-ben hazajöttem a ház hátso részéből kocsmát csináltam!(Nagyon sok kint dolgozo magyaral beszéltem de 90%-uk nem csinált apénzével semmit simán elköltöte jobb esetbe házvásárlásra de alegtöbb esetbe hülyeségekre kocsira és sok italra)Alegtöbb embernek fogni kell a kezét meg kell neki mondani hogy mit csináljon de akkor ebben az országban soha nem lessz pénze!Akocsmába a játékgép a legjobb üzlet!Heti 60-80-ezret hozott ugy hogy nem csináltam semmit!Most betegség miatt árulom de nem érdekel senkit! Hát innen tudom hogy az embereknek csak a szájuk van.Jobb az nekik ha megmondja a főnökük hogy mit csináljanak havi 80-100-ezerért!

 197. Harcos

  Tisztelt hozzászólók!
  Általánosságban, mindenkinek igaza van, de senkinek sincs igaza. A legtöbet azok tesznek hozá az élethez, akik azt mondják, hogy munka+kitartás+akarat+eltökéltség, egyebek. Mert tudomásul kell vennetek, hogy ezek nélkül nincs eredmény. A világot mindenki másként látja, és ez így van jól. Egy két apró dolgot látok csak ami tárgyi tévedés. Ha valaki lakástakarékba tesz, az jó üzlet. Mert havi 20 rugó betételével tutira nem lehet elérni azt a hozamot, amit az OTP ltp és a Fundamenta kínál. Ha valakinek van egyben 1-2-3 vagy több milliója, annak javaslom, hogy keresse meg Dr Tóth András urat. neki ezúton gratulálok ehhez az oldalhoz, mert kiváló. Ebben az országban nincs még egy ilyen. Nagyon jól látják azok is akik azt gondolják, hogy havi 5-20 ezer Ft félrerakásával nem fogják meg az isten lábát. Ez igaz, de legalább a zéróhoz képest előbb lesznek. Aki nem rak félre, az előbb utóbb eladósodik. Teljesen igaz, hogy a plazma TV hitelre nagy baromság, meg az összes olyan fogyasztási cikk, amit olyan részletre veszünk, ami lejártakor már rég nincs meg, vagy nem ér egy fabatkát sem.
  MLM. az örök kérdés. Van akinek jó, van akinek nem. A hozzáállás dönti el. Van olyan rokonom, aki dúsgazdag lett egy vitaminos cég kaliforniából való importálásával. Mikor hívott, csak a vállamat rángattam, és azt mondtam, hogy ezt nem lehet eladni. Ennek 20 éve, és az ember most fullon van zsetonnal, én meg…..
  Valaki azt írta, hogy a Fu.. lakástakarék MLM állami pénzen. Na kérem egy pillanatra itt álljunk meg. Az állami támogatás a betéteseknek jár! Nem a lakástakarékpénztárnak. A PSZÁF az utolsó fillérig elszámoltatja az állami támogatással, és annak kamataival az össze (2db) lakástakarékot. Az egyiknek az OTP áll a háta mögött, a másiknak viszont döbbenetes méretű német és osztrák pénzintézetek. Százszor inkább kellemetlen, hogy a ker bankok híznak a kamattámogatott hiteleken, mert az a mi adónkból megy, és az emberek 2002 óta rengeteg mindenre vették fel, és kamuztak az elszámolásoknál .
  Az is teljesen igaz, hogy ÖNGONDOSKODÁS van. Ha nem megy akor havi 5 ezerrel, ha megy akkor havi 100 ezerrel.
  Végezetül egy apró dolog. 42 éves vagyok négy gyereket nevelek, 5 éve nyakig voltam hitelekkel, és nulla megtakarítással. Most lassan de biztosan fogynak a hiteleim, és egyenletesen nőnek a megtakarításaim. A két görbe fél éven belül metszi egymást. Annyit tettem, hogy nem vettem meg semmit azóta hitelre, hanem inkább ugyanannyi idő alatt összeraktam az árát. 40% olcsóbb lett, és egy évvel később vettem meg. Az összes hitelkártyámat elvágtam ollóval a mágnes csíknál, és ha letelik, így soha többé nem nyulhatok hozzá. Hitel csak ha minden szakad.( könnyebb lemondani valami apróságról) És az egyetemista gyerekemet rávettem, hogy az egyetem mellett dolgozzon, és a befolyó zseton 5-10 százalékát tegye félre. Nem nagy dolog, csak a hozzáállásomon változtattam. Ha ezt megcsinálná még 5 millió magyar, akkor országosan billenne a mérleg. Persze akkor még nem lenne itt svájc, de lassan átalakulnának a dolgok. Semmi nem megy egy hét alatt. Ja és dolgozni is meg kellene tanulni. Sok szerencsét nektek olvasók.
  Harcos

 198. Joshsword

  Tisztelt Busa GYula!
  Igaza van! Az emereknek fogni kell a kezét és meg kell nekik mondani, hogy mit csináljanak! Sajnos ez így is történik! Erre valók a reklámok! Csak az a baj, hogy az emberek telhetettlenek. Mindent most akarnak, mert jár nekik! Mit látnak a tv-ben? Vegyen fel hitelt és megveheti zx terméket. Ha azt mondanák nekik, hogy a fizetésükből elvesznek 10 ezer Ft-t, de 20-30-40 év múlva jól élnének, akkor nem kellene nekik, mert ők most akarnak 100 ezerrel többet költeni, mint amennyit keresnek.
  Más:
  Lakáshitel. Szinte minden nap hallom. Hitelre vettünk lakást, mert sose tudtunk volna annyit félre tenni. Nem??! Miért? Ha valaki lakást vesz hitelre, akkor több lesz a fizetése, és nem okoz gondot a hitel törlesztése? Számoljunk már!!! Ha valaki x összeget fel akar venni, ezt y részlettel törleszti 20-25 évig, akkor miért nem kezdi el inkább úgyanezt az összeget félretenni és mellőzni a hitelt! Max 7-10! Ez egy lakás! Havonta ugyanaz az összeg utazik, csak nem egy hiteltörlesztésre, hanem egy átlagos befektetési alapba!
  Sajnos az emberek nem szeretnek gondolkodni…csak költekezni

 199. Joker

  Kedves Frank Fasska!
  Én teljesen tiszta és lenyomozható vagyok. Évekre visszamenőleg igazolni tudok minden forintot! Muszáj is, mert az eredményeimet elemezni szoktam ,hogy tanuljak belőle. Sajnos az én szüleim a mai napig a hitelekben hisznek. Pár évük van nyugdijig, de több a hiteltörlesztésük havonta, mint a fizetésem. Ráadásul látszatta nincs! Én nem akarok örökké “rabszolga” lenni. Illetve én már nem leszek örökké rabszolga!
  Hozzám jöhet az Apeh, de az ajtónál kapudíjat szedek :)

 200. W. Tamás

  Harcos (197)megjegyzésére: ezt én is írhattam volna :)
  “5 éve nyakig voltam hitelekkel, és nulla megtakarítással. Most lassan de biztosan fogynak a hiteleim, és egyenletesen nőnek a megtakarításaim. A két görbe fél éven belül metszi egymást.”
  Én már szerencsére túl vagyok a metszeten, a hitelkártyámat ünnepélyes keretek között daraboltam fel :)
  Van még egy személyi hitelem, amely hamarosan lejár.

  Jó úgy lefeküdni, hogy többhavi tartalékom van és jó úgy felkelni, hogy a hiteltörlesztések miatt sem fő a fejem.

  És tényleg csak elhatározás kérdése (volt).

 201. Befektető

  Tisztelt dr. Tóth András úr!

  Én ingatlanba és tőzsdébe egyaránt fektettem jelentős összeget. Egyik cikkjében azt írja: ön szerint az ingatlan nem jó befektetés, mert kevesebbet hoz, mint a banki kamat, és így kevésbé ajánlott. Ha megengedi, én nem értek önnel egyet ebben a kérdésben. Úgy gondolom, hogy szerinem egy lakás mindig egy lakást fog érni, nem úgy, mint a forint, az Euro, vagy a dollár. Szerintem egy lakást (25-30Mft az én esetemben) bérbe lehet adni legalább egy átlagfizetésért mindig. (bármilyen állapotok lesznek Magyarországon, vagy a világban, mindig lesz értéke egy munkával és anyagi ráfordítással épült helynek, ahhol lakni lehet. Cikkje szerint vannak költségek a lakás karbantartásával, de ez kb mostani áron max. 2-3 Mft 20-30 évente, ezalatt a bérleti díjból bejön kb. +1 lakás ára.
  Ezenkívül kíváncsi volnék a Tőzsdei befektetéssel kapcsolatos véleményével. Szerintem (valószínűleg) többet hoz a konyhára, mint pl. az ingatlan, vagy a banki kamatbevétel, de még viszonylag tőkeerős, jó részvényekkel is nagyobb kockázatot vállal az ember, mint pl. ingatlannal.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelttel:

  (e-mail cím)

 202. Mammuth

  Tisztelt siránkozó, másikramutogató, … emberek!

  Végigolvastam az összes hozzászólást, és ismét ráismertem a honfitársaimra :)

  A siránkozásból nem lehet megélni !!! (vagy legalábbis nehezen) Gondolom erre ti is rájöttetek :)
  Mi lenne ha csinálnátok valami értelmeset?
  – spóroljatok, aztán a pénzt fektessétek be
  – tanuljatok és használjátok a tanultakat
  – nem teszik a rendszer akkor menjetek külföldre
  – …
  de csináljatok valami értelmeset!

  A másik dolog, ha már gazdagok szeretnénk lenni, akkor el kéne gondolkodni, hogy mások hogy a fenébe csinálták?
  Nemrég voltam egy tanfolyamon (101sikerakadémia), és ennek hatására vettem egy halom “meggazdagodós” könyvet (persze kultúra utalványon).
  Hát, a könyvek majdnem (a tőzsdéset kivéve )mind ugyanarról szóltak:

  A gazdagság leginkább a gondolkodásmódon múlik.

  Lásd Józsefet a 17-éves leendő milliomost :)
  Hát remélem igazuk lesz és akkor én is meggazdagodok :) Mindenkinek nehéz (nekem is :) ), vagyis mindenki talál rá okot hogy neki miért nehéz ( pláne ha mindig erről beszél és ezen jár az agya ), de miért van az, hogy ha az embernek van egy jó ÖTLETE és KITARTÁSA és HITE (esetleg még szaktudása is, ha nincs akkor tanuljon :) ) az ötlet megvalósításához, akkor meg tudja csinálni az ötletét és jó kis pénzt kereshet vele?
  Nem látom itt sehol a sok panaszt … lehet, hogy nem kell hozzá hogy panaszkodjunk …
  Akkó meg mé panaszkodtok???

  Aki megpróbált valamit és bejött neki az örüljön. Akinek nem jött be az meg már annyival tapasztaltabb, hogy az adott módszerrel neki nem megy, jöhet a következő … De nem kell panaszkodni!

  A lényeg, hogy csináljatok valamit ne panaszkodjatok és mást hibáztassatok a szegénységetekért!
  Mindenki előt ott a lehetőség, amikor ott áll a plazmatv előtt, hogy : megveszem – nem veszem (pláne nem hitelre)
  vagy kocsival megyek – busszal járok
  vagy kell az 50eFt-os mobil – nem kell, jó a 3310-is
  vagy ….
  szerintem a 188-as hozzászóló Joker tudna mesélni …

  A lényeg, hogy a gazdagodáshoz változni kell, ha nem változol akkor ugyan itt leszel 10 év múlva is. CSAK RAJTAD múlik (a környezet, csak könnyítheti vagy nehezítheti) a meggazdagodás.
  Tudod : veszem – nem veszem (pláne nem hitelre) :) :) :)

  Legytek Boldoghok!
  Egy leendő milliomos :)

 203. tamás

  Mammuth. Hozzád szólnék hogy nagyon igazad van és egyet értek veled! :-) A meggazdagozáshoz tenni kell, nem fog csak úgy az ölünkbe pottyanni a pénz. Én úgy vagyok vele hogy inkább kockáztatom a pénzt a nagyobb összeg érdekében minthogy álljon egyhelyben és ne puposodjon. Mindenkinek sikerülhet gazdagnak lenni, és el tud mindenki bármit elérni amit csak akar csak az a keserű igazság hogy tenni is kell érte. Sokan mit tesznek a gazdagság reményében? Pl. Lottóznak. Őszintén 15éves vagyok és ilyenkor gondolom a többség azt mondaná nekem hogy hülye pulya mit tudsz arról hogy milyen a pénzt megkeresni. Én amikor gyűjtök pénzt, azt sose rakom a pénztárcámba mert ha megyek valahova vásárolni észreveszem van több pénzt nálam mint amennyi kell és elköltöm. PL. Úgy tervezem hogy egy héten 2.000Ft-ot költök aztán mondom magamban ó még egy 500-as mégegy mégegy azt tán abból a 2ezerből 5ezer lett. Így ment 1-2hónapig amíg változtattam. Senki nem tudja hogy engem érdekel a tőzsde,befektetés és nem is akarom hogy megtudják mert szerintem kiröhögnének :-( amit persze nem szeretnék.

 204. designer

  A gazdagsághoz vezető út… egyszerűen csak JÓSZERENCSÉVEL van kikövezve!

 205. Dani

  Designer-nek

  Ha a gazdagságot mint egy viszonylag kevesek által elért eredmény értelmezem a hozzászólásod némi általánosítás után kb egyenértékű ezekkel:

  Az olimpiai aranyéremhez vezető út… egyszerűen csak JÓSZERENCSÉVEL van kikövezve!
  vagy:
  A Nobel díjhoz vezető út… egyszerűen csak JÓSZERENCSÉVEL van kikövezve!

  Na most ha te a szemébe mernéd mondani pl az Egerszegi Krisztinának, hogy ő egyszerűen csak szerencsés, akkor bátrabb vagy mint én..:)

  Okulásképpen:

  Ha megnézed a világ 400 leggazdagabb emberét (pénzügyi értelemben pl a Forbes lista alapján) akkor nekik “véletlenül” saját céget kellett alapítaniuk “véletlenül” fel kellett fejleszteniük, és “véletlenül” fel kellett vinniük a tőzsdére majd a vagyonukat “véletlenül” újabb cégekbe és ingatlanba kellett fektessék. ja és mindezt “véletlenül” céltudatosan kitartóan következetesen kellett tegyék. Minden legális úton járó igazán gazdag embernek (itt dollár milliárdokról beszélek) így lett a vagyona. függetlenül attól, hogy első generációs, mint Bill Gates, Warren Buffett, a Google alapítói, Richard Branson stb vagy pedig örökölték egy felmenőjüktől, aki a múltban csinálta ugyanezt.

  Ha bárki úgy gondolja az igazán nagy legális vagyon megszerzésének van más képlete is, az kérem hogy írja ide a blog-ba, mert én eddig jutottam a kutatásban..

  Köszi.

  Dani

 206. Re: Mammuth

  Kedves Mammuth!

  Hülyeségeket írsz. Ne hidd hogy annyiból áll az egész hogy nem veszel plazma tvt meg új mobilt… Attól minden leszel csak gazdag nem. Most annak is szarul megy, akinek van mit a tejbe aprítania és nem munkajövedelből él.

 207. sliffy

  Dani,

  Én másképp látom…
  Ha egészen “fentről” nézzük a dolgokat, akkor mindenkinek a szerencséjén múlik a jóléte, egészsége, sikere…stb, egyszóval BOLDOGSÁGA. Ugyanis a felmenőink által megteremtett alap, a jó üzleti érzék, intelligencia, belső késztetés a kiemelkedő sporteredményre, szépség…stb, mind velünk született belső (gének) vagy külső (pl. családi környezet, ország) dolgok függvénye, amin nem tudunk változtatni.
  Persze lehet szorgalomról meg munkáról, beszélni, de ezek mögött is egy génjeink által generált vágy vagy késztetés rejlik.

  A 400 leggazdagabb ember pedig nincs a Forbes listáján…

 208. Zsu666

  Mondja meg nekem valaki, hogyan lehet többet költeni, mint amennyit keresel? Én úgy szeretném ezt egyszer kipróbálni! De ha csak 10ezer van a bankszámlámon, meg pl. 5 ezer a pénztárcámban, akkor hogyan tudok 20 ezret elkölteni? Szeretnék egy új farmert!
  Zsu

 209. pali

  Zsu666!

  De kis naiv vagy! :) HITEL! De lehet, hogy most indulsz majd el Te is a nyajjal a lejton. Szoval szerintem ne probald ki!

 210. limiki

  Szeintem a meggazdagodás sok mindent jelent, nem tudom, van e vidéki hozzászóló, de nálunk nem milliókról van szó, hanem max.százezerről,évente!!
  Lehet,valakinek 1 millió a gazdagság élete végéig, lehet 100 millió! És boldog, gondtalan!
  Budapestiek nézzetek körül Magyarországon, biztos vagyok benne, hogy jóval kevesebb pénz kell, mint ahogy gondoljátok!!!

 211. Ancsa

  Kedves Szegények és Gazdagok!
  Számomra a meggazdagodáshoz – függetlenül attól, hogy ez kinek mekkora összeget jelent -, a saját szintemhez mért meggazdagodáshoz a legfontosabb, hogy önmagamban legyen hitem. Nálunk családi botrány tört ki abból, hogy nem vállaltam el egy nagyon jól fizető fix állást, mert tudtam, hogy ha azt elvállalom, akkor nem tudok majd milliókat keresni. Vakmerőség, őrültség volt? Adtam magamnak egy esélyt, hogy kipróbáljam az önállóságot. Azt gondoltam, hogy ha nem jön be, akkor még mindig elhelyezkedhetek – ha nagyon muszáj, akár takarítónőnek is. Tapasztalatom alapján azt mondhatom, megérte a kockázat és házi békétlenség (ami rendesen letaglózott amúgy). Most azért böngészgetem a “milliomosos” lapokat, hogy a megkeresett pénzt okosan fialtassam más módon is, hogy véletlenül se költhessek többet, mint amennyit szabad, hogy ne dőljek be a reklámok “vegyél még, vegyél meg” mézes csalogatásainak. Dr. Tóth András nevével sok helyen találkoztam már, Ő aztán tudja, hogy kell pénzt csinálni :)) Bízzatok Önmagatokban, találjatok ki valamit, ha gazdagodni vágytok! Az ötletek a lábaitok előtt hevernek! Akiknek pedig nem, az tényleg vegyen igénybe személyes tanácsadót!

  Üdv: Ancsa

 212. mirtus

  Üdv mindenkinek!
  Van valakinek ötlete arra,hogy háromgyermekes,egyedülálló anyaként MIBŐL tehetnék félre havonta?
  A legidősebb gyermek főiskolás,csak a szállása 27 000 Ft
  + utazás,étkezés,ruha ( csak a legszükségesebbek!),
  a fűtésszámlánk havi 47 000 Ft ( távfűtés ),egy olyan négyszobás panellakásban élünk,amely ELADHATALAN : 2 éve próbálom eladni,de még érdeklődő sem volt,pedig alacsony áron hirdetem.
  Ezután még ott a két kisebb gyemek; apuci hármójukra összesen fizet kb. 70 000 gyerektartást,az én közalkalmazotti fizetésem 78 000,az új családi pótlék a két kisebbre 34 000 lesz.
  Havonta kb. 180-185 000 Ft-ból kell gazdálkodnom,a rezsi kifizetése után jó, ha marad pénzünk ennivalóra.
  Semmi luxus, nyaralni még SOHA nem voltunk,minden háztartási eszköz minimum 10 éves,és nyakig úszunk az adósságban,mert a volt férjem hitelkártya-adósságának felét a tisztelt bíróság velem fizettette ki,mint “házasság ideje alatt keletkezett KÖZÖS tartozást”.
  Most pedig elérte,hogy az újonann született gyereke miatt a felére csökkenjen a 3 közös gyerek után járó gyerektartás.
  Szóval: a pénzünk még a mindennapi megélhetésre sem elég,nem hogy félre tudnék tenni belőle…
  A gyerekeknek még rendes ágyuk sincsen,a fiamnak már lelóg a lába…
  Kedves fórumozók!
  Önök mit tennének a helyemben?
  Üdvözlettel:
  Mirtus

 213. radirpok

  Saját magamból kiindulva: a legidősebb gyermek bizony vállaljon munkát az iskola mellett, hogy legalább a lakhatását ki tudja fizetni. Ha emellett még haza is tud adni, az kész haszon.
  Elég nagy luxus ma már tanulás mellett _nem_ dolgozni, ráadásul ez a gyermek jövőbeli elhelyezkedését is nagyban segíti.
  Tetszik a “gyermek” szó :-)

 214. mirtus

  Kedves Radírpók!
  Igen: GYERMEK.Mivel még nappalin tanul,nem tudja eltartani saját magát,és nem kezdte el az önálló életét.16 éves kora óta minden nyáron dolgozott,szorgalmasan. És bizony vállal munkát,de az nem mehet a tanulás rovására. Az órarendjében alig van üres idő,hol délelőtt,hol délután. Viszont nem keresi meg még a szállása költségét sem,nem beszélve a többiről.
  Mellesleg: miért kéne hazaadnia? Nem neki kell a családját segítenie.Szégyellje magát az apja,hogy csak ilyen kevéssel járul hozzá a gyermeke továbbtanulásához,pedig megengedhetné magának.Cigarettára és szoláriumra többet költ havonta,mint a gyerekére…
  De az üzenetemnek nem ez volt a lényege. A kérdésem az volt,hogy ilyen anyagi helyzetben miből lehetne megtakarítani,pénzt félretenni?
  Hátha lesz az életünkben még valami luxus…

 215. radirpok

  Kedves Mirtus,
  az én üzenetemnek pedig az volt a lényege, hogy ha nehéz az anyagi helyzet, akkor nézzünk körül, hogy mivel tudunk rajta segíteni. Írhattam volna azt is, hogy keress egy jobban fizető állást, de gondolom ez nem megoldható – legalábbis nem egyszerűen. Sajnos (vagy szerencsére?) nem tudom, mivel jár három gyerek felnevelése illetve egy válás, ezért bátorkodtam a főiskola/egyetem melletti munkával példálózni, mert arról viszont van tapasztalatom. Sajnos azt kell mondjam, hogy hiába eminens tanuló valaki, az az ösztöndíjon (van még?) és az esetleges további tudományos karrieren kívül másra nem jó, így igenis több értelme van annak, ha a gyermek nem jár be a fele órájára, inkább részmunkaidőben dolgozik (és akkor a lakásköltséget is ki tudná magának fizeni, 27eFt manapság nem olyan sok pénz azért…).
  Hidd el nekem, a munkaerőpiacon is többet ér az a pályakezdő, aki akár 6-7 év alatt végezte el az egyetemet, de mellette dolgozott, munkatapasztalatot szerzett, mint az, aki a kitűnő diplomája mellé nem tud felmutatni szakmai gyakorlatot. Én legalábbis erősen az előbbit favorizálnám egy állásinterjún…
  Sajnos azzal, hogy a volt férjed nem törődik veletek, sokat tenni nem tudsz, ezért erre csak azt tudom mondani, hogy ne bosszankodj ezen feleslegesen, mert ha erre pazarolod az energiád, másra már nem marad. Ha ehelyett azon gondolkoznál, hogy mit tudsz tenni azért, hogy ne ilyen szorult helyzetben legyetek, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb jönnének az ötletek. Nem lehet, hogy ha például megtanulnál egy nyelvet, akkor ezzel a tudással jobban fizető állást kapnál? Csak egy kósza ötlet. Dehát nyilván te tudod a legjobban, mi az, amiben előre tudsz lépni.
  Sok sikert!

 216. B.M.J.

  Kedves mindenki!
  Pénz nem csinál pénzt!
  A pénz buta jószág! Aki nem készül arra, hogy tudja pénze működési szabályait, az kezdjen hozzá “pénzügyileg művelni magát”. Nagyon sok népszerű könyv van errő Pl. R. Kyosaki)Ezt sokan kritizálni fogjátok, de amikor a Plázák polcai között teletömitek a kocsit, és haza érve veszitek/ veszzük észre néhány olyan dolgot vettünk ami, nem is kell csak más színű -fiatalosabb- mosolygósabb- és csinosabb lány tömte az agyunkba! Erről szól a reklám, mit gondolsz ki fizeti ki azt tömérdek pénzt a reklámokért??? Vásárolj okosan!!
  Gondolkozz mielőtt vásárolsz- Ha fölöslegesen elköltött pénzed félre teszed és megtanítod dolgozni- bármilyen kicsi is legyen az- már közelebb vagy az álmaid megvalósításához!
  Ja még nem írtam: Legyenek álmaid!!
  Erről nagyon szivesen beszélgetek azzal aki úgy gondolja szeretné megváltoztatni az anyagi helyzetét!!! Szerintem van megoldás. Nekem bejött!

 217. mirtus

  Kedves Radírpók,
  Ötleteim volnának,de mindegyikhez alaptőke kellene.
  Sajnos az sem nekem,sem a felmenőimnek nincs,és itt a kör bazárul.
  A volt férjemre már régen nem pazarolom az energiáimat,helyette elvégeztem egy okj-s tanfolyamot és új szakmát szereztem. Most pedig munka és gyerekek mellett tanulok- esti gimnáziumban,ahol nyelvet is tanulok – tavaly fél éven keresztül továbbképeztem magam az új szakmámban,és idén is pont egy ilyen továbbképzés előtt állok.
  Egyébként nem tudom,miért kéne 6-7 év alatt megszerezni a diplomát: nekem egy ilyen jelentkező minimum gyanús lenne.
  Egyébként úgy látszik,nem vagy tisztában az ideillő jogszabállyal ( persze ez csak azért van,mert nincs rá szükséged,nem bántásképpen írom!) : ha csak egyetlen egyszer is megbukik,vagy évet halaszt,vagy bármiért megszakítja a tanulmányait,az apjának már megszűnik utána a tartásdíj-fizetési kötelezettsége.
  Annak,hogy nem megy be a fele órájára,súlyos következményei lehetnek,mert a legtöbb előadáson bizony keményen alá kell írnia a jelenléti ívet.
  Ami a jobban fizető állást illeti: állandóan figyelem a lehetőségeket.
  Ösztöndíjhoz lezárt félév kell,ami most lesz meg először-mivel elsőéves.Beadtunk kérvényt lakhatási és jegyzettámogatásra is.Arra nem jött még válasz.
  A város,ahol élünk -nagymultú,főiskolával is rendelkező- nem támogatja az ún. Bursa Hungarica ösztöndíjjal az itt lakó főiskolásait.Mint megtudtam, évek óta leszavazza a képviselőtestület.
  Ősszel jön a tandíj-úgyhogy a főiskolás egész nyáron dolgozni fog.Már annak is nagyon örülünk, hogy egyáltalán van munkája.
  Az, hogy miben tudnék előrelépni,egyenlőre még nem tudom.
  De köszönöm a hozzászólásod.
  Üdv.Mirtus

 218. Lui

  Kedves Mirtus,

  Radirpokkal egyet kell értenem azal kapcsolatban, hogy felsőoktatás mellett sokkal többet ér dolgozni, főként a szakmában, mint mondjuk 5 év alatt befejezni az egészet.
  Ezt tapasztalatból mondom, mert már diplomám megszerzése elött 1 évvel diplomásként tudtam elhelyezkedni, tapsztalat nélküli társaim pedig sokkal nehezebben találtak állást. Arról nem is beszélve, hogy körülbelül havi nettó 100 ezer forinttal többet kaptam emiatt.
  Nemhogy gyanúsan néznek az egyetemet 7 év alatt végzett emberekre, hanem ilyeneket keresnek, akiknek már megvan a gyakorlati tapasztalatuk, mégha 2,1-el végezték is el az egyetemet, nem érdekli őket. Gondolj bele, egy cég mekkora összeget spórol azzal, ha nem kell neki a képzéseket elvégezni.

  A fiad iskoláztatására lehetőség még valamilyen szinten a diákhitel is, de nem nagyon ajánlom, mert ezt én is felvettem, persze nem bántam meg, csak meglepődtem kicsit, mikor a havi 65 ezres törlesztést kiküldték idénre, bár legjobban a magas közel 10%-os kamat zavar. (Azért ilyen magas a törlesztésem, mert vállalkozó is vagyok, és speciális eseteket nem vesz figyelembe a törvény, teljes bevétel után kell fizetni, hiába vannak költségek.)

  Még egy lehetőség, hogy külföldi ösztöndíjjal kimegy tanulni, rengeteg lehetőség van erre is, NEMcsak az Erasmus, hiába mindenki csak ezt ismeri.

  Családi költségvetést 2 féleképpen lehet rendbehozni. Egyik a bevételek növelése, másik a költségek, kiadások csökkentése.

  Sajnos én most végigmentem ugyanezen, mert édesapám nemrég elhunyt, is minden a nyakamba zuhant, elég nagy rezsivel, és bizony a költségek csökkentése nem kis művészet.
  Pár tipp:
  számítógép igen komoly áramfogyasztó, meg a régi fagyasztóládák is.
  Telefonszámlák, internet, tv, ezeket kombi csomagokkal le lehet nyomni, neten utána lehet járni.
  Tapasztalatom bevásárlásnál leginkább akkor spórolok, ha nem veszek meg dolgokat, nem azzal ha olcsót veszek.
  Családi biztosítások újravizsgálása, lakás, autó, ilyenek, megdöbbentő mennyit lehet spórolni.(Cigarettán lehet a legtöbbet, beleértve a késöbb keletkező orvosi költségeket is)
  Mondjuk első lépésként érdemes egy kimutatást készíteni minden bevételről, és költségről, hogy lásd az összképet, és akkor lehet faragni. Ha ez megvan, szerintem utána érdemes új bevételforrások után nézni.

  Remélem tudtam pár hasznos ötletet adni.

  Lui

 219. Pásztor Gyula

  Azért a pénzügyi tanácsok, mégiscsak a pénzügyi tanácsadónak hoznak biztos bevételt, vagy tévedek? Természetesen elhiszem, hogy jó tanácsokat ad, de gondolom nem jutalékért az elért haszonból, hanem fix pénzért. Persze ettől még lehet hasznos a tanács.

 220. valaki

  Ki mit tud a First General Agency-ről (FGA)?

 221. pjotr

  Üdv mindenkinek!

  Jórészét elolvastam a hozzászólásoknak. Pár dolgot szeretnék másik oldalról is megvilágítani.
  Véleményem szerint alapvetően azoknak van igaza, akik cselekvésre szólítanak fel siránkozás helyett.
  Döbbenetes, hogy vannak a hozzászólók között, akik teljes pénzügyi(is) sötétségben leledzenek, pedig itt van a kezükben az internet. Könyörgöm! Csak annyit kellene tenni, hogy beírni a google keresőjébe pár szót és olvasni, olvasni, olvasni. Mindjárt nem csak 2 bank szenzációs ajánlatai között lehetne választani, megnyílna a világ. Sőt! Lehet rengeteget tanulni, ismereteket szerezni, melyeket igen jól kamatoztathat bárki.
  Sokan írták, hogy alig vagy egyáltalán nem tudnak megtakarítani az alacsony jövedelmükből. 3 lehetőségük van: 1. siránkozás tovább
  2. bevételek növelése bármi áron (komfortzónából bizony ki kell lépni és ez néha rohadt nezéz)
  3. azt a picit (1-2-5-10e Ft/hó) is félrerakni (nem bankba!!!) akár 40-50 éven át, valamint a hozzáállást a gyermekeknek, unokáknak, hogy Ők is folytassák, ha kell 100 évig!!! Tudom rosszul hangzik (még leírni is kemény), de nincs 4. út.
  Legrosszabb esetben is havi ezer forint 100 éven át 10%-os hozam mellett a dédunokáknak kb. 165 millió Ft lesz.

 222. pjotr

  Még valami!

  Gyanítom ma Magyarországon a keresőképes lakosság fele/harmada rendszeresen lottózik. Ez lehet kb. 1 millió fő. Nyilván közülük kevesen gazdagok, de fogadni mernék több százezren egyik napról a másikra élnek. Mennyibe is kerül most egy heti szelvény? 700 Ft? Ez évente 36400! Mekkora az esélye hogy fizető találata lesz egy szelvénnyel? Ha jól tudom 1/952-höz vagyis kb. 0,1%. Ha valaki hosszú távra részvénybe fektet kb. 80-90% a minimális esélye a profitra, vagyis az esetek max. 20%-ban veszít és akkor is csak a tőke egy részét, míg lottónál 99,9%-ban megy a levesbe a zsé! Mellékesen merem csak megjegyezni, hogy plusz a cigi meg az alkohol.
  Úgyhogy túl azon, hogy a józan, megfontolt, tisztességes és szorgalmas emberek között is szépszámmal akadnak nehéz sorsúak, azért az esetek jelentős részében igenis a hozzáállással van a baj, ez pedig ebben az országban nem kis társadalmi probléma.
  Legvégül: évi 36400 Ft a fentebb említett hozammal 100 év alatt több mint 5 MILLIÁRD!!! :)
  Másfél heti lottó árából megvan az elmúlt 5 év átlagos kettese, alig fél évnyi szünettel a hármas, 16,5 év alatt a tuti 4-es, végezetül alig több mint 55 év az elmúlt 10 év átlagos 5-öséhez.
  Az előző feedbeck-ben szereplő példánál pedig elrontottam. Nem 165 millió, hanem 1,65 milliárd :)

 223. Gyurma

  adjatok pénzt.

 224. nyüzi

  Gyurma

  Hova küldjem? :)

  pjotr
  Nem a kötözködés kedvéért, de egy havilottó (vagy 5 hetes?) épp egy ezres, ha jól emlékszem.

  nyüzi

 225. pjotr

  nyüzi!

  Ebből is látszik, milyen gyakran lottózok :)

  Igaz. Utána néztem. Egy számtábla egyszer 200 Ft. Így az előbbi számítást 800 Ft/hét-re módosítva a végerdmény is emelkedik 5,71 mrd-ra! ;) A találati esély pedig 0,4%-ra nő :) (lényeges változás :))

 226. ABC-s kislány

  ha pedig 1000 évig rakunk félre, akkor 89 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 Forintunk lesz, illetve FORHINT mert addigra ez lesz a neve, Euro itt sose nem lesz :D

 227. W. Tamás

  pjotr, neked nem megy most a matek :)
  a lottó ára 800 ft/hó,
  a találati esély 1:48 millióhoz
  a dédunokának meg 1,3-1,4 milliárdja lesz.
  A többi stimmel.

 228. tamás

  Kedves PJOTR. Ha rám hallgatsz, nem éri meg lottózni mivel azt sokan játszák és finoman szólva rohadt nagy szerencse kell ahhoz hogy még egy 4-esed is legyen. aA szerencsejáték-nak az a lényege hogy minél több lóvét kihuzzon az emberekből! Inkább azt a pénzt tedd félre vagy költsd másra mert az fölösleges pénzkidobás!

 229. tamás

  PJOTR. Bocs. Nem olvastam amit még előtte is írtál.

 230. pjotr

  W. Tamás,
  az 1:48 millióhoz, az az esély az ötösre. Az esély a fizető találatra 1:952!
  Igazad van! Tényleg nem 5,71mrd! 5,73-ra jön ki. :)
  Segítek: excel A1-es cella: =800*52 A2-es: =A1*1,1+$A$1 A3-as: =A2*1,1+$A$1 … A100-ig!

 231. W. Tamás

  A lottó ára 800 ft/hó, nem 800 ft/hét.

 232. W. Tamás

  Persze attól függ mennyit veszel:), de 222-ben azt kérdezted: “Mennyibe is kerül most egy heti szelvény?”

 233. Aszi

  Latom nalatok sem sokal konyebb a megelhetes mint ithon nalunk romaniaban!
  Egyet ertek veletek!Penz csak a penzhez huz!!!Addig nehez amig megkeresed az elso miliokat:))

 234. Aszi

  Latom magyar honban is ugyanazok a gondok mind itthon nalunk Szekelyfoldon!!!Ez van sajnos valo igaz a penz mindig csak a penzhez huz!!!de vegulis mindenkinek van lehetosege h valtoztason a sorsan!

 235. pütyüke

  Sziasztok mindenki.
  Egész életembe párhuzamossan mindig 2-3 munkahelyen dolgoztam.Jó sok pénzt keresve. 6 gyereket egyedül felnevelve.és nő vagyok.Mikor eladósórba kerültek a gyerekeim én bankot robbantottam. 4 lányom fejenként kapott egy 1+1/2 szobás berendezett lakást és 6-800000-ft esküvök. Majd egy fiam ugyanezt mikor megnősült. közben a sors meghálálva a sok munkámat kivégzet 2 szívinfarktussal.Leszegényedtem söt hajléktalan lettem. De én erős vagyok talpra álltam és már szép saját lakásban ülök. ujra 4 munka helyen dolgozom és szép kis summát keresek.Gyermekeimtől megkaptam azt, hogy az igaz hogy mindenünk megvolt csak szeretetet nem kaptunk mert mindig dolgoztam. Most ők adják ugyan a szeretete a gyermekeiknek de nyomorognak és én a 60 éves anyához jönnek pénzért.Én meg csak dolgozom dolgozom adok adok adok. Ha még egyszer tehetném akkor ülnék a 40 000 000-on és most csak uszodába járnék meg hévizre meg élnék. A gyerekek meg keresék meg maguknak a pénzt. Engem mélységessen megbántottak azzal a szöveggel hogy szeretet hiányban szenvedtek mert én dolgoztam sokszor eszembe jut Érdemes volt?? sziasztok.

 236. Geldsammlerin

  Szia pütyüke!
  És mi lett a hatodik gyerekeddel? Hogyan lettél hajléktalan, majd hogyan lábaltál ki abból az állapotból? A kérdésedre válaszolva: szerintem nem volt érdemes. Kibicnek semmi sem drága, de én biztosan úgy csináltam volna, hogy jusson is, maradjon is. Vagyis próbáltam volna megtalálni az arányokat. Például hogy a gyerekeimet csak egy lakás árának foglalójával/előlegével vagy esetleg felével leptem volna meg (nem tudom, mikor vetted a lakást), a többit fizessék bankkölcsönből. Magamnak meg külön számlán gyűjtögettem volna öreg éveimre. Illetve valahogy így is csinálom. Igaz, az én lányom még csak másfél éves, messze van még a lakodalma.

 237. Feltaláló

  T.Tóth András!
  Az MLM-hez egy pillanatra visszatérve nem vagyok biztos abban,hogy mindenki hülye hozzá.A problémát abban látom,hogy sok embernek fantáziája nincs,vagy ha van akkor nem használja,sajnos a magyar inkább az utóbbi,Az igazi magyar szlogen mindent megcsinálok csak ne kelljen csinálni semmit.Az én szabadalmam pédául naponta akár ötmillió forint nettó nyereséget is hoz,de a hirdetésemre csak elmebeteg piramisjátékosok és nem befektetők jelentkeztek eddi.Mindent szeretnének tudni de amikor mondom,hogy a szerzői jogi és a szabadalommal kapcsolato papírokat először alá kell írni akkor nem is értik miról van szó,jó magyar szokás szerint ma megtudom ingyen holnap megcsinálom és röhögök a tulajdonoson.Ha Magyarországon valaki valódi befektető akkor az ötletet meg kell keményen fizetni és utánna meg lehet csinálni.Az egyéb dolgokban teljesen egyetértek Önnel!Üdv.Feltaláló

 238. Stex Atya

  Milyen területre szól a találmány, s mennyi tőkére lenne szükséged?

 239. Sony

  no nekem az a véleményem, hogy aki meg akar gazdagodni, az önmagában ettől a vágytól hajtva rengeteg felesleges vágyat is generál magában. Ami ugyebár sokba is kerül neki. Sztem az életben nem a meggazdagodás a cél. Mi van ha az ember feljut a hegy csúcsára és utánna annyira kiábrándul, hogy a hegy másik végén beugrik a szakadékba? Sok ilyet látni manapság. Legyél józan, éljél jó módban, de ne akarj meggazdagodni. A pénz csupán eszköz és nem válhat az ember rögeszméjének a középpontjává. Eltorzítja az ember nemes lelkét. Sok szegény ember vágyik a meggazdagodásra és teligyűjti a lelkét sok bogánccsal és tüskével emiatt.
  Ha gazdag akarsz lenni, előbb szerezz okosságot és bölcsességet, hogy miután megnyered a várva várt szabadságot, amit a pénz elkölthetése jelent számodra, bölcs belátással tudjad felhasználni is. A pénz teher is, és amit megveszel azt nem azért veszed meg, hogy kidobjad, hanem azzal további teendőid és felelősséged lesz. Élj úgy hogy élni tudj a pénzeddel és a felelősségeddel együttvéve. Akkor a pénzedet nem fogod magad ellen fordítani, miután megszerezted.
  Azt mondod nincs pénzed és nem is lesz? Ha azt mondod és úgy is gondolod, akkor a pénz nem fog hozzád menni. Vannak emberek, akikhez ragad a pénz…
  Sztem fontos, hogy az ember ember maradjon ha van pénze, ha nincs. Legyen becsületes, legyen kiszámítható és a pénzét a pénztárcájában hordja, vagy tartsa a befektetéseiben és ne a szivében. Számomra a pénz eszköz a boldoguláshoz és nem vágyom a meggazdagodásra. De szeretnék jól élni.
  Jelenleg megvan mindenem amire szükségem van, ház, autó, gyerekek, szép család, jó munkahely. Boldog és örömteli életet szeretnék élni, és nem a pénz után futni. És ha erre azt mondod, hogy a pénzem értem dolgozik, akkor azt mondom neked, nincs olyan befektetésem, ami pénztermelő lenne. Tisztességesen élünk a bérünkből, és ha tehetjük segítünk másokon. A gazdag emberek sokszor nem teszik ezt meg. És nem is alszanak nyugodtan…

 240. Andrea

  Üdvözletem mindenkinek!
  Olvastam itt mindenfélét és valaki megjegyezte, sírni egyszerűbb, mint cselekedni!
  Hát igen, ha sírásnak akarjuk nevezni azt, ami maga a valóság!
  Én egyedül nevelem lassan 15 éves fiamat. A havi netto, amit haza tudok hozni, az 120 ezer Ft, a lakás rezsim pedig 100-110 ezer!Érdekes, ugye? Most joggal kérdezhetik: “Hol lakik ez?”
  Önkormányzati lakásban, aminek csak a lakbére 30 ezer Ft/hó!
  Pályázaton sikerült megnyerni! Voltak feltételek! Akkor még nem gondoltam, hogy a lakbér is havonta egy ezressel emelkedik és 4 éve lakom itt! A rezsiben azok a szükséges dolgok tartoznak, amik szerintem ma már nem tehetők a luxus kategória közé! UPC, Net és a közmű stb.
  Kérdem én? Miből tehetnék félre, mikor még a napi betevő is kérdéses????????????
  Akkor miért pályáztam erre a lakásra, ha nem tudom vállalni?
  A Budapesti “GETTÓ-ból” próbáltam a gyerekemet megmenteni, mivel szükséglakást csak ilyen helyen osztogatnak!
  Most jelenleg van 600 ezer forintom, ami azért lesz, mert évekkel ezelőtt a nevemre vettem egy hitelt, amit akkor nem fizettek, helyettük nekem kellett rendezni, de hála, most visszaadják, mert nekik bejött az élet!
  Most akkor én is megkérdezem, mert ugye a pénz hozza a pénzt, mit kezdjek vele? Mit tegyek, hogy ebből a szinte semmi összegből,(befektetéshez semmi összeg) legalább havi 30-40 ezret kivegyek haszonkét, kiegészítésként! Mivel én nem gondolkodhatom azon, hogy mi lesz, ha öreg leszek, inkább azon, hogy holnap hogy etetem a gyerekemet!
  És most nem sírtam, csak elmondtam az én verziómat is!
  Temperamentumos,nagy és jó beszélőkéjű, fiatalos-jómegjelenésű, de sajna nem beszélek nyelvet, így sehova nem kellek! Menjek W.c.-t pucolni? Igen az is megoldás! De nem arra, amit meg kell teremtsek!Ja, igen! Talán ha 3-4 helyen dolgoznék apró pénzért, mert ugye sok kicsi sokra megy! A gyerek meg majd megy a maga útján amerre akar, mert ugye időm rá, egy perc sem lesz!
  Szóval, aki télleg olyan okos, az adjon tippet, hogy ne meggazdagodjak, csak befektethessem azt a 600 ezret valamibe!
  Köszönöm
  Andrea

 241. Geldsammlerin

  Andrea!
  Csak úgy volna érdemes befektetni, ha hajlandó vagy a UPC-ről és a netről lemondani, és annak az árát minden hónapban hozzáteszed.

 242. Egyenlítő

  Kedves Andrea!

  Kicsit odébb, valaki másnak már adtam ilyen tanácsot. Az első egy éves jövedelemnek megfelelő megtakarítás szerintem még biztonsági tartalék. Azt 1-2 hónapos lekötésű bankbetétben kell tartani. A második évest meg devizabetétben.

  A kanadai favágó az egész éves munka után, karácsonykor lejön az erdőből. Bemegy a kaszinóba, a rulettasztalhoz, és az összes pénzét felteszi a fekete tizenhármasra. Kijön a piros tizennégyes. Megvonja a vállát:
  – Könnyen jött, könnyen megy!

 243. W. Tamás

  a netről lemondani
  Csacska tanács… Egyrészt az internet hihetetlenül bőséges információforrás másrészt praktikus, sokszor hasznos. Már régen nem a geekek hobbija.
  Hogy egy példát mondjak: hol is írunk, mit is olvasunk most?

 244. Geldsammlerin

  W. Tamás, igazad van, az egészséges élelmiszerről érdemesebb lemondani a net javára.

 245. W. Tamás

  Öööö, mi van????
  Állítottam én ilyet?

 246. DZ

  Sony 239-re

  a meggazdagodás is csak egy cél az életben. Kinek az első, kinek a sokadik. Ha ez már megvan, a többi könnyebb lehet. De ezt elérni nem könnyű. Tudatos magatartás kell hozzá, és ez az élet minden területén fontos lenne. A pénz csak akkor fontos nagyon ha nincs. Ahhoz pedig elég ha pl. fél évre kimarad a tisztességes bér, és akinek segítettél eddig segíteni fog? Az én nemes lelkem talán torz, de a túléléshez kell törődnöm a pénzzel.( Bár előbb kezdtem volna.) Ha a pénzhiány már nem nyomaszt akkor könnyebben tanulsz okosságot és bölcsességet a rengeteg szabadidődben.
  Az aktuális jelen a múltban hozott döntések következménye és a döntések meghozatala mi felelősségünk. És a célok megválasztása is csak egy döntés. De milyen fontos! Sok sikert!

  DZ

 247. Geldsammlerin

  W. Tamás! Kiszámoltad, mennyit tudnak élelmiszerre költeni az érintettek? Ilyen körülmények közt luxus az internet és a kábeltévé. Ha olyan nagyon hasznos volna a panaszos számára az internet, akkor nem tenne fel itt ilyen kérdéseket.

 248. W. Tamás

  Nézd, én ilyen képtelenség után (120 ezer Ft, a lakás rezsim pedig 100-110 ezer) nem számolok semmit. Senki nem fogja velem megetetni, hogy két ember 10-20 ezer forintból vesz havonta kaját, ruhát, bérletet, stb.
  Ha mégis, akkor ezek szerint Andrea el tudja dönteni, hogy számára mi a fontos meg mi nem, mikor mire költsön, főleg hogy állítólag ebből még egy hitelt is fizetett.
  A kérdése sem arra vonatkozott, hogy ebből a 10-20 ezer (minusz a fentiek) forintból hogyan fektessen be, hanem arra, hogy a kézhez álló 6 kilóval mit tegyen, hogy prompt kiegészítéshez – nem is kevéshez, az összeghez viszonyítva – jusson.
  nem tenne fel itt ilyen kérdéseket
  Az internet sem pénznyomda. Információforrás. Épp’ azért van itt és épp’ azért kérdez itt.

 249. Geldsammlerin

  W. Tamás!
  Ez mind rendben, csak éppen Andrea hozzászólása arról szól, miért nem tud félretenni, és mennyire fenyegeti a csőd. Ja, és 600.000-ből akar meggazdagodni …

 250. Lui

  Andrea írásából számomra az derült ki, hogy mint kereset a több jövedelemhez lehet hogy egy angol nyelvvizsga is elég lenne.
  A 6 kiló törtrészéből kijönne, bár ehhez kényelmi zónán kívülre kell menni.

  “Temperamentumos,nagy és jó beszélőkéjű, fiatalos-jómegjelenésű, de sajna nem beszélek nyelvet, így sehova nem kellek!”
  Ezek szerint megvan a probléma, meg a megoldás is, csak csinálni kell, mindig egy kis lépéssel kezdődik minden.
  Valójában nyelvismeret nélkül is el lehet adni magad, de valószínü Andreaának ez hiányzik hogy magabiztosan el tudja adni magát.

  6 kilóból nem lehet meggazdagodni több év munka nélkül.(lehet vállalkozást indítani, de rizikót kevesen vállalnak, és azért vannak ott ahol most. A régi munkahely kényelmes, mert már ismerem, ki tudja mi lesz az új helyen…)

 251. pisti

  Én a minimálbériparban dolgozom.Ez a legnagyobb foglakoztatói terület ma Magyarországon.Én bruttó 69 ezer ft-ot keresek,ha valaki nem tudná ez a minimálbér.Pótlékok,”ZSEBBE” semmi sincs.Én 55 ezer forintot kapok a számlámra havonta a feleségem ugyanennyit.Ebből hogy fektessünk be?Velünk van a baj?

 252. Zsuzsa

  Szerintem, ha valaki kezébe veszi az életét és nem a kezébe adja mint alkalmazott valaki másnak, van esélye arra, hogy sokkal jobban éljen, vagy akár meggazdagodjék. Mindenkinek 24 órája van, a koldusnak is és a milliomosnak is. A gondolkodásunkon múlik és nem könnyű kimozdulni a konfortzónánkból. Zsuzsa

 253. Alison1

  Pisti!
  Évekkel ezelőtt én is éltem így. Tudod, mi mozdított ki? Az, hogy többre vágytam. Az, hogy láttam, ennyiből lehetetlenség minőségi életet élni. Négy gyereket nevelek, mind okos, értelmes, tanulni akar. Középvezetőként, diplomával, nyelvvizsgával a kezemben kerestem az akkori minimálbért. Közalkalmazottként zsebbe semmi. Csak jó adag munkával járó felelősség – na az sem zsebbe, hanem “lélekre” ill. “gyomorra”. Na nem voltam túl bátor, csak kis lépéseket tettem először. Kerestem egy mellékállást, a profitorientált szektorban, eleinte csak hétvégeken. Nem részletezem, hogy mentem hétfőnként dolgozni. Nade! A hétvégi munkáimmal kezdtem többet keresni, mint a főállásomban. Így mertem lépni. Igaz, eleinte feketén, mert csak így érte meg. Jöhetnek a kövek. Később, amikor láttam, hogy megéri: vállalkozó lettem. Most már többet keresek, mint remélni mertem akkor, amikor feladtam a hivatásomat, mert feladtam. Nem szégyellem. Bármikor visszatérnék, ha meg tudnék belőle élni, de nem tudok. Szóval az egészből az a tanulság, hogy merni kell lépni. Bízni kell magadban, másképp nem megy. Minimálbérért szégyen dolgozni és dolgoztatni főleg.

 254. Apollónia

  Kedves Andrea!
  Talán nem véletlenül akadt meg a szemem a levelén. Én 3 évvel ezelőtt ismertem meg egy olyan lehetőséget ill. céget amelynek a programjával szinte az egész életem megváltozott. Egy életen át hálás vagyok annak aki ezt elmondta nekem. Szívesen megosztom Önnel, hátha választ kap a kérdésére. Üdvözlettel:
  Apollónia

 255. András

  Apollónia, ez bűzlik az mlmtől..

 256. Apollónia

  Kedves András!
  Mielőtt igy ítélkezik talán meg kellene ismernie a rendszert hogy véleményt tudjon mondani.
  Lehet hogy Önnek büdös az MLM, mindenesetre az egyetemen már oktatják, és sokaknak kedvelt pénzkereseti forma. Egyébként egy szóval sem mondtam, hogy nem az, és én nem az értékesítési szisztémát ajánlottam Andreának, hanem a programot. Ez a kettő teljesen elkülöníthető. Ha Önt érdekli Önnek is elmondom személyesen. Üdv.: Apollónia

 257. -szem

  András (255)

  Belenyultal.

  Most mar akar akarod akar nem, el fogja mondani. :)

 258. dr. Tóth András

  Azt szeretném én látni…

  De nem bánom a jövő heti lottószámokat meg lehet írni. Nekem privátban. De csak ha tuti biztos…

 259. Szakál Istvánné

  Jóm reggelt mindenkinek!
  Véletlenül kattintottam erre az oldalra, érdekes dolgokat olvastam.
  Pénz hoz pénzt? Nálam ez nem így volt. 50 éves vagyok, 32 évig dolgoztam alkalmazottként, kevés pénzért. Soha nem ismertek el, mindig másnak, másért dolgoztam. Akkor ez volt a természetes, hisz nem ismertem más lehetőséget.
  Szegénységben nőttem fel, komoly betegségeim voltak, pár éve daganatos lettem. Ebben az időszakban jött a segítség. Megismertem egy lehetőséget, amivel 3 év után ki tudtam jönni a gödörből. Nagyon kevés pénzzel, – mert az nem volt – indultam.
  48 évesen láttam először a tengert, és ültem repülőn. Az életem teljes egészében megváltozott. Boldog, kiegyensúlyozott család van körülöttem – nekem ez a legfontosabb – van pénzem, utazhatok, szab időm van, jól érzem magam.
  Soha nem dolgoztam kereskedelemben, soha nem adtam el semmit. Az MLM rendszerről nekem is megvolt a véleményem egészen addig, amíg nem kaptam róla megfelelő információt. Nem rossz dolog. Tisztességes munkával is lehet pénzt keresni.
  Nem hjázalok, soha, senkit be nem csapok. Jó tartozni valahova, szeretet és elismerést kapni. Szeretem a munkám.
  Emberi kapcsolatokat építek, először csak másodállásban, most főállású vállalkozó vagyok.
  Csak megfelelő információ után lehet véleményt nyilvánítani, és döntést hozni.
  Semmi más nem kell hozzá, csak kitartás!!!
  Szép napot!
  Nincs főnök, anyit keresek, amennyit dolgozom, a munkatársaimat én választom, akkor megyek szabadságra, amikor én akarok, akkor és annyit vagyok a családommal, amennyit akarok. Nekem ez elég.

 260. Laci2

  Kedves András!

  Lassan itt az ideje a topik címét “mlm fénylőszeműek gyülekezetére” változtatni :-)

  Üdv,
  Laci

 261. Lia

  Nem baj, ha kritizálják az mlm-et, azért én jól élek.

 262. vazze

  MLM= Zombik :D

 263. melós

  vazze!

  Mi, reggel 8-tól délután 4-ig (vagy este 8-ig) dolgozók meg vagyunk a nemzombik! Azért nézünk ki bambán a fejünkből, mint a mérgezett egér, minden nap a buszon oda-vissza.
  Az mlm szar, robotolni meg klassz! ;)

 264. ilah

  Mostanában, pont eképp próbálnak meggazdagodni, mint dr. Tóth András, tanácsadóként. Elméletek kidolgozásából, jó szövegeléssel pénz jön a házhoz. S bőven jön , mert érdekfeszitő a témája. Valahányan ezen rágodunk: pénzszerzés és nem gurizni egész nap. Olyan témát választ ami vonz boldog- s boldogtalant. Gratulálok !!!

 265. -szem

  Mit is ir a “demagogia” szorol egy ertelmezo szotar?

  -szem

 266. Fekete Párduc

  -szem !(265)
  Nem biggyesztettél napocskát a kérdésed után, de azért jót
  nevettem rajta.
  Nézzük, miket írtak erről az “átkosban”:

  KISLEXIKON:
  -demagógia (görög “a népvezetés művészete”): eredetileg a
  demokrata párt vezetőit nevezték Athénben demagógoknak,
  minthogy irányító befolyást gyakoroltak a nép politikai
  tevékenységére.
  Idővel a demagógia fogalma átalakult: ma népámítást, a
  szenvedélyek felkorbácsolását s a tömegek félrevezetését
  jelenti.

  IDEGEN SZAVAK ÉS KIFEJEZÉSEK SZÓTÁRA:
  -demagógia görög 1. nagyhangú, hazug ígérgetés és az
  érzelmek, szenvedélyek felelőtlen felszítása a tájékozatlan
  néptömegek megnyerésére; népcsalás, népámítás.
  2. bujtogatás, lázítás.

  MAGYAR ÉRTELMEZŐ KÉZISZÓTÁR:
  -demagógia(Politika sajtónyelvi): Tetszetős, de hazug
  ígérgetés, valaki, valami ellen irányúló felelőtlen
  hangúlatkeltés.

  POLITIKAI KISSZÓTÁR:
  -demagógia(görög): a tömegek tudatos becsapása,
  félrevezetése hazug frázisokkal, csalárd ígéretekkel,
  teljesíthetetlen követelések felvetésével, hízelgéssel,
  a tények elferdítésével. A burzsoá pártok és politikusok
  egyik fő módszere. Különösen jellemző a fasizmusra.

  A WIKIPÉDIA sokkal többet ír erről, itt olvastam:
  H.L Mencken humorista definíciója szerint a demagóg:
  “valaki, aki olyan tanokat hírdet, amikről tudja, hogy
  hamisak, olyan embereknek, akikről tudja, hogy idióták.”

  Sajnos azt nem tudom, hogy az említett humorista mikor élt,
  de a definíciója nekem nagyon tetszik.

  FP

 267. saw

  üdv mindenkinek : magyarországon meg gazdagodni elvagytok ti varázsolva ! meglehet gazdagodni ha nyersz a lotton !
  félre tenni meg sporolni : Az tud akinek már van pénze akinek nincs az nem tud félretenni mert miből tegyen ? PL:én keresek 56000FT havonta !!! nem naponta !! nem hetente! HAVONTA ! ebből mennyit tegyek félre ? a villanyszámla 10000!! a viz 8000!! gázpalack havonta 4000 ! internet legolcsobb van még csak azt sem lehet mondani váltsak kissebb kategoriára !!! 2300FT nah ebből hogy tegyek félre ? aki megmongya nekem hát gratulálok ! vagy aki nagyon okos keressen nekem melot elmegyek én dolgozni minden továbbinélkül ez panasz az hát mi lenne más szegény vagyok johogy panaszkodom ! még a gazdag higyétekel nekem jobban panaszkodik mint a szegény 100%

 268. -szem

  FP(266)

  a 265-os hozzaszolasom az azt megelozo “264 ilah — 2008. április 28. 11:39 “-nak szolt.
  Gondoltam, hatha magara ismer.

  Jaaa,… es itt a napocska :)

  -szem

 269. Független tanácsadó

  A márkafüggetlen tanácsdóké a jövő úgy hiszem. Már én is megtaláltam FÜGGETLEN tanácsadómat, igaz én kávégép megoldásokat kerestem. Gratulálok Tóth Úr. Ha valaki érdekel lsd felül!

 270. Béla

  Tisztelt Tóth úr
  Teljesen egyetértek. nem olvastam végig az összes kommentet, kicsit sokáig tartott volna. Viszont nem értem,hogy miért nem képesek az emberek saját maguktól rájönni erre a logikára. Minimális összeget befektetnek,utána meg nyitnak valami vállalkozást (lehetőleg valami olyat,amiből épp hiány van a térségben/országban,nem a huszonnyolcadik órást az utcában),és tényleg meg lehet gazdagodni.

 271. Omerta

  Sziasztok,
  most akarok lakáshitelbe ugrani (használt lakás vételár 17M, ebből hitel 16M, havi nettó 300k felett), s az alábbi dilemmák foglalkoztatnak:
  1) Az államilag támogatott Foritn hitellel mi lesz 5-7év múlva, ill inkább az EUR-csatalakozás utáni állapot érdekelne, utána is fennmarad a kamattámogatás.
  2) Érdemes diverzifikálni HUF és CHF-ra hosszú távon, vagy vegyem fel a jelenleg olcsóbb CHF-et.
  Előre is köszi

 272. Csocsobácsi

  Tisztelt Emberek!

  Hosszasan tanulmányoztam az itt olvasottakat.
  30 éves vagyok és igen sok munkahelyen dolgoztam, legföképpen a kereskedelemben!
  Az itt elhangzottak között sok “vállalkozás” típusú dolgot olvastam és hogy kevés befektetéssel lehet keresni némi pénzt.
  Úgy érzem és senki ne vegye sértésnek, hogy ezek ma nem munkák, s bár értem a XXI. század arculat váltását, ez még is elszomorít.
  Olyan mint másod állás ma szinte csak az internet kereskedelem lett a fő profil.
  Mivel lehet megfogni ma az embereket?????
  ÉLJ EGÉSZSÉGESEN ÉS KERESS VELE PÉNZT!!!
  DE emberek, ha ma csak ez működik rengeteg cég csinálja az MLM-től a szimpla internet webkereskedelmet.
  Akik kezdték azoknak persze hogy jól megy, de egy egész ország nem csinálhatja, és azok akik csinálják egy idő után kifogynak a potenciális ügyfél körből./Pl: majd két ember egymást fogja konkurens termékről meggyőzni és egymásnak eladni???/-na neeee!!!!
  “Úgy tudsz eladni, hogy hiszel benne!!!”- Agymosás!!!
  Miért nincs tényleges mondjuk fizikai mellékállás- fűnyírás, csomagolás egyebek???
  Megszüntek kérem alásan!!!
  Irott és internetes sajtóban vagy csak fiktív átverések vannak, vagy internetes munka!!!
  Minden munkaközvetítő 4-5 számjegyű számot nevez meg munkakiközvetítésre, lássuk be az adataik valótlanok.
  Mert akkor miért is ilyen nagy a munkanélküliség???
  Én számtalan ilyen internetes munka meghallgatáson voltam ami mindig oda jukad ki: FEKTESS BE PÉNZT
  Könyörgök lehet hogy én vagyok gyenge elméjű, de ha valaki dolgozni akar amivel pénzt akar kereseni, akkor miért kiadással kezdődik??????????????????????????????????

  Hát a főállás se úgy kezdődik hogy az interjun fizess be ennyi meg annyi pénzt hogy aztán dolgozhass!!!
  Vagy igen???

  A modern világban ezek a kereskedésekből néhány jó cég igen jól meggazdagszik, a többiek szedegetik a morzsákat.
  Jogosan mondanátok, hogy nekem is lehetőség lenne a morzsák szedegetésére.
  Én nem hiszek benne!!!

  Azt elismerem hogy vannak jó szakemberek, és értik a dolgukat, de nem lehet mindenki ilyen!!!

  Az a szomorú hogy az embereknek a mai világban másodállásokban kell gonolkozniuk!
  És a másodállások túlnyomó része az embereket kihasználja!
  Vagy jól elhiteti velük hogy erre meg arra a termékre bizony szüksége van mert pénze lesz belőle.

  Köszönettel
  Csongor

 273. Lia

  Kedves Csongor!
  50 éves vagyok, 8 műtéten, komoly daganatos betegségen túl, van családom -két gyerek, 86 éves édesanyám – lakás, hegy, stb. Kereshetném a kifogásokat, nekem miért nem megy, hogy változtassak az életemen.
  Nagyon kevés információja van pl. az MLM-ről. Nem másokat használunk ki, hanem segítjük őket. Ha kell az egészségük fenntartása, visszaállítása, vagy a pénztárca terén. Igenis, ma ebből is meg lehet élni.
  Tisztességes munkával, tisztességes fizetés.
  Olyan nehéz elhinni, hogy ilyen módon is lehet pénzt keresni, nemcsak nehéz fizikai munkával.
  Persze, tudom, hogy arra is szükség van, elfogadom.
  Csak egy döntésen múlik, hogy egész életemben várom a csodát, vagy teszek is érte.
  Lia

 274. Bethy

  Tisztelt Toth ur!
  Orulok hogy Magyarorszagon is vannak ennek a gondolatnak hirdetoi. En Robert Kiyosaki “Rich dad,poor dad” konyvebol tanultam rengeteget, es olvasom a folytatasokat is,mindent a `financial IQ`-rol, `financial intelligent`rol,mert hiszek abban hogy a mai vilagban szinten meglehet gazdagodni legalisan,csak tudni kell hogyan mukodik a penz. A XX. szazad masodik feleben, de mar a vilaghaboruk idejen is a penz hatalmas valtozason ment keresztul, es aki nem erti a penz mukodeset, az elveszik. Ma az informacio korat eljuk, ebben a korban pedig nem mukodnek a regi mondasok mint ” tanulj jol, szerezz jo jegyeket, menj egyetemre, hogy talalj `biztos` allast”. A legelszomoritobb hogy arrol az iskolaban nem tanitanak hogy mukodik a penz es az egesz penzugyi vilag, kik es miert gazdagok. Valahogy egy olyan peldat sem hallunk arrol `hogy csinaljak a gazdagok`. Csak arra tanitanak meg hogyan tegyelmasokat gazdagga, mint alkalmazott, vagy maganvallalkozo. Hol marad a masik ket szegmens? Vallalat tulajdonos? Befekteto? Mindenki azt hiszi illegalis uton gazdagszik meg mindenki, vagy alapjaratban beleszuletik. De az eletben 2 problemaja lehet az embernek: nincs eleg penze, vagy tul sok penze van.
  Ha keves a penze akkor tobb kellene, bar hozzateszem a szegenynek es a kozeposztalynak a penzproblemajat a megtobb penz sem fogja megoldani, sot, meg nagyobb adossagokba sodorja. Mindez azert mert nem a penz mennyiseggevel van a baj, hanem a szemlelettel. Ha sok a penze akkor pedig a vedelme okoz rengeteg problemat, mert a vilag tele van penz-predatorokkal mint az allam, a burokracia, bankarok, brokerek es meg sorolhatnam.Szoval SZEMLELET
  Azok akik iskolaban tanuljak a penz `mukodeset`, mint a konyvelok, bankarok, ingatlan ugynokok stb, veluk az a baj hogy magat a szemleletet nem tanuljak meg, ok ertenek a szamokhoz, es tudnak ajanlani masoknak meggazdagodasi tippeket, de ok nem teszik meg, mindez azert mert ok szinten rossz szemlelettel elnek.
  “Csak azt veszitheted el amit nem tudsz” hisz amit tudsz azon csak nyerhetsz.Ezert kell keresni az informaciot, es tanacsokat kerni olyanoktol akik mar csinaltak, nem azoktol akik csak ugatjak, de sosem csinaltak.
  Ha valaki azt allitja hogy a befektetes az rizikos, es nagy kockazat, akkor feltennem a kerdest hogy folyamatosan hiteleket felvenni, vagy tobbet kolteni mint keresni, vagy abban bizni hogy az allasom evek mulva is meglesz, vagy (ez a kedvencem) az allamban bizni hogy majd fizetni fogja a nyugdijamat….. AZ NEM RIZIKOS, ES KOCKAZATOS????
  A legdurvabb es legelkeseritobb ma egy fiatal palyakezdo szajabol azt hallani hogy: ” Nyugdij? Raerek meg en azalfoglalkozni.”
  Ezek a fiatalok arra teszik fel az eletuket, hogy miutan nyugdijba mennek szegenyebbek lesznek mint elotte valaha, gondoljunk csak arra hogy ma meg 3 aktiv dolgozo termeli ki adojabol 1 nyugdijas nyugdijat, de igen rovid idon belul, amikor az a bizonyos baby-boom korosztaly fogja majd az allamtol kovetelni a nyugdijat, akkor mar csak 1 aktiv jut 1 nyugdijasra. Na akkor mi lesz? Megtobb ado?

  Aki pedig azt hiszi hogy ez a helyzet csak magyar kivaltsag, akkor az oriasit teved, mert ez vilag meretu!
  A kulfold is szarban van, csak ott meg tobb penz van elkoltesre, de ott is hatalmasak az adossagok.
  (En Londonban elek mar evek ota,nem hasra utottem)

  Mindazoknak a kedves hozzaszoloknak akik azt hiszik penzt csak penzbol lehet csinalni azoknak uzenem, latszik hogy a szegeny- es a kozep-osztaly tagja. Belegondolt mar abba hogy a nagyok hogy csinaltak? Nem penzuk volt, hanem gondolatuk, tudasvagyuk, es onbizalmuk! Ja es nem volt magas iskolajuk sem!

  A csocsibacsinak pedig azt uzennem, hogy MASODALLASNAK TOKELETESEN MEGFELEL A SAJAT PENZUGYEKKEL VALO GAZDALKODAS, a befektetes nem penzkoltessel kezdodik, hanem az elso pillanattol kezdve a sajat penzed general tovabbi vagyont, es te nem is dolgozol. Milyen fura?? nem??
  Az ilyen gondolkodasu ember sosem lesz gazdag, meg ha jol is el, akkor is csak kifele mutatja az autoval meg a hazzal, ami a legnagyobb kotelezettseg es csak a penzt viszi, adossagokba keverve.
  Amennyiben pedig a befektetesevel a brokere jobban jar mint on, akkor az szinten a maga hibaja, mert nem gyujtott eleg informaciot, es atvertek. Ami nem csoda, hisz aki keveset tud,azt konnyu.

  Sose azt mondd “nem engedhetem meg magamnak” mert azzal leblokkolod az agyadat. Kerdezd inkabb hogy “hogyan engedhetnem meg magamnak”, (de ilyenkor ne a hitelekkel kezdj el kombinalni.)
  A hazad nem a legnagyobb befektetesed az eletben, hanem a legnagyobb kotelezettseged.
  JO es ROSSZ adossag: ha te fizeted biztositsd hogy alacsony legyen, ha magas, biztositsd hogy valaki mas fizeti helyetted.
  Kezdd baby-lepesekkel, de gondolkozz nagyban. Csak ez visz elore.

  Udvozlettel

 275. kron

  utána egy n.

 276. Fekete Párduc

  T.kron!/275/

  Mit jelent: “utána egy n.”

 277. Fekete Párduc

  ?

 278. Re:Bethy

  Szia!

  A vaterán sok eladó kiyosaki könyv van. Érdemesebb ott meg venni sokkal olcsóbban!

  Szia!

 279. kron

  Csak annyit, hogy a 3., 237. és 239. hozzászólásban két n-nel van írva az “utána”. Nem vagyok bölcsész vagy ilyesmi, de zavar kicsit. Remélem nem voltam túl tolakodó :-)

 280. peter

  Az hogy a legtöbb ember elkölti a pénzét mindenféle kacatokra és hitelt vesz fel ls azt is elkölti mindenféle kacatokra az igen is hasznos dolog a gazdaság részére és a befektetőknek is. Személy szerint mindig elcsodálkozok, hogy az emberek miért veszik meg mindig a legújabb elektornikai vackokat, de nagyon is örülök neki, hiszen nekem ez jelent megélhetést :), ha megváltozna ez a szemlélet, igen csak bajba lennék :-).

  Az említett könyvből az egyik kedvenc mondtaom:

  “But it was my daughter’s comments that most touched me. “I had fun
  learning,” she said. “I learned a lot about how money really works and how to
  invest.”
  “Then she added: “Now I know I can choose a profession for the work I want
  to perform and not because of job security, benefits or howmuch I get paid. If I
  learn what this game teaches, I’m free to do and study what my heart wants to
  study. . .rather than study something because businesses are looking for certain
  job skills. If I learn this, I won’t have to worry about job security and Social
  Security the way most of my classmates already do.”

  Szvsz, tanuljunk meg a pénzzel bánni, de ne csak ez számítson és ne azért menjen az emberfia egyetemre, mert utána milyen jó élete lesz, ne ez legyen a motiváció… szóval lehet tanulni a természettudományokat ;-)

 281. bethy

  re:278

  Nem ismerek ilyet,hogy vatera. Megkerdezhetem mi az vagy hol van?

 282. RE: Bethy

  Üdv! A VATERA.Hu egy aukciós portál, olyan mint egy piac.
  itt a link: http://www.vatera.hu/r_t_kiyosaki_gazdag_papa_sikertortenetei_80155342.html (Pl: ezt én árulom)

  Ha szeretnéd megvásárolni, nyugodtan írj ide a honlapra, akkor adok elérhetőséget!

 283. EDINA

  Kedves Tóth Úr!
  A hitelkalkulátor számomra nagyon meggyőző volt. A véleményét szeretném kérni, hogy ha pl. felvennék 1000000 ft szabadfelhasználású hitelt 25 évre havi 7419 forint törlesztőrészlettel ami visszafizetve kb 2.226.000 forint lenne, és a felvett egymillió lekötve az Önök segítségével 25 év alatt a kalkulátorral számolva ha egy fillért sem tennék hozzá 17.000.000 forintra nőne. EZ LEHETSÉGES? Nyilván belevágok ha ez járható út, Ön mit gondol erről, válaszát nagyon várom, üdv: Edina

 284. Gabi

  Mit szóltok a MÁV-ügyhöz? Nagyon kemény, nem? ÉS ilyenkor mi van???: http://befektetesnet.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=404&Itemid=1

 285. aha

  Kiyosaki könyvek nem rosszak, de túl sokat ne is várjon tőle az ember. Az összes értékes gondolatot kb 10 oldalban le lehetne írni. A többi csak töltelék illetve a társasjáték és a többi könyvének a marketingje. Van olyan gondolat amit egy könyvben kb 20-szor ír le ugyanúgy csak más szavakkal. Túlzottan szájbarágós, hiszen iq harcosoknak íródott. És hogy haladnak az önkéntes milliomos jelöltek a vagyonfelhalmozással? :)

 286. EDINA

  Kedves Aha! Sajnos döcögve, mert nem kapnak választ a kérdésükre. Lásd fenn.:)

 287. Laci2

  Kedves Edina!

  Miazhogy?! Nagyonis!! :-)

  Bár én inkább azt javasolnám (nem vagyok tanácsadó, csak ügyfél), hogy józan parasztésszel inkább tegyen félre évi 90.000 Ft-ot 25 éven át, és akkor is nagyon sok pénze lesz.

  A költségekről pedig Tóth Úr és csapata bizonyára tájékoztatni fogják.

 288. Optimista a könyvekről

  Üdv. dr.Tóth András bevezetője nagyon tetszett.Igaza van.

  A könyvekhez szeretnék hozzászólni. A fent említett könyvek alapvetőleg teljesen kezdőknek jó csak, főleg a Kyosaki könyvek tartalmaznak sok olyan praktikus tanácsot ami a hazai környezetben megvalósíthattalan.

  A befektetéssel foglalkozó komolyabb könyvek legalább 500-700 oldalasak, viszont nagyon hasznosak. Viszont ezeket józan paraszti ésszel elég nehéz megérteni.

  Akárhogy is okoskodunk, kezdőként mindig jó ha egy szakember látja vagy kezeli befektetéseinket. A szakember természetesen lehet például egy Alapkezelő szakembergárdája is.

 289. Baji

  Én csak annyit szeretnék hozzá tenni, hogy vagyunk mi akiknek a munkájából élnek meg a felsőbb rétegek.
  Bár ez mindíg is így volt és így is lesz, de legalább
  akkor ne zsigerelnétek ki még itt is minket. Ebben az országban a szociális helyzet egyszerűen nevetséges.
  Ezt nem lehet így. Nem lehet ebből a fizetésből megélni.
  Kapsz 150 000 ft-ot 7 túlórával, de be kell fizetned 140 000 ft ot mert különben nem tudod a munkádat elvégezni mert elveszik a munkeszközt. Ez normális??? Aztán élj meg 10 000 -ből. 2840 Oroszlány Juhász Tamás

 290. Laci2

  Kedves Tamás!

  Kissé részletesebben kifejtené, mert a közölt információk alapján sokmindenre gondolhatunk, de a tényleges helyzetet nem lehet elképzelni?

  Üdv,
  Laci

 291. Lia

  Sokan panaszkodnak, hogy ez jutott az életből, ezt mérte rá a sors. 32 év alkalmazotti viszony után tanultam meg, hogy a sorsomat magam írom, magam választom. Amit most teszel, akikkel körülveszed magad, a főnököd, a munkahelyed, te magad választod. Ha nem tetszik, keresni kell más lehetőséget. Mindig van, csak nyitott szemmel, és füllel kell járni, és soha egyetlen egy mellett sem szabad elmenni anélkül, hogy megfelelő információt ne szerezzünk róla.
  Nekem sikerült megtalálni a szabadságot, a jobb létet, a nyugodt életet.

 292. mad-R

  Üdv!
  A cikkjei szerintem is hiánypótlóak magyar viszonylatban, az éjszaka folyamán átolvastam a postokat is.

  Azért a sokat szídott hitelek védelmében azt megemlíteném, hogy ez nem ilyen poláris, érdemes körülnézni a piacon és átgondolni(!), hogy megéri-e. Egy biztos, hogy a Plazma TV-t luxus hitelből fedezni, de ha a megvásárolandó eszköz megkeresi az árát( és a hitel költségét), akkor felelőtlenség lenne addig várni, amíg összejön a megfelelő összeg a megvásárlására, mert nem csak a pénz dolgozhat… A másik ilyen dolog a részletfizetés( ez nem hitel!), sok bolt kínál 10 hónapos részletfizetési akciót, amely kamat és kezelési költségektől mentes, mindössze 10 egyenlő részre van szétosztva a vételár. Ezzel végülis mindkét fél jór jár, az eladó, mert eladta a terméket, a vásárló, mert egyenletesen terheli a “zsebét”, nem egyszerre kell kiadni.
  Ez a ” költs kevesebbet, mint amennyit keresel” jól hangzik, de ettől még fizikailag nem lesz senki gazdag, a gondolkodásmód vagy szemlélet változása viszont kétségtelen pozítív. Aki tud a saját pénzével gazdálkodni, az egy idő után késztetést érez a hatékonyság növelésére és elkezdi képezni magát vagy még szorít a “nadrágon”. Az első lépés szerintem a költségek és kiadások analízise, csak ezután lehet megtenni a szükséges lépéseket a feleslegesnek ítélt kiadások redukálására.

 293. eva-long

  a gazdagságnak saját magáért nem sok értelmét látom.
  saját célom az, hogy minden nap megelégedésemre legyen.
  a pénz – eszköz. nem több, nem kevesebb.
  a legnagyobb likviditású eszköz, viszont ez az az összes értékhordozó közül, mely a legbizonytalanabb a “tárolásra”. annál is inkább csak átmeneti eszköz.
  először minden egyénnek fel kell mérnie magában, hogy mik az elérhető vágyai.
  aztán fel kell magamagának tennie a kérdést, hogy mennyi idő alatt mit kell érte tenni, megéri-e neki. ha igen, nem kell vacakolni, rugalmasan lépni kell.
  a rugalmassághoz alapvetően saját képességeinek és a lépéskörnyezetnek ismerete, információk kellenek.
  alapjában: az én bevételem abból származhat, ha felmérem, hogy fizikai környezetemben mire van fizetőképes kereslet éppen. /ha nem csalódom, ezt nevezik vállalkozási ötletnek./
  a pénz (egyéb erőforrások) mozdítása ill megteremtése mindig akkor célravezető csak, ha nem késünk el. azonnal kell mozdulni a lehetőségekre, meg kell tanulni a döntésképességet. meg kell tanulni a döntéskényszerek elfogadását is, hiszen nyereség a várható veszteségek időbeni felismerése és csökkentése is.
  minden profitorientált tevékenység vállalkozás. akár a saját cselekvőképességemet, akár a vagyontárgyaimat(ide értve a pénzem) bocsátom a piacra.
  szerintem majdnem mindegy, hogy kicsiben vagy nagyban gazdálkodunk. nagyban úgy kell, mintha arrébb raknánk a tizedesvesszőket, s kis számokkal (100-asok) variálnánk. nem azért mert nem fontos, vagy nagyzolásból, hanem az áttekinthetőség és a megfontolás rugalmassága miatt.
  szerintem is az információ és a reakcióidő a legfontosabb.
  aki helyzetben van és időben mozdul az gyarapszik, aki helyzetben van és lemarad, az lemarad.
  sokan a munkaerőpiacból csak az alkalmazotti-munkavállalói státuszt ismerik – félnek más formáktól.
  a félelem egyébként nem alaptalan, ha nem rendelkezik a jogszabályi ismereti háttérrel, ami viszont ma elég bonyolult magyar viszonylatban, aránytalanul nagy terheket ró a kezdőkre is. a nemtudásba már itt is bele lehet bukni.
  az első lépés szerintem már a családban kezdődik… a pénz(vagyon, erőforrás)kezelésre nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni.
  az első lépés az éték fogalmának megtanítása; de ne felejtse el a szülő sem, hogy nem a drága dolgok biztosítása, hanem a monetárisan nem átváltható emberi értékek, a nyugodt, kiegyensúlyozott mindennapok a legfontosabbak.
  hisz ezért teszünk mindent.

 294. freeling

  Szép Napot!

  Azt hittem végig tudom olvasni a hozzászólásokat, de feladtam. Azt hogy hogyan kell meggazdagodni, senki nem tudja, egyébként mindenki gazdag lenne – vagy szegény. Ez tény. De a hozzáállás alapvető. Ne azt nézd, hogy mi a baj egy MLM rendszerrel, hanem, hogy mi benne a jó. Ne azt nézd, hogy hogyan találsz ügyfeleket, mert ezzel a hozzáállással semmilyen vállalkozásod nem lesz sikeres, hacsak nem a sex, vagy drogiparban gondolkodsz. Ha meg nem tetszik az MLM, ne foglalkozz vele.
  Mindegy mit csinálsz, teljes mértékben ásd bele magad, legyen az tőzsde, ingatlan, bussiness, bármi. Nem leszel 2 nap alatt milliomos, és?
  Ha az egyetlen alapvető problémád az ügyfélszerzés, hát ásd bele magad abba, hogyan lehet új ügyfélkört szerezni!
  Nem én találtam ki, így működik elég rég, elég sok cégnél.

  Nem mindegy, hogy vállalkozol, vagy próbálkozol…

 295. Gerike

  Sziasztok az UL biztositás több szempotból ideális!
  (de csak egy szempontot irok le, ami meghozhatja a kedveteket)

  Hát kapásból ha befizetsz 10 év alatt 5 000 000 Ft -ot, évi 500 000 (optimális), akinek jár az adókedvezmény az szerencsés évi 100 000 Ft

  Az 10 év alatt 1 millió forint, vagyis kapásból évi 20%os hozammal, vagy haszonnal indulsz! (a bankbetét nemhiszem hogy 500 000 ftból 20% -ot vagyis 600 000 ftot csinál!!!!)

  Eredmény: Igy olyan mintha 4 000 000 Ft fizettél be 10 év alatt, és van egy 5 000 000 ft értékű befektetésed!

  Hát ennyibe foglaltam az én kis elme futtatásomat!

 296. HOODDOG

  szerintem szívjál füvet

 297. empetya

  Gerike!

  Óriási csúsztatás van az írásodban! Ha tíz év alatt fizetek be 5 milliót, és tíz év alatt kapok 1 millió adókedvezményt, akkor tíz év alatt van 20% hasznom. Vagyis évente 2 kemény százalék. Ami azért mégis plusz, ezt elismerem. Csak messze nem évi 20%.

 298. egyenlítő

  - Gyerekek, ha ez így megy tovább, az osztály 40 %-a megbukik matematikából!

  – De tannő kérem, nem is vagyunk annyian!

 299. szabó csilla

  Tavaly kötöttem egy befektetést az Avivánál 10 évre Euroban. havi mivel felment az euro ára 30.000ezer forint. no ebből nem leszek milliomos, de azon gondolkodom, hogy lehetne optimalizálni a befektetést. Érdemes Euroban gondolkodni, vagy forintban fektessünk be?

 300. szabó csilla

  Még egy szót. Nagyon örülök, hogy itt van ez a honlap és tanulmányozhatom a cikkeket, mert én is el kezdtem reálisabban gondolkodni, feljegyezni a kiadásaimat, és szétvágtam a hitelkártyámat. Ezzel el kezdtem szépen tervezni a pénzügyeimet. Köszönöm kedves András!

 301. PJózsef

  Jó volt végigolvasni ezt a 300 hozzászólást.
  20 éve elolvastam az összes könyvet, ami a meggazdagodásról szólt, majd végül én is írtam egyet.
  Az volt az első könyvem – az utolsó darabig elfogyott.
  Az kissé elszomorított, hogy a könyvem útmutatási alapján én valóban meggazdagodtam – nem viccelek, tényleg volt hogy elővettem és erőt vagy ötletet merítettem belőle – de ahhoz képest amennyit eladtam belőle, nagyon kevesen.
  Ráadásul akkoriban még a sok ember nagyon ráért és rengeteg indulatos levelet kaptam, amiben sok földhözragadt ember arról akart meggyőzni, hogy amit leírtam, az mind lehetetlen és különbenis, az volt a nagy biznisz, hogy kiadtam azt a könyvet.
  Nem volt igazuk, sem az egyik, sem a másik állításukban.
  Nekem viszont bejött.

 302. szabika

  Költs kevesebbet, mint amennyit keresel… Ez így igaz némi korrekcióval.
  1. Kezdetben: próbálj többet keresni, mint ami a nyomorszint fenntartásához szükséges. A nyomorszint általában szubjektív, mindenkinél máshol van.
  2. Egy bizonyos szintnél nem lehet többet takarékoskodni, mert akkor jön a nyomorszint.
  3. Tehát meg kell próbálni többet keresni. Tudom sokan azt mondják, hogy ennél többet már nem tudnak dolgozni. Ők a szerencsésebbek, mert van munkájuk, esetleg több is. Akkor meg kell próbálni egységnyi idő alatt többet keresni.
  4. Ha nem megy, akkor át kéne gondolni a terveket és redukálni azokat.
  5. Természetesen meg lehet próbálni a másik utat: egyre többet takarékoskodni. Ha valaki látott már közgazd.-i tankönyvet, az tudja, hogy a végtelenségig takarékoskodni nem lehet. Persze meg lehet próbálni. Én láttam ilyen nógrádi, ún. levegőn élőket… Higgyék el ez komolyabb testi-lelki egészségromlással jár.
  6. Szóval próbáljunk meg úgy takarékoskodni, hogy egyre többet keresünk. Hogyan?
  7. Először munkával, majd befektetéssel. A pénz dolgozzon velünk, esetleg egy idő után helyettünk.
  8. Nemcsak a megtakarítás fontos, hanem időt kell fordítanunk a megtakarított pénz menedzselésére is. Különben hiába volt minden.
  9. A takarékoskodás egyik fontos formája az elhalasztott vásárlás. Mert olyankor azt a pénzt is elköltjük, amit azon megkereshetnénk… Ezért nem lehet az igazán gazdag embert sem az autójáról, sem a költekezéséről felismerni.
  10. És még egy. Az ember életében egyszer biztos, ha jól képzett, akkor szerintem tízévente van két év, amikor messze az átlag felett fog keresni. A pénz elköltésénél ilyenkor nem az elmúlt nyolc szűk évre, hanem a következőre kell gondolni!!!

 303. Horgász

  A másik út, hogy az igényeinket igazítsuk az adott helyzethez…. sajnos már jó ideje ezt tesszük többen.

 304. Attila

  Szerintem, nem a világgal van baj, amit sokan hibáztatnak, hogy kevésbé sem élnek olyan jól amennyire szeretnének. Azt gondolják, hogy nem lehetnek gazdagok ha kevés a fizetésük de a probléma az, hogy nem látnak ki az állásukból…Nem csak pénzből lehet pénzt csinálni, és nem csak illegálisan. Aki nem így látja és nem fog változni a hozzáállása az úgy fog meghalni ahogy most él. Elkell fogadni mások tanácsait és kiszűrni azt ami tényleg hasznunkra válik. Az élet egy nagy iskola ahol nem osztályzatokat hanem pénzt kapunk cselekedeteinktől függően.(hamár mindenki ilyen pénzcentrikus)…Ezt nem tanácsnak, csak véleménynek szánom!!

 305. Marcika

  Én egy 19 éves középiskolűban tanuló srác vagyok most végzek 6 éven webmester/rendszergazda szakon.olvastam szinte az összes hozzászólást és még else kezdtem az igazi életet de már félek attól hogy miből tarthatom fent magam és leendő családomat.Azt se tudom mibe kezdjek mert anyagi támogatásom nem sok és hát itt a közelben ilyen végzetséggel elhelyezkedni nem nagyon tudok:(most azon gondolkozom hogy milyen irányban tanuljak tovább mert ugy látom manapság inkább a szakmunkásokból van a hiány.hajdú-bihar megyében élek és itt kevés a kereseti lehetőség. dr.Tóth András maga szerint mibe lenne érdemes belefogni ugymond tovább tanulni?minden vágyam az hogy egyszer gazdag lehesek és megtudjam hálálni azt amit a szüleim értem tettek, de szerintem mindenki igy van ezzel válaszát előre is köszönöm udv:Marci “Ne ad fel semmi áron”

 306. egyenlítő

  Marcika!

  Neked van egy nagyon jó szakmád, csak legfeljebb a te “faludban” nincs rá kereslet. Tedd azt, mint régen a vizsgázott segédek: menj vándorolni! Debrecenbe, Budapestre, Sopronba, Berlinbe, Los Angelesbe! Egyszer majd visszajössz. Vagy nem.

 307. Conqvistador

  Csak nézem ezt a sok gyalázkodó embert és őrület. Azon egy percre sem gondolkozott el egyiküksem hogy vajon miért gyalázkodik itt túl sok ember? Vajon miért van az hogy 300 postból 10 nem azt szajkózza amit maguk? És vajon miért az a 10 lesz sikeres? Láttam sok tragédiát. Ez egy soktényezős játék. Tudom jól milyen kényszerpályán élni. Hiszen van akinek tényleg nincs lehetősége: Miért? mert későn jött rá hogy küzdeni kéne érte. A sikeres emberek nem 60 éves korukban lettek azok. /hacsak nem kitaláltak valami csudatalálmányt amivel berobbantak/ Úgyhogy a népszerű fújfújtőke skandátumok helyett tanítsák meg a gyerekeiket arra hogy ne keveredjenek bele a maguk hibájába. És Kezdjenek el fiatalon rendesen gondolkozni.
  Furcsamódon Carnegie is könyvet írt a sikerről, és a 2009 es sikerről szóló sikerkönyvekben de még a Bibliában is ugyan az van. Csak persze ez fárasztó. Az embernek évezredei voltak rá.

  Addig nem lesz jobb ez a világ amíg az olyanok milliói mint maguk beletörődnek abba amiben vannak, léteznek és nem követelnek jobb világot. Vannak rá alternatívák. De ezeket nem magányos che guevarak fogják megvalósítani. Hanem maguk ha eléggé felnőttek. De csak akkor ha nem lesz majd senki aki meghajtja a fejét… és belenyugszik abba hogy nekik nem lesz jobb… Önökkel kicseszett a sors… kommunizmus… hazugságok… reklámok… gonosz munkáltatók… itt mindenkit látok csak magukat nem!
  SZidják a múlt rendszert és a mostanit… pedig az hogy maguk itt vannak azt jelenti hogy abban a helyzetben A biztos túlélést választották a láncokat a kard helyett. És most is azt választják. Akkor éljenek túl… és tartsák meg a beteges és vesztes ideológiáikat maguknak!Olyan nép nem érdemel jobbat aki nem képes harcolni önmagáért.

 308. szabika

  T. Marcika,
  Néhány észrevétel: Az már egy jó jel -szerintem-, hogy 19 évesen ezzel foglalkozol… Az igazi élettől nem félni kell, hanem csinálni és közben gondolkozni, hogyan juthatnál előre… Hajdú-B. megyénél vannak rosszabb helyek is… Ha valaki a végzettségéből nem tud megélni, akkor ne csinálja, vagy csinálja máshol (nyelv, útlevél). Pl. Németo.-ban, Skandináviában (nem magyar munkaközvetítő cégen át, hanem önállóan) biztos menne, ha ez egy szakma. A spanyol, a francia, olasz, angol területeket messze kerüld el. Amennyiben egy normálisan működő országban el tudsz helyezkedni és egy átlagos fiatalember vagy, hidd el, hogy megoldódik minden gondod. Ha azonban kiderül, hogy olyat tanultál kishazádban, ami nem konvertibilis, akkor másodszorra jól kell választanod. Valószínűleg még egy szakma v. diploma elvégzése megoldható anyagilag. Ám mindenképp olyat csinálj, amivel külföldön is érvényesülni tudsz. Belátható időn belül csak így tudsz magadon, családodon segíteni. Valaki 1szer azt mondta, hogy el lehet innen menni… Szerintem -közgazdaságilag- ez volt a legjobb mondása. Egy nagy magyar tőzsdemágus 1x azt mondta, akinek nincs semmije, anak muszáj tőzsdéznie… Én így fordítanám ezt a 2 magvas gondolatot a mai magyar életkezdőkre, akiket érdekel a saját sorsuk: ha nincs semmid (se pénzed, se kapcsolatod) akkor minél gyorsabban húzz innen!!! És utána már fotelből, félkézzel lehet alkalmazni a tóthandrási technikákat…

 309. Dr.Jung István

  Önmegtartóztatás !
  Tudják kedves hölgyek,urak mi az ?
  Nem nehéz csak akarat kell hozzá.
  Persze az tényleg igaz hogy havi
  x Forintból,minimálbérből nehéz megélni,pláne spórolni,azalatt meg mégnehezebb,de kérdem én önöktől minden annyira szükséges amire költ ???
  Szerintem csak ezt kéne mindig végiggondolni mielött szórjuk a pénzt.

  Páldául egy adott szituáció vásárlásnál.:
  – A személy aki vásárol :
  – Szükségem van erre a csokira ?
  – A lehető legjobb belső hang monológja önben:
  – Hát persze hogy nincs csak elhízom tőle,lerakódik a sok nehezen ledolgozható helyen a zsir és ráadásul csunya is leszek úgy.
  (egézsségügyi okokat megértem e téren ha netalán cukorbeteg az illető és diabetikus csokiról van szó és nincs kéznél inzulin)
  Nos uraim,hölgyeim tehát ha egy ilyen kis apróságot nézünk már nyertünt vele x forintot.
  És ha mindig igy teszünk egy hónapban legalább 5-ször akkor az már egy 100 forintos csoki esetén 500 forint pluszt jelent nekünk egy hónapban ha 10 csokit veszünk normál esetben havonta. Ezt félretehetjük mondjuk és egy év alatt az 6000 forint,ami már igaz nem sok de lehet vele mit kezdeni.
  Hozzáteszem ez csak példa annak az embernek az esetére szemléltetve aki egy hónapban legalább
  10-szer eszik csokit.
  Persze ellehet ezt sok mindennel játszani és meglepő eredményt tapasztalunk.
  Számtalan dologgal még közüzemi csekkekel is meg lehet ezt oldani.(Igen meg lehet és akkor nem kell hitel se kölcsön ! És természetesen ezzel se gazdagítjuk azt a bankot aki adná ezt nekünk.)
  Szóval tehát akkor igaza lessz a doktor úrnak részben mert,ha nem is meggazdagodunk de több pénz marad a zsebünkben.
  Aláírom azt önöknek hogy a mai gazadasági élet nem nagyon teszi ezt lehetővé nekünk.
  Viszont szent meggyőződésem hogy áldozat nélkül nincs győzelem.
  Kérném önöket hogy nézzenek magukba egy pillanatig és beszéljék rendszeresen otthon ezt a témát vagy emlékeztessék magukat ha más nem teszi,fontolják meg a tanácsom és hiddjék el hoszú távon elégedettek lesznek és részben kicsit csalódottak hogy xy-ról le kellet mondani annak idején.
  De viszont legalább megvan akármi,vagy ott van egy szép helyen…stb.
  És az eredménye enek elégedetebb élet ügyebár.

  Ui: sok milliárdosunknak mit gondolnak volt neki már születésekor luxusautója ???
  Persze hogy nem sokuknak még zoknia se és most x év mulva hogy élnek ? Jól nagyon, ügye ?
  Magukon múlik,csakis MAGUKON

 310. Anita78

  Nagyon igazat írt itt valaki 2-vel előttem, hogy nem másokat kell hibáztatni, kommunizmus…munkáltató…hazugságok stb. Mindenki saját magáért, a saját sorsáért felelős! Mindenkinek ott a kezében a megoldás kulcsa, csak meg kell találni a hozzá tartozó ajtót, amit nyit!
  A gondolkodásmódot kell először is megváltoztatni, és az élethez, a dolgokhoz való hozzáállást! Amikor a párom édesanyja vidéken a minimálbérből is félre tudott tenni, aki ráadásul egyedül él egy 80 nm-es házban, és ahol ráadásul villanykályhák vannak, akinek csak a havi áramszámlája 23 ezer forint, akkor nekem senki ne sírjon, hogy az otthoni fizetésekből nem lehet félretenni!
  Igenis lehet. Változtassunk a szokásainkon, ha máshogy nem megy! Hagyjunk fel az összes káros szenvedélyünkkel (kezdetnek ez sem rossz lépés), pl. alkohol, cigaretta, kávé. Már ezek elhagyásával is komoly ezreket tudunk havonta megspórolni, ráadásul egészségesebbek leszünk hosszútávon, ami szintén gazdaságos megoldás, hiszen nem kell majd annyit gyógyszerre költeni idősebb korunkban!
  Vegyük számba a kiadásainkat, miből lehet lefaragni. Ez egy fontos kezdeti lépés. Másrészt a folytonos képzést, tanulást nem lehet eléggé hangsúlyozni. 40-50-60 évesen is képesnek kell lenni a változásra, és nem kifogásokat keresni, hogy én már öreg vagyok, nekem már mindegy stb. Ezt a legtöbb ember csak azért teszi, mert inkább ül a meleg szarban, minthogy bármiféle erőfeszítéseket tegyen az életében. A legtöbb ember a kormánytől, a politikusoktól várja a megoldást az életére. Mi lenne, ha mi magunk is tennénk valamit saját magunkért? Rájöhettünk már, hogy nem másoktól kell várni a megoldást az életünk problémáira!

 311. Krisztina

  Kedves Tóth Úr!
  Az ország keleti részén mikor tart előadást? Kisvárda, Mátészalka, Vásárosnamény, esetleg Nyíregyháza közelében.
  A gyermekeimet szeretném rávenni egy ilyenen való részvételre, de nekünk Pest túl messze van, legalábbis Ft-ban.

 312. zildi

  Kedves Anita!
  Igaza is van, meg nem is.
  Én 60 akárhány évesen is dolgoznék, de helyettem fiatalok kellenek. Pedig, számítógépkezelői alaptanfaolyamot végeztem, egyetemi végzettségem van, tanár lennék,– voltam is múlt év végéig, akikor iskolaösszevonás miatt na kit küldtek nyugiba?? az időseket –és hívtak most is, két iskola is, aztán rejtélyes módon jött egy telefon, hogy ne haragudjak, de jött egy 50 éves, akinek nincs állása stb.
  Ezt kétszer eljátszották már velem, személyesen szimpatikus voltam, kifejezetten akartak velem dolgozni a vezetők, és mintha felülről vagy oldalról jött volna egy hang, hogy mégse én…..
  Ez csak egy példa.
  De már a 40 éves ismerősöm is erről panaszkodik, szakképzett dolgozóként helyette a fiatal, kezdő, kisbérrel rendelkezőt veszik fel.
  Szóval nem szabad véleményt mondani ilyen kategorikusan….
  Igen, mindent meg kell tenni, még többet is, de azt tudomásul kell venni, hogy az egyiknek sikerül, a másiknak nem – és önhibáján kívül nagyon sokszor nem….
  Hát így van ez…

 313. zildi

  Még valamit, Anita!
  Minden más munkakörrel is próbálkoztam már, amire képes lennék, és ugyanez a helyzet. Még válasz sem jött./ pl. call center, telefonmarketing /
  Most pedig jövő évtől elnyomorították a nyugdíjas munkaválallókat, úgy, hogy már adózott munka nem is jöhet……..
  Pedig unom az itthoni karba tett kezet…./ez persze csak metafora/

 314. fiatal

  Kedves Zildi!

  Szerintem meg az öregeknek pont hogy nyugdíjban a helyük és nem munkahelyeken, ahol a fiatalok elől veszik el az állásokat!! 2 fizetés persze:) nyugdíj+ teljes fizu…jól hangzik….a fiatal meg maradjon az anyja nyakán, és dolgozzon helyett is a nyugdíjas szülő?

 315. steve b. jim

  fiatal! Igazad van meg nem is. Sajnos tendencia Magyarországon, hogy csóri nyugdíjasnak melózni kell , hogy tudjon megbírkózni a mindennapok gondjaival. Persze csak egy részüknek.Másik részük pedig a luxus fenntartása végett nyomja.Nekik nem lenne lételemük.Sok nyugdíjassal dolgoztam együtt és be kell valljam pont azok a nyugdíjasok teszik oda magukat akiknek igazán szükségük van a pénzre. Tőlük nem sajnálom a munkahelyeket. De mindenki máshogy látja. Munkahely van csak meg kell találni. üdv!

 316. Ludas mattyyi

  Sok okosságot olvastam itt.Véleményem az ,hogy a gazdagságot kergetni,hajszolni csak addig érdemes amíg az egészséges lelkületét nem deformálja el a pénz.
  Nem közhely, de a családi, személyes BOLDOGSÁG-nál semmi sem ér többet./nem árt ha van egy kis pénz is hozzá,de nem feltétlenül gazdagság/.
  Sajnos ezt boldogságot nagyon nehéz itthon Mo.-on elérni ,mert politikusaink nem éppen vállalkozás barátiak hacsak nem az ő vállalkozásukról van szó! Gazdagságuk már nekik meg van ,de BOLDOGSÁGRÓL csak álmodoznak:::: ugyanis az a pár ezer meggazdagodott/de nagyon/ sok-sok millió embernek nemcsak a meggazdagodást ,egzisztenciát családi boldogságot elvette. Politikusainknak célként azt tűzném ki , hogy rosszkedvű Magyar emberekből,jókedvű ,mosolygó embereket varázsoljanak tisztességes politizálásukkal a jövőben …..,mert ha nem akkor Ludas Mattyyi háromszor………

 317. S Tüni

  Hogyan spóroljon az ember ha,havi 50.000e-ft-ott kap nettóba és abból a rezsit kell fizetni,és még akkor megélni is kell.
  Akkor?

 318. BZ

  Végigolvastam… összefoglalom:
  Mindenkinek meg kell keresni a neki (személyre szabottan!)a legjobb pénzkeresési lehetőséget, boldogulást. Mindenki magáért felel! Ha rossz helyzetbe kerültél, nézd meg hol rontottad el, korrigálj, de ha kell, ne félj segítséget kérni. (időben!) Tanulj a hibáidból! Ha padlóra kerülsz ne add fel, kezd újra, állj fel! (Pl. vállalkozó vagy.)
  /Közhelyeknek tűnő tanácsok, tudom, de ne felejtsük el őket!/
  A probléma felvetéseknél általában benne volt a válasz!
  Pár típuskérdésre a válasz:
  – Nagy a rezsi…- Tegyél róla, hogy kisebb legyen.
  -Mibe fektessem a pénzem?- tanulásba! Ebből a blogból is pl. lehet tanulni!
  – Minimálbérből nem jövök ki…-tanulj olyasmit amivel több pénz kereshetsz!(nyelv,szakma, stb.)
  – Van 600.000Ft-om…-tanulj… , és tanulj befektetni!
  – Van 2 millió Ft-om…-tanulj befektetni, és tanulj….:)
  stb.
  – Sok pénzem van…-Értelmesen használd fel, és fektesd is be, hogy élvezni is tud az életet, és maradjon is öreg napjaidra. :)
  És talán a legfontosabb! Ne legyél telhetetlen, találd meg a közép utat. Az egészség a legfontosabb!

 319. Deméné Tóth Ágnes

  Jó estét mindenkinek!
  Ági vagyok! Jelenleg 2 gyermekem van És a férjemmel együtt neveljük a gyerekeinket. A jövő nagyon kilátástalan, mert itt a válság, a hitel, a két kislány(2.osztályos, és óvodás).Több szakmával a hátammögött nem félek, de mi lessz a gyerekeinkel, a jövőnkkel, a tervekkel?
  Bízom magamban, és remélem lesz majd valami jó is pénzügyileg 15 év ledolgozott év után.

 320. YaHuu

  Nem lehet olyan keveset keresni, hogy ne tudj félretenni (spórolni). Csak egy példa:

  Ha havi 50,000 FT a jövedelmed. Fogsz egy borítékot és beleteszel havi 1,000 FT. Garantálom, hogy emiatt nem halsz éhen.

  Tudom, hogy nem leszel sokkal előrébb 1,000 FT havi megtakarítással, de legalább mégis van egy kis tartalékod.

 321. reinhardt

  S Tüni. Akkor semmi. Nem tudsz meggazdagodni. Nekem elhiheted. Én általában nem 50ezeret kapok hanem többet. De annyi a költség, hogy alapban több a kiadás mint a bevétel. A meggazdagodás titka, hogy olyan körökbe kerül be az ember akik alapban húzzák magukkal a lé meg csak dől. Indítsatok 0 vagy 20.000forintból bármilyen vállalkozást vagy üzletet nem fog menni. Pénzzel lehet pénzt csinálni. Akinek valahogy dől a pénz bármiből, bárhogy most dőljön hátra ne higgye azt, hogy sok köze van a meggazdagodásához. Kidobnám 5évesen egy putriban aztán ha bármit mond vagy csinál azonnal bezáratnám 1 hónapra kenyéren meg vízen. Na gazdagodjon meg. Van közötök hozzá szerintetek? Nincs! Semmi! Csak aki gazdag könnyebb feldolgoznia a gazdagságot ha magával is elhiteti, hogy saját maga miatt gazdag. Sok embernek addig jó míg az élet nem bizonyítja be, hogy igazam van.

 322. Gabesz

  Nem értek az üzlethez de amint látom a világban másokse

 323. cartman

  Nekem sikerült a meggazdagodás ezzel a módszerrel. Mindig van pénzem, pedig még vissza nem térítendő hitelt is adok gyakran. Nem értem, hogy másoknak miért nem megy. Ha egy szegény ember visszagondol legényember korára, neki is volt pénze.

 324. Valér

  Kedves Emberek,
  Nagyon sajnálom azokat akik azon keseregnek, hogy keveset keresnek és nem futja semmi másra a megélhetésen kívül. Legyen útmutató számukra az én történetem.

  Feleségemmel 2004 végén új építésű lakásvásárlásba vágtunk. Viszonylag nagyot szerettünk volna, hogy legyen hely a gyereknek, mert a párom már igencsak gömbölyödött akkor. Természetesen a családtól kér ilyenkor az ember segítséget, kaptunk is 1 milliót. Sajnos a korábbi panel építésű lakásomat a remélt érétknél 1 millió forinttal olcsóbbért sikerült csak eladni, mert az idő is sürgetett és kellett a pénz az első 10%-ra. Semmi baj, ott a személyi kölcsön kaptunk is 1.2 millót. Közben az építetővel nem sikerült kialkudni hogy csak szerkezetkészen adja át a lakást, további költséget jelentett a csempék, járólapok egyebek beszerzése. Emellett albérletbe költöztünk ami újabb kiadásokkal járt. Ekkor a feleségem még GYÁS-t kapott ami elég sok volt. (Hogy minél tovább tartson a GYÁS a szülés előtt 2 héttel ment csak táppénzre. Ott bohóckodott szegény 7 emelet magasan nagy pocakkal az állványokon mivel építész a szentem)
  Telt az idő, a GYÁS-ból lassan GYED lett ami jóval alacsonyabb volt a mi esetünkben. Az új lakás önrészéből még mindig hiányzott 1 milló, fizettük a személyi kölcsön részleteit, az autóhitelt (amibe még jóval korábban vágtunk), az albérletet, havonta új dolgokak kellett a még épülő lakásban finanszírozni amikor is megszűnt a fejlesző részleg a cégemnél és munkanélküli lettem december 8-án. Jó, jó egy informatikus nem kell sokat aggódjon ilyen miatt, de az adott anyagi környezetben igencsak borús Karácsony elé néztünk.

  Ekkor döntöttünk úgy hogy kimegyünk Németországba. Kaptam egy ajánlatot, elfogadtam, kiköltöztünk. Az első évben visszafizettük a családnak a kölcsönt a lakáshoz hiányzó önrészt kipótoltuk. A személyi kölcsönt nem volt érdemes egy összegben visszafizetni és az autót se, de szép lassan ezek a terhek is eltűntek. Közben a lakás is elkészült. Mikor hazautaztunk mindig volt a kocsiban egy tűzhely, pár csillár, kertibútor, vagy valami amit a lakásba szántunk (kint nagyobb a választék és a minőségi berendezések olcsóbbak).
  Kicsivel kevesebb mint két évet voltunk kint. Anyagilag teljesen helyrejöttünk, berendeztük a lakást, megvettük a gépeket, visszafizettük a kölcsönöket, csak a lakáshitel maradt. Megtakarítottunk egy kis pénzt és ha nem utaztuk volna be közben Dániát, Hollandiát, Luxemburgot, Írországot, Grand Canariat és persze Németországot akkor többet is félretehettünk volna. Jól-rosszul megtanultam németül, közben a feleségem másoddilopmát csinált Mo-on havonta utazgatott haza szegény.

  Persze most a kedves olvasó azt gondolja, hogy programozóként német nyelvtudással könnyű ilyet csinálni. El kell szomorítsam, én sem beszéltem németül egy szót se – csak angolul – mikor kiköltöztem és találkoztam kint magyar autószerelővel, lángossütővel, orvossal, fitness edzővel. Több tucat szakmát tudnék felsorolni amivel jól lehetne kint érvényesülni. Főleg a tipikusan Mo-on rosszul fizetett szakmunkák az ilyenek! Én csak 3x annyit kerestem mint idehaza, de egy kőműves 5x annyit is kereshet.

  De nem is a szakma a lényeg. Ami itt igazán számít az az elhatározás, vállalkozó kedv és igen az áldozatkészség. Mert igen áldozatokat kell hozni, hogy nem lesz ott az ember a vasárnapi családi húslevesnél, nem tudja meglátogatni a barátjait, kórházba került rokonát, cserébe sok lehetőséget és élményt kap.

  Nagyon messzire el lehet jutni Borsodból HA úgy akarja az ember jó sok munkát beletesz és hajlandó kovácsolni a saját szerencséjén.

 325. Laszlo

  A kocsmaban lehet a legjobban befektetni emberek,jol bekell rugni minden nap es akkor boldog,gondtalan az ember.Mindenki azt hajszolja nem? Nyugdijal meg nem kell torodni mert nem erjuk meg azt a kort!

 326. Czirják Tibor

  Tisztelt Tóth Úr!

  Ez az 5 szó így kimondva tényleg nagyon szépen hangzik, de azt ne felejtsük el, hogy nagyon sok család nem elveri a pénzét hó végéig, hanem a a saját létfenntartására költi.
  Ha mégis marad egy kis pénz, az mikor lesz egy vagyon?
  Soha…
  Azzal egyetértek, hogy sok kicsi sokra megy az évek alatt,valóban fel tud halmozódni egy korrekt összeg, de a mai világban sajnos nem ennyire egyszerű a dolog.
  Több 10000 család kerülhet utcára,a válság nem enyhül, az embereknek egyre kevesebb pénzük van, amiből tényleg a legfontosabb dolgokat veszik meg ( ha egyáltalán megveszik…)

 327. Kozák Tamás

  Én csak 3 szót mondanék a meggazdagodásra: lopni, csalni, hazudni. Mint a politikusok. Ha valaki ezt a 3 dolgot jól tudja kamatoztatni élete során annak garantálom, hogy nem lesz pénzügyi gondja.

 328. tizedes

  2008-májusától követem figyelemmel Dr. Tóth András írásait és 2x beszéltem Br….net tanácsadóval.
  Úgy gondoltam, 300.000 forinttal elkezdem az évi megtakarítást.
  De Gyurcsányék “nem volt itthon forint” hozzáállása a devizahitel erőltetésére, betett mindenkinek.
  Ha akkor elkezdtem volna, vagy a megtakarításaimat veszítettem volna el, vagy a lakásomat.
  82000-ről 141000 lett a hitelem és nagy szerencsém, hogy lízingelek, mert így a kamatra nincs 25% adó. Sima hitelként 18-24000 forinttal lenne több.
  A leszarási pénznek lőttek, a magánnyugdíjunknak is, az államinak is és ki tudja, hogy mikor lesz az önkéntesnek is vége.
  Amíg a devizahitelre költött +40-50.000 forintot nem tudom megtakarításra költeni ( Istenem, Fél MILLA !!!! )
  addig örülünk, ha életben maradunk :((

 329. Gábor

  Tehát keresek 81180 Ft-ot, elköltök 81170 Ft-ot havonta, akkor meggazdagszom. Erről van szó?

 330. Kari

  szeretnék gazdag leni de almodozni jo ha veszek egy sors jegyet akor mindég gondolom hogy most de az a most nem jön el és inkáb nem ringatom magam semibe.Én gazdag vagyok nics kocsim nics házam ami a sajátom nics semim de viszont van munkám vane egy feleségem és egy csodálatos fiam ez nekem gazdagság ha valami változna az életemben az már a csoda lene rengeteget dolgozom ojan hejen ami idegileg ki vagyok sokszor mire haza kel menem csak azt látom hogy a gyermekem rám néz és érzem minek is vagyok gazdag a mosojáért a feleségem kedvesen hozám szol vagy nem is mond semit lása ki vagyok de élni kel hogy legaláb ez a gazdagság maragyon meg benünk sok szeretetel C… K

 331. Dávid Gábor

  azt szeretném kérdezni hogy 15 évesen van-e jól fizető munka? ha van mi? ha nincs akkor nem jól fizető van-e?

 332. Overseer

  Gyertek BAZ megyébe, gazdagodj meg itt! az embrek 75%-a minimál béren van, az árak meg az egekben, egyik jó barátom havi 40ezer forintért dolgozik, én áprilisban végzek iskolával felnőttképzésen és hiába lesz jó szakmám nem fog felvenni senki, mert nem tudok bejárni dolgozni, mert NINCS PÉNZEM még arra sem, hogy a jogosítványt letegyem!na ki gazdagodjon meg hogyan?

 333. profit maximus

  kevesebbet költs, mint amenyit keresel,
  bárcsak ilyen egyszerü lenne.
  rohadt egy dolog ez.
  szopás van mindenhol

 334. fekál

  Jöttök itt ezekkel az amerikai csodakönyvekkel.. Hagyjátok már ezt a hülyeséget. Ezzel az az egyetlen probléma, hogy nem az USA-ban vagyunk, hanem gennylandon, ahol az egymás iránti bizalmi index a nullával egyenlő. Ez az USA-ban nem így van, és ott lehet hogy ezek működnek. Itt maximum az működik, ha kormányközeli haveri köröd van akik tolnak rád sok milliós állami közbeszerzéseket. Más nem.

 335. ilyvok

  mindeki csak szeretne meggazdagodni de a legtobb ember nemtesz semit,hat kire vartok???olvastam itt mar 1 smast es sok gyoker hozaszolasokat is, tisztelet a kiveteleknek.Az utobiak azok akik legalabb feltudjak fogni,hogy bekell fektetni es nem ojanokat ir a sajat szanalmas eleterol,hogy legalab 20ev alat lesz egy lakasom, meg 1 autom lizingbol es bank hitelbol.de megjegyzem azert hogy enel meg a 10-edikes hogomis tobbet tud a penzrol ezt az is fenyesen bizonyitsa hogy 300eurobol 2000-re gyarapitota 6honap alat heti ket harom ora idorafoditasal.De kezdjuk ott hyogy nagyon szegeny korulmenyek kozot notunk fel a nagyszulok hazaban.De mar gyerek koromban feltudtam fogni hogy be kel fek tetni mert aput mindik foglalkoztatak a befektetesek.ma mar rajtam kivul mindenki kulon valalkozo a csaladomba es nekem is van egy kis befektetesem ami megtermel havi 1200-1600 lej kozoz ez 300, 400euronak felel meg,+ a fizum altalaban ekorul van.A havi haztartasi koltsegeim atlagosan1000 lej,enek is nagyreszet az autom fentartasi koltsegeim teszik ki.Van egy 25 eves ocsem,o viszi a primet igaz o mar 5eve bene van a biznizt;eloszor egy kocsmat nyitot abol a tokebol amit 1ev alat kereset kulfoldon [ugy hogy havi 1000eurot letett es 1evig nemjot haza]kesob munkakozvetito irodat is ma mar autoszervize+kereskedese is van. Apum 4eve ment el nehezgepkezelo napszamosnak egy erdokitermelesi valalathoz,parhonap utan tejesitmenyre egyeztek es 1ev alat reszletekben megvet 1erogepet ma mar 2van es a cege vagyona minimum 25000 eurot er.Anyumnak sosem volt munkahelye,o gazdalkodik 4d.r.b.szarvasmarhaval en nem elegednek meg anyicska nyeresegel de neki jo. a nagyobik hogomnak van 2italautomataja,turisztikan jar de ingatlankozvetito irodat fog majd nyitani. En 30szazalek reszvenyese vagyok 1 reklam cegnek.eloszor kethonapi fizumal szaltam be mert a partneremnek nem volt eleg tokeje majd fojamatosan fel evig belefektetem a fizum nagyreszet[mert eleinte keveset termelt a ceg] de nem jarok bulizni draga szorakozohelyekre, ja en most ertem el oda hogy eszrevetem hogy meg menyi kel meg tanuljak………

 336. ilyvok

  elmondtam, hogy leutanoz csak tanully ezekbol es inkabb legyel szakmai befekteto, ugy konyeb. Ne kifogasokat keres es foleg ne kritizaly mert en nem az anyanyelvemen tanultam most mar tudom hogy ez elony is szamomra.A rosz dolgokbol kovacsolhatsz jot is.Van egy jobaratom,valamikor nala meloztam o egy sikeres valalkozo sok miliardal es neki sem ment mindig ilyen jo.Latam ,ugymond felnolni. Balesetet okozot autoval itasvezetesert,teljesen hivatalosan jartak el a torveny emberei de utolag jol sikerult inen letek uj kapcsolatai.Azota a kozep es felsobb osztalybelieknek epitet t csaladi hazakat,nyaralokat,villakat de ezek a sikerek elot voltak kudarcai de o nem adta fel. nemondom,hogy barmi aron mert ami nem megy nem szabad eroltetni tulsagosan.

 337. Remény

  Nagyon elgondolkodtatóak dr. Tóth András írásai. Mindig szívesen olvasom, igyekszem tanulni belőlük. A Ratkó korszak gyereke vagyok, s nem a gazdag szériából. 3×3-as deszkabódéból indultunk testvéreimmel hajdanán. Sokat nélkülöztünk gyerekkorunkban, egészen addig, amíg el nem kezdtünk mind dolgozni. Esti iskolában érettségiztem, levelezőn végeztem a főiskolát. Közben folyamatosan dolgoztam. Régebben ösztönösen takarékoskodtam, ma már tudatosan. Nyugdíjas lettem, több, mint 40 év munkaviszony után. Igyekszem a nyugdíjamból is megtakarítani a szűkösebb évekre. Az a titok nyitja, hogy amit meg akarunk takarítani, azt azonnal félre kell tenni, s közölni magunkkal, hogy számunkra az a pénz jó ideig nem létezik. Amikor félre teszem a megtakarításra a pénzt, mindig arra gondolok, hogy sokkal jobb önszántamból megtakarítani, s visszafogni a fogyasztásomat most, mint később kényszerből lemondani létszükségletekről. Folyamatosan tanulom, hogyan tudnék még több passzív jövedelemre szert tenni becsületes módon. Téveszme, hogy nyugdíjas korra kell gyűjtögetni. A mai világban folyamatosan kell tartalékolni pénzt, hiszen a munkahely sem biztos pont. Bárki bármikor munka és jövedelem nélkül maradhat, olyankor szükség van arra, hogy az addig tartalékolt összegből valamennyit elvegyen, de nem szabad túlzásba esni. A fogyasztást előre kell tervezni és átgondolni, mire van valóban szükség? Problémának tartom azt is, hogy Magyarországon az emberek jelentős része nagyon szereti sajnálgatni magát. JAJ, DE SZEGÉNY, SZERENCSÉTLEN VAGYOK ÉN……….. Meg kell tanulnunk, hogy mindenki a saját sorsának a felelős szerkesztője. Saját életünket nekünk kell alakítani úgy, ahogyan az számunkra a legjobb lehet. Ha a szegénységtudatot dajkálgatjuk magunkban, akkor abból kapunk többet. Ha abban bízunk, hogy mindig megtaláljuk a számunkra legjobb lehetőségeket, akkor az fog megvalósulni. Ki mit főz, azt eszi. Célkitűzés, céltudatosság, lelkesedés, szorgalom, kreatív ötletek és azok megvalósítása, sikeres önmegvalósítás vezet ahhoz, hogy bőségben, boldogságban, egészségben, békében, biztonságban élhessünk. A saját életében ezt mindenkinek önmagának kell megvalósítania. Az első lépés nehéz, de az első sikerélmény már lendít rajtunk, akkor már gyorsabban és lelkesebben haladhatunk az utunkon. További sok sikert kívánok mindenkinek, s azt, hogy sírdogálás, önsajnálat helyett inkább a haladásra összpontosítsanak.

 338. KS

  Üdv mindenkinek!
  Elsősorban gratulálok és mély tiszteletem Dr. Tóth András Úrnak a honlapért, melyet pár hete rendszeresen olvasgatok! Nagyon tetszik és rengeteg jó és tanulségos dolog van benne! Olvastam már rengeteget a különböző cikkek hozzászólásaiból, azokból is nagyon sokat lehet okulni, tanulni. Úgy látom, a takarékoskodási témában 2 fő “hozzászóló tábor” a jellemző:
  1. Azok, akik nagymértékben egyet értenek Tóth Úrral,
  2. Az örök siránkozók, nyavalygók.
  Az 2. csoportba tartozóknak olyan megnyilvánulásai vannak, hogy “miből tegyek félre, mikor a havi megélhetésre sincs pénz, nemhogy még 10 %-ot félrerakjak”, “mit érek azzal, hogy 40 év múlva lesz egy csomó pénzem, addig meg nyomorgok”, különben is mit fog érni az az x millió 40 év múlva”…stb, stb, stb, sorolhatnám reggelig.
  Elég sokféle fórumot olvastam az utóbbi években, és mindenütt azt tapasztalom, hogy vannak emberek, akik csak azért írogatnak a fórumba, mert szerintem unatkoznak, jobb dolguk nincs, lételemük a kötözködés. Olyan ez, mint a 80-as években volt diszkódivat, hogy sok barom csak azért ment el a diszkóba hogy jól berúgjon aztán belekössön mindenkibe, akibe csak lehet. Sokszor olyan témáról írnak olyan véleményeket, amiről halvány fingjuk sincs, fikázzák az embereket stb.
  Erre egy jó példa volt nálam az, amikor elhatároztam, hogy meg akarok szabadulni egy rossz szokásomtól, nevezetesen a dohányzástól, és ezt oly módon akartam elkezdeni, hogy áttérek az elektromos cigarettára, ami lényegesen kevesebbe kerül, valamint tizede olyan káros sincs mint a normál cigaretta. Na persze hogy volt sok “okos”, aki megmagyarázta, hogy mi hülyék vagyunk, nagyon egyszerű a dolog, nem kell rágyújtani és kész! Egyik dolog, hogy nem erről szólt a fórum, hanem technikai tapasztalatokat, tanácsokat lehetett beszerezni a témáról, a másik meg, hogy mit tudhat az egészről az aki életében soha nem dohányzott??
  Nem is ez a lényeg, nem is szaporítom a szót erről, elnézést a hosszú kitérőért.
  Eddig sajnos én sem takarékoskodtam egyáltalán, ez betudható saját felelőtlenségemnek, valamint a tudatlanságnak is, sajnos előttem nem volt ilyen irányú családi minta, sőt sajnos elég korán (14 éves koromtól) semmilyen példa nem volt, szinte teljesen magamra voltam utalva. Elgondolkodtam, mi lett volna ha… Ha már akkor lett volna internet, ha a családban ezt látom, vagy esetleg iskolában stb… Viszont úgy vagyok vele, hogy soha nem késő elkezdeni, a kevesebb évi takarékoskodás is több mint a semmi. Most vagyok 38 éves és már egy jó ideje kétségbe vagyok esve, hogy mi lesz ha nyugdíjas leszek? Mellyi nyugdíjat fogok kapni? Már látom, hogy nagyon keveset, ha egyáltalán addigra lesz még olyan, hogy állami nyugdíj. Az is megfordult a fejemben, hogy azt már lehet meg sem érem! Viszont az oldalt olvasgatva egyre világosabban látom az utat, amit követnem kell, és már sokkal derűsebben látom a jövőt. Aki azt mondja, hogy mit ér azzal, ha nyugdíjas korára lesz sok pénze, ha most nyomorognia kel, én erre azt mondom, hogy inkább most élek 10 %-al kevesebb pénzből, mint majd nyugdíjasan 50 %-al kevesebből! Aki azt mondja, hogy olyan kevés a jövedelme, hogy abból hogy rakjon félre 10 %-ot, én erre szt mondom, hogy a magyar lakosság nagyon nagy része dohányzik, alkoholt fogyaszt és sok felesleges dolgot megvesz, amire nincs is szüksége. És a meglátásom, hogy sokkal többen kerülnek ki a szegényebb rétegből, akik isznak és dohányoznak, mint a jobb módú, tanultabb, szellemi foglalkozású stb. rétegből, akik esetleg még meg is engedhetnék magunknak anyagi helyzetükből adódóan hogy dohányoznak stb és mellette még félre is tesznek havi x összeget, de ők éppen a jövőre gondolva “nem vesznek maguknak pénzért még nagyobb kiadásokat” a nyakukba. Tehát ha csak a dohányzást nézzük, akkor csak átlag napi 1 doboz cigarettával számolva is vígan meglenne a félretenni szánt 10 %, sőt még több is. Szerencsére nekem sikerült az elektromos cigaretta segítségével megszabadulnom a dohányzástól, sőt azóta már az elektromos cigarettára sincs szükségem, így elég nagy plusz kiadástól sikerült megszabadulnom, amit a jövőben megtakarításra tudok fordítani. A másik dolog, hogy sokan mondják, hogy jó-jó takarékoskodok meg befektetek, de mit fog az a pénz érni akkor? És ha nem rak félre semmit, hanem feléli a teljes jövedelmét, akkor mennyije lesz akkor? Semmi! Annál az amit félretett, bármennyi is a hozama, bármennyit is inflálódik addigra, még ha reálértéken kevesebb is mint amit addig betett, akkor is több, mint 0, vagyis több, mint ha nem tett volna félre semmit, vagy ha csak otthon a befőttes üvegben gyűjtögette volna.
  Még egyszer gratulálok a honlaphoz, csak azt sajnálom, hogy nem hamarabb találtam ide, de úgy érzem még most sincs későn elkezdeni takarékoskodni!

 339. Szabo

  Én dolgozom heti nyolc órában,a hét napbol 5 napot.Van kétnap ebben az egy hétben amikor 24 órás ügyeletet adok a munkahelyemen ez lehet hétvége is,ha hétköznapra esik,a huszonnégyorás ügyelet, másnap reggelt ujra kezdem a 8 orás muszakot ez 2 nap alatt 32 orát jelent.Ez havi nyolcszor esik meg,teszem azt tulorázom minden második szolgalat alatt akkor a fizetésem ugy 140E .albérlet+ rezsi jo esetben (nyáron) + egyéb kiadás 110000 ft.ez a legjobban megszoritott viszavet forma.30000 ftbol mennyit tegyek félre?!elég ez megélni+ félre tenni esetleg egy második szakmát tanulni ?

 340. DurLaDur

  “Költs kevesebbet, mint amennyit keresel!”

  Ez nem a meggazdagodás titka, hanem csak egy frappánsnak tűnő tanács, ami ráadásul alaposan vitatható is.

  Evvel nem sokra megy, aki ténylegesen minimálbérből él, kisnyugdíjas, vagy átlagkeresetből él.

  Ez a tanács azoknak jó, akik magas fizetéssel rendelkeznek és simán tudnának félretenni, de felélik a keresetüket.

  A milliomosoknak szintén nem ér semmit, mert ők amúgy is kevesebbet költenek.

  A meggazdagodás titka tehát nem ez!
  Sőt, nincs is semmiféle titok. Ráadásul bár kiből lehet gazdag, nem kell hozzá diploma sem.

 341. Sarlós Géza

  139 Kedves Horváth Norbert! Egyetértek.
  A pénz nem dolgozik, csak alkalmat ad embertársaink kihasználására. (Felteszem, erre az aljas feladatra dolgozták ki a jelenlegi pénzrendszert.)
  “Nem csak az ember dolgozhat a pénzért, hanem a pénz is az emberért!” – nos erre a hazugságra tisztességes életet építeni nem lehet.

 342. Laller

  üdv mindenkinek!

  Meggazdagodás titka?ha érdekel valakit elmesélem a történetem.mindez m.o.-on most nincs külföldi meló benne.

  nincs diplomám,(érettségi,autószerelő szakma,gyorstalpalón kereskedelmi)37vagyok,de”sokat láttam”az életben 12évvel ezelőtt nem volt semmim,5évvel ezelőtt,milliomos lettem(nem hirtelen kemény 3év),1éve elvesztettem lassan mindent,most 3hónapja megyek felfelé és a célom hogy 3x annyim lessz mint volt,mert csak ez jár a fejemben,tudom hogy még ezt is túlteljesítem,mert csak ez jár a fejemben,mindig de mindig,ez az alap ezt minden leendő milliomosnak megkell tanulni itt kezdődik az akarat és az elszántság a fejben!
  3éven belül elérem mert mindennél jobban akarom,nekem ez sport,és versenyzek magammal a világgal,de tudom hogy én nyerek! ha valakit érdekel tovább írjatok tudok mit mesélni,mert átéltem mindent,és folyamatosan élem.üdv.

 343. Laller

  ja és mind ez borsodban,nem a “rózsadombon”

 344. nekem öszejöt

  a tisztességes munkából nehéz a meggazdagodás de nekem sikerült mindig félretettem én öszejött
  575400ft ebölvetem álatokat azoknak élelmet és a haszon 1 honap alat 40050ft volt

 345. nekem öszejöt

  a az ételel és italal együt 36550ft let a haszon 17évig tartot öszezsedni

 346. gabor

  sziasztok latam a hoza szolasokat haaaaaaaat egyik sem milliomos meg az sem aki irja mert aki az aszt nem erdekli ez az oldal eli az eletet ha jo ember segitt es enyi de nem keresieszt az oldalt de ha meg is le irja pontosan mitt csinalt es hogy csinalta kulon tanacsokal es konkret dolgokal de a nagy pofalyusag jooooooooooo magyarv modjara meg van ha vala ki milliomos nem vagyok kivan csi hogy mijen ugyes volt hanem hogy csinalta es mikk a tehendok kihez kel fordulni konkret tanacs adas stb stb stb ha meg nem tuc meeeny a fenebe es ne szolj hozza koszonom

 347. UL-mann

  olvas om fenti hozá szolást naon joo valyonn parodijae vadj ténnnyle g igy szokot e irni

 348. Kiss Józsefné

  OROSZ Ilona küldi: Oroszné hozzászólásához szeretnék kapcsolódni, azaz a befektetéséről tájékoztatást kapni.

 349. khrita

  Kedves Laller! Engem érdekel a történeted! Mesélj!

 350. István

  Tisztelt hozzászólók !

  Lehet valaki milliomos, ha úgy gondolkodik, hogy az a hasznára válik. Ha valaki nem kapzsi, akkor hosszútávon nagyon szépen meg tud élni. Nem kell sajnálni a pénzt a járulékra, be kell tartani a szabályokat és tenni, amihez ért az ember.
  Emellett olyat kell csinálni, amire igény van.
  Ha valaki a közösség érdekeit választja, akkor vállalkozik nem teszi bankba a pénzét, mert az nem hoz annyit, mint amennyit egy vállalkozás ki tud termelni, persze munkával.
  Mindenért meg kell dolgozni, a hírnévért, a pénzért, a munkáért.

 351. igazságosztó

  Sokan sokfélét gondolnak a megtakarításokról. Egy biztos, aki kispénzből él, és így havi szinten kispénzt takarítana esetleg meg, annak a hosszú időn keresztül történő havi kis megtakarításai a végén soknak fognak tünni. Aki havi szinten például ténylegesen 50.000 Ft-ból él, annak az 5.000 Ft-os havi megtakarítás (ez alacsony hozam mellett is durván 500.000 Ft 7 év alatt) neki nagynak tünő pénzt hoz.

 352. borzix

  A válság miatt nagyon sok család küzd anyagi nehézségekkel, különösen azok, ahol több gyermek is van, szülő meg sok esetben csak egy. Nekik szeretnék segíteni. Saját ismeretségi körömben is vannak ilyenek, de mindenki ismer legalább egy ilyen családot. Nem vagyok az a fajta, aki kéretlenül rátukmál másokra valamit, meg nagyon hülyén is festene, ha azt mondanám egy barátnőmnek vagy volt kolléganőmnek, hogy figyelj, akkor most üljünk le és beszéljük meg, mitől rossz neked és milyen ötleteim vannak számodra. Ritka hülye szitu lenne, nem igaz? Pedig épp azért vagyok jobb helyzetben, mint ők, mert más döntéseket hoztam, és kifizetődött. Azért választottam ezt a beszélgetési formát, mert személytelen. Aki idetalál, az itt lesz és olvassa, aki nem, nem. Senkinek semmit nem tolok az arcába.

  A lényeg. A szülők nagyon sokszor azt képzelik, attól lesznek jó szülők, hogy a gyermekeiket megvédik a valóságtól, mint ahogy a hullámtörő védi a kikötő belső, nyugodt vizét azoktól a nagy hullámoktól, amelyek odakint, a nyílt tengeren tombolnak. Ez valóban fontos szülői feladat, de a legtöbbször túlhajtják, és agyonpátyolgatnak olyan lakli kamaszokat is, akiket már nemcsak, hogy nem kéne tutujgatni, de éppenséggel bele kellene vonni a család küzdelmeibe, hogy megtanuljanak kicsit felnőttként működni. Nem utolsó szempont, hogy addig sem drogozni fog a haverokkal, vagy valami más hülyeséget csinálni, ami éppen divat a kortársai körében…

  Munka címén nem vagonrakodásra gondolok! Csak arra, hogy sokszor látok jól képzett, nem ritkán diplomás szülőket arról panaszkodni, hogy jaj, hát mennyit csappant a kereset, pedig ők mennyire meg szeretnének adni a gyerekeiknek mindent. És egész rosszul vannak, ha nem tudják megvenni az ötödik doboz legót meg a huszadik számítógépes játékot, vagy a szuperbringát. Pedig mindez a fogyasztás valójában nem a gyerekek szükséglete! Hanem a szülő szükséglete, hogy önmaga előtt igazolja, milyen jó szülő is ő. Megértem én, pláne azokat, akiket a főnökük sokszor lehord, vagy el is bocsát, akiket bánt a férjük/feleségük, vagy el is hagy, akik a barátaikkal ókor se találkoznak. Minden szerepükben szerényen teljesítenek, vagy meg is buktak. A szülői szerepben akarnak hát brillírozni, hogy kompenzáljanak. De ez nem jó. Nemcsak nekik nem jó, a gyermekeiknek sem jó! Nekik ugyanis a boldoguláshoz nem hal kell, hanem háló, és felelős szülőnek ezt tudnia kell!

  Mire gondolok? Egyszerű dolgokra. Minden gyerek megérti, hogy a családban egy csapat vagyunk, együtt küzdünk meg az élet nehézségeivel. Ő is csapattag, neki is feladatai vannak. 10 éves kor felett bele kell kapcsolódni a családi munkamegosztásba, beleértve a bevásárlást és a pénz beosztását is. Beleértve, hogy nem veszünk cukrászsüteményt, hanem sütünk otthon pogácsát és bögrés kakaóst. Ahol 10 évesnél idősebb gyerek van, ott az ő dolga a lakás alap takarítása (portörlés, porszívózás, felmosás heti 1x). 12, de legkésőbb 14 éves kor felett pedig, ha a családnak anyagi nehézségei vannak, akkor igenis, hogy a gyerekeknek is be kell segíteniük! Nyilván csakis erejükhöz mérten. Én is megtettem annak idején, 12 évesen volt először magántanítványom. És ezt nagyon tudom ajánlani mindenkinek, akinek értelmes, jól tanuló gyereke van, és kell a pénz. Nem sokat tud így keresni egy gyerek, de valamennyit tud. S ha jobban meggondoljuk, olyasmivel, ami amúgy is kötelessége lenne. Ugyanis akkor, amikor másokat korrepetál, akkor gyakorlatilag ő maga felel az anyagból. A feleletre való felkészülés pedig a tanulás része mindenképpen. Csak így nem ingyen csinálja, otthon a tükör előtt, hanem pénzért, s részben egy másik gyerek okulására. Ez rendkívül hasznos, a gyerek észrevétlenül tanul meg olyan prezentációs készségeket (pl. a hallgatóság fáradásának nonverbális jeleit megfigyelni és alkalmazkodni hozzá), amelyeket felnőttként csak sok pénzért tudna megtanulni különféle trénerektől, de akkor már késő. Egy bizonyos kor után már nem válik a vérévé, csak tanult manír marad. Ahogy nyelvet tanulni is gyerekkorban lehet a legjobban, autóvezetést tanulni meg kora huszonévesen lehet a legjobban, a prezentációs készségek megtanulásának is megvan a maga ideális életkora. A gyerekkor és kora ifjúkor. NEM a felnőttkor! Akármit is mondanak erről az ebből élő trénerek, akik 50-es éveikben járó, lámpaláztól izzadó, túlsúlyos középvezetőknek tartanak prezentációs tréningeket nagy kalap pénzekért… Ha a gyerek magántanítóskodik, akkor olyasmivel keres pénzt, amivel maga is csak nyer. Amikor egy gyerektársának megtanítja az anyagot, akkor megtanul előadni és rutint is szerez benne. Plusz megtanulja a hallgatóság igényeinek megfelelően, leegyszerűsítve, lényegre törően megfogalmazni a tudnivalókat. Ennek később nagy hasznát fogja venni. Kezdeti kis haszonnak azonnal ott van a pénz is, amit kap érte. Olyan munkát végez, amit amúgy is el kellene végeznie, viszont a haszon dupla. Ajánlom minden kedves, anyagiakra panaszkodó értelmiségi családnak!

  Ki van próbálva. Én is ezt csináltam 12 éves koromtól a másoddiplomám megszerzéséig összesen 14 évig. S bizony voltak olyan időszakok, amikor jobban kerestem vele, mint az iskolában a tanárok. Ők ugyanis komplett osztályokat tanítottak, én viszont egyéneket, testre szabottan, egyéni módon. Márpedig a ruházkodásban is drágább a személyre készült darab, mint a konfekció még akkor is, ha a legtöbb embernek a konfekció is tökéletesen megfelel, nem igaz?

  Üdv:
  b

 353. Zsózsó

  Sziasztok!A milliomosság számomra az ha van 25 millióm.A következőképpen elosztva:5 millió Állampapírban,10 millió részvényekben,7 millió valamibe befektetve és ezzel foglalkozol,3 millió bankbetétbe.Jelenleg csak 700000Ft.állampapír,7 millió részvény,1,5 millió befektetve,és 100000ft.-om van.Tudd mit akarsz és eléred.

 354. Zolioka

  Sziasztok!

  Költcsééé kevesebbet mint amennyitt keresel ??

  Ezt te se ogondoltad komoloyan!?

  Igaz a cikk írója tanult ember biztos diploma meg miegyás papírja van,de nekem ne olyan magyarázzon aki bele születik a jóba kitaníttatják a szülei és van aazért pénze.

  Valahgy nem tudom elképzelni hogy anyuci meg apuci érettségivel a gyártósron húzták az igát azért hogy tudjál mit enni. . . legyen hús az asztalon én például faiparimérnőki diplomával rendelkeozem de én saját suloio mellet dolgozott pénzből tettem le.és mégis egy kis cégnél dolgzom logisztikán 120 ezerért bruttóba nah kössz fizess hitelt rezsitstb

 355. Erika

  Penzt nem kemeny, hanem intelligens munkaval lehet keresni. Mai technologiaval rengeteg penzt lehet keresni. Tanulj, informalodj. Az internet egy aranybanya :)

 356. Karcsi

  Érdekes gondolkodásu emberek vannak magyarországon.
  vagy én vagyok hülye :-)

 357. Josef

  Dr.Toth Andrásnak.
  Én nagyon régen külföldön élek.Gazdag nem vagyok,de mindenem meg van.Ön azt álitja becsűletes múnkával meg lehet gazdagodni.Nos,ezt ön is túdja,hogy ez nem igaz.A nyúgati országokba se gazdagodik meg az ember becsűletes múnkábol,nem a nyavadt magyarországon.
  Ön úgye pénűgyi tanácsadó,nos ott is meg lehet fejni a pénzétöl az embert.Azért nem kelenne prédikálnia,hogy igy meg úgy tiszteséges múnkátol gazdag leszel

 358. Gábor

  Több évi beszámolót lehet itt látni. Nem olvastam el, csak 20-30- at. Abból nem tudtam meg semmi tutit. “nekem összejött” nevű több évet spórolt, majd vett sertéseket, takarmányt, dolgozott, mint egy “disznó”. Havi 40 ezres haszna lett. Hát az nagyon kevés!Ha megerőltetném magamat, munka nélkül is tudnék havi 40 ezret félretenni!
  Megerőltetés nélkül “csak” a gépkocsi használatán tudok átlagban havi 5 ezer, így évi 60 ezret megtakarítani.Ebből meg van a hamvasztási költségem! (És még dolgozni sem kell,mivel nem én temetettem el magam.):)

 359. Attila / Kina

  tiszteletem Toth Ur ~ tiszteletem !

  Mindenki masnak : udvozlet ! , de szerintem :

  1 : a tisztesseges munka az nem csak szantas vagy vetes tuzo napon, napszamban, szomjasan ! ! Tisztesseges munka Franciaorszagban apolononek lenni, vagy MLM rendszerben mososzert arulni, vagy tozsde hireket figyelve befektetni, vagy otthon egy eszterga gep mellett dolgozni. Nem csak az a tisztesseges ami keveset hoz – mikozben erosen tuz a nap ! Fel kellene mar a magyar lakossagnak noni ahhoz – hogy a vilag megvaltozott, a szohasznalat is megvaltozott, es nekunk is MEG KELL valtoznunk ahhoz hogy lepest tartsunk. Ami jo volt a nagyapam koraban hogy jol eljen, ma nekem nem jon be . Ma mar mast kell tudni, mast kell csinalni , sokszor 1 vagy 2 evente valtani kell, SAJNOS EZ A VILAG , es sajnos nem ugy vannak a dolgok AHOGY MINEKUNK JOL ESNE, hanem a dolgok nagyon DURVAN MEGVALTOZTAK ! Es nekunk MUSZALY hogy akkor is megkeressuk azt a modot amivel eletben tudunk maradni !

  Miert olyan nehez azt felfogni hogy a vilag megvaltozott ?

  Miert van az hogy tomegek ragaszkodnak 20 vagy 30 evvel ezelotti szokasaikhoz, allasukhoz, szava-jarasukhoz ? Sajnos
  a helyzet az, hogy meg KELL tanulni valtozni, meg KELL tanulni merlegelni a sajat helyzetunket, meg KELL tudni hozni egy eredmenyt : jol csinaltuk az elmult 1 evet ? Mit hibaztunk ? Mit tudnanak javitani ? Mit KELL jobban csinalni ? Sajnos – a vilag nem abba az iranyba halad amibe nekunk jol jonne ! A vilag sajnos olyan iranyba halad amibe nekunk nincs semmi beleszolasunk – amihez nekunk csak alkalmazkodni lehet . SAJNOS . Ertsuk mar meg .

  Es azt mondom masodiknak , ( bocsanat ) csak azoknak akik gondolkoznak – hogy ne varj 1 teljes evet hogy merlegelj . Mar az is hosszu ido . Szerintem : havonta kell elgondolkodni hogy az amit most van az jo lesz – e a jovo honapban. En dolgoztam olyan cegnel – ahol a fonok – NAPONTA elgondolkozott hogy bezarja a ceget aznap – vagy tovabb csinalja meg egy parnapig ? Ez igy ment egy evig .

  Nehogy valaki abban a hitben legyen : hogy ahogy volt ugy lesz meg honapokig meg evekig . Sajnos nem lesz ugy. Valtozasok lesznek , es nagyon DURVAK . Es ezekre ELORE kell
  hogy keszuljunk .

  2 / es tenyleg nagyon koszonom , hogy itt olvashatok egy par nagyon hasznos es rettenetesen ERTEKES HOZZASZOLAST is , a befektetesekrol , sajat penzugyi tervekrol, uzleti elgondolasokrol. Nagyon de nagyon orulok hogy kis hazankban egyaltalan vagy egy ilyen hely ahol a nagyrabecsult AKTIVAN GONDOLKODO emberek onkent hozzaszolnak es tanacsot adnak .

  Kulon koszonet : ZAHORT , P PETER , IMRE , MR STEVE es masok ingatlanos , foldmovelos, es mas tervezessel kapcsolatos hozzaszolasukhoz , de kulonosen MR ZAHORT UR !
  Tisztelettel : A.